Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Iskolai lövöldözés: részvétét fejezte ki a tömeggyilkos apja

A connecticuti általános iskolai lövöldözésben 27-en haltak meg. A rendőrség tudja a 20 éves tömeggyilkos indítékát, de nem árulják el.
16:01 - Míg az amerikai templomokban a gyászolók vigasztalására készültek vasárnap, a Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei tucatnyi connecticuti fegyverboltban és lőtereken annak próbáltak utánajárni, milyen előélete volt a newtowni általános iskolában lövöldöző Adam Lanzának.

A nyomozók arra keresik a választ, mi vezethette arra a jómódú, kertvárosi otthonban élő elvált anyát, hogy nagy tűzerejű fegyvereket tartson a lakásban. Milyen tapasztalata volt Lanzának ezekkel a fegyverekkel? Végezetül mi vitte rá, hogy agyonlőjön húsz kisgyermeket és az őt megállítani próbáló felnőtteket?

Lanza először agyonlőtte a vele egy háztartásban élő anyját, majd a Sandy Hook általános iskolába betörve megölt húsz kisgyermeket, hat felnőttet, majd magával is végzett. Valamennyi áldozatot karabéllyal lőtték le, volt, akit közvetlen közelről - közölte Wayne Carver törvényszéki orvos. Volt olyan áldozat, akit összesen 11 találat ért.

A nyomozáshoz közel álló, nevének elhallgatását kérő illetékes szerint a lövöldözéshez használt karabély Bushmaster 223-as volt. Az iskolában egy 10 milliméteres Glock és egy 9 milliméteres Sig Saeur pisztolyt is találtak.

Ginger Colbrun, az Alkohol-, Dohány-, Tűzfegyverek- és Robbanószerügyi Hivatal szóvivője korábban azt közölte: nincs arra bizonyíték, hogy Lanza lövészklubokba vagy lőterekre járt volna.

A The New Times vasárnapi beszámolója megerősítette, hogy az ámokfutó anyja "fegyvermániás" volt, aki fiát magával vitte lőgyakorlatokra. Fegyvergyűjteményéről maga beszélt Newtown egyik bárjában. Az újság a nyomozókra hivatkozó információk alapján arról számolt be, hogy az 52 éves Nancy Lanza öt fegyverrel rendelkezett, amelyek mind a saját nevére voltak regisztrálva. A három félautomata fegyver, amelyet az iskolai osztályteremben a lövöldöző holtteste közvetlen közelében találtak meg, szintén az ő nevére voltak bejegyezve.
A nő ezen kívül még két vadászfegyverrel rendelkezett. Az anya nehézségekkel küszködött, hogy kezelje a pszichikai problémákkal küszködő fiát - írta az újság.

Barack Obama elnök vasárnap este utazik Newtownba, hogy együtt gyászoljon az áldozatok hozzátartozóival. Az elnök magánlátogatást tesz az érintett családoknál és a mentésben részt vevőknél, majd beszédet mond a newtowni főiskolán tartandó ökumenikus istentiszteleten.

14:04 - szvétét fejezte ki a connecticuti Newtown Sandy Hook iskolájában elkövetett mészárlás áldozatai hozzátartozóinak a 20 éves lövöldöző, Adam Lanza apja.

"Családunk osztozik azoknak a fájdalmában, akiket e súlyos tragédia érint. Nincs szó arra, hogy kifejezzem, mennyire lesújtottak bennünket a történtek" - áll a Peter Lanza által kiadott közleményben.

A feleségétől, az Adam Lanza által ugyancsak meggyilkolt Nancy Lanzától korábban elvált apa nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy maradéktalanul együttműködik a nyomozó hatósággal.

A 20 éves férfi péntek reggel előbb megölte anyját, majd betört az általános iskolába és 26 embert lőtt agyon, mielőtt magával is végzett.
A gyilkosság világszerte megdöbbenést váltott ki.

Együttérzését tolmácsolta az áldozatok hozzátartozóinak vasárnap XVI. Benedek pápa is. A katolikus egyházfő vasárnapi úrangyala imájában kijelentette, hogy mély fájdalmat érez az értelmetlen erőszak miatt.

A Rolling Stones együttes megalakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából tartott szombat esti newarki koncerten az együttes vezetője, Mick Jagger részvétét fejezte ki a 20 gyermek és hat felnőtt hozzátartozóinak.

Az amerikaifutball liga (NFL) bejelentette, hogy a vasárnapi mérkőzéseken egyperces csenddel emlékeznek meg az áldozatokról. A Giants és a New York Jets közölte: a játékosok sisakjukon SHES (az iskola nevének rövidítése) felirattal játszanak.

Egy legfrissebb statisztika szerint az Egyesült Államokban évente 31 ezer ember halálát okozzák lőfegyverek, közöttük 18 ezer eset öngyilkosság. Több mint 300 millió tűzfegyver van forgalomban országszerte.

12:47 - Adam Lanza tizenkét kislányt, nyolc fiút és hat felnőtt nőt ölt meg, mielőtt magával is végzett pénteken a connecticuti Newton Sandy Hook általános iskolájával - közölte hivatalosan a rendőrség. A meggyilkolt gyermekek mindegyike hat, illetve hétéves volt, valamennyien az iskola előkészítő osztályába jártak.

A 27 éves Victoria Leigh Soto a testével védte az elsőosztályosokat, amikor a gyilkos és a gyermekek közé vetette magát. A The Independent of Sunday című brit vasárnapi lap címoldalán "Sandy Hook hősnője" aláírással közölte a fényképét.

A tanárnő a jelentések szerint több gyermeket elrejtett a mosdóban, és a testével védelmezte őket a golyóktól.

Az iskola több alkalmazottja is hősként viselkedett. Például az a munkás, aki bekapcsolta a házi telefont, hogy figyelmeztesse a többieket, valami baj van az épületben. Az a gondnok, aki az életét kockáztatva végigrohant a termeken, hogy figyelmeztessen a veszélyre. Az az irodai alkalmazott, aki négykézláb vezetett ki tizennyolc gyermeket biztonságos helyre, majd papírt és ceruzát adott a kezükbe, hogy nyugton maradjanak.

Az iskola alkalmazottai - többen az életük árán - számos életet mentettek meg. "Hihetetlen hőstetteket hajtottak végre" - mondta Janet Robinson körzeti főfelügyelő. "A tanárok valóban a diákokra koncentráltak" - mondta újságíróknak szombaton.

Miután Adam Lanza fegyverrel a kézben berontott az iskolába, Mary Sherlach, az iskola pszichológusa és Dawn Hochsprung iskolaigazgatnője feléje rohant. A 47 éves Hochsprungot akkor lőtte le, amikor megütötte a fegyveres férfit.

Az 56 éves Sherlach veje, Eric Schwartz szerint úgy halt meg, hogy azt tette, amit szeretett: gyerekekkel foglalkozott.

Az egyik tanár, Theodore Varga elmondta: amikor elkezdődött a lövöldözés, az egyik gondnok végigrohant a termeken, hogy figyelmeztesse az embereket. Neki sikerült túlélnie a lövöldözést.

Kaitlin Roig tanárnő 15 diákot egy kis mosdóban rejtett el, s egy könyvespolcot húzott az ajtó elé, és felszólította a gyerekeket, maradjanak nyugton.

A rendőrség továbbra is nyomoz annak felderítésére, hogy miután megölte otthon az anyját, Lanza miért ostromolta meg több fegyverrel az iskolát.

A rendőrség korábban közölte, hogy bizonyítékokat talált az indítékra, de egyelőre nem hozza őket nyilvánosságra.

A fiúnak gondjai voltak a közösségbe való beilleszkedéssel, és az anyja több évre kivette az iskolából, magántanuló volt - mondta el Louise Tambascio, a My Place étterem tulajdonosa, ahol az anya törzsvendég volt.

11:03 - A newtowni tömeggyilkos, Adam Lanza középiskolás évei alatt nehezen teremtett kapcsolatot diáktársaival és tanáraival, de ez csak a probléma egyik része - mondta el Richard Novia, aki 2008 előtt a körzeti iskolák biztonsági vezetője és műszaki tanácsadója volt.

A pénteki - a tettessel együtt - összesen 27 halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözés elkövetője nem úgy érzett fizikai vagy lelki fájdalmat, mint az osztálytársai - mondta el az AP hírügynökségnek telefonon Novia, aki szerint Lanza bizonyos szempontból nyilvánvalóan beteg volt.

"Ha ez a fiú felgyújtotta volna magát, nem tudtuk volna meg, mit érez" - mondta Novia az amerikai hírügynökségnek egy telefoninterjúban.
Novia feladata volt többek között a diákok felügyelete akkor, amikor veszélyes elektromos eszközöket használtak.

A tanácsadó emlékeztetett arra, hogy több ízben találkozott az iskola vezetőivel és a fiú anyjával, Nancy Lanzával, hogy szavatolni tudja Adam Lanza biztonságát, a fiú azonban olyan válságokat is átélt, amelyeken csak az anyja segíthetett.

Gyakran előfordult, hogy behívatták az anyját az iskolába, mert a fia néha teljesen kivonta magát a feladatok alól, csak ült az osztályteremben, vagy olvasott.

Adam Lanzának "csapongó képzelete lehetett, ami szerintem nem volt nagy ügy, ez nem volt lázadás vagy dac, hanem visszavonulás" - mondta Navia.

Egy nevének elhallgatását kérő nyomozó szerint Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, ami az autizmus enyhébb formája. A betegség egyik jellemzője a szociális válaszkészség hiánya, de a beteg ugyanakkor magas fokú intelligenciával rendelkezhet.

Elizabeth Laugeson pszichológus, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa szerint ha Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, érzéketlensége ezzel a betegséggel állhat összefüggésben. Az ebben a kórban szenvedők vagy túlságosan érzékenyek az érintésre, a zajra vagy a fájdalomra, időnként pedig az általánosnál érzéketlenebbek.

Serdülőként Adam és a bátyja, Ryan is tagja volt a műszaki klubnak, ahol számítógépeztek, iskolai eseményeket videóra vettek és nyilvános adásokat készítettek. A diákok körében a klub népszerű volt, Adamnak, bár igen okos volt, gondjai voltak a szociális képességek hiánya miatt - mondta Novia.

02:40 - Barack Obama amerikai elnök vasárnap ellátogat a Connecticut állambeli Newtownba, hogy találkozzon a pénteki vérengzés áldozatainak hozzátartozóival - közölte a Fehér Ház.

Az elnök beszédet mond az áldozatok emlékének szentelt vasárnap esti gyászszertartáson.

A newtowni vérengzés miatt Barack Obama lemondta a szerdára tervezett látogatását Maine államban, ahol ismertette volna a költségvetési szakadék (fiscal cliff) néven ismert kiigazító programmal kapcsolatos álláspontját.

Közvetlenül a 26 áldozatot követelő newtowni iskolai vérengzés után mondott televíziós beszédében Barack Obama kijelentette: túlságosan sok ilyen tragédia történt a közelmúltban. "Szükség lesz arra, hogy összefogjunk, és érdemi lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a hasonló tragédiákat" - fogalmazott, de nem részletezte, hogy milyen lépésekre gondol, és arról sem ejtett szót, hogy szigorítani kéne a fegyvertartási szabályokat.

23:43 - Minden áldozatára legalább három lövést adott le az ámokfutó Connecticut állambeli Newtownban végzett vérengzés során - közölték szombaton igazságügyi orvosi szakértők.

A vérfürdőt csak egy ember - egy nő - élte túl azok közül, akikre fegyvert fogott a tettes.

Wayne Carver igazságügyi orvos szakértő közölte újságírókkal, hogy hét holttesten végzett vizsgálatot, és mindegyiken egynél több lőtt seb volt. Volt olyan áldozat, akire 11-szer lőtt rá az ámokfutó.

A gyilkosnál három fegyvert találtak, de Carver megerősítette, hogy a támadó - a sajtó által Adam Lanzaként azonosított húszéves férfi - elsősorban egy félautomata puskát használt. Hangsúlyozta, hogy harmincéves pályafutása során sok mindent megtapasztalt, de amit a vérengzés helyszínén látott "rosszabb volt mindennél".

A hatóságok azonosították az áldozatokat: a 20 meggyilkolt gyerek - 12 kislány és 8 kisfiú - mindegyike hat vagy hétéves volt, és mindnyájan elsőosztályos tanulók voltak. Mind a hét agyonlőtt felnőtt nő volt, köztük a tettes édesanyja.

A hatóságok közzétették az áldozatok nevét. A szülők egyelőre csak fényképről láthatták a meggyilkolt gyerekük holttestét. A hatóságok még mindig nem hozták nyilvánosságra a tettes és a meggyilkolt édesanya nevét, bár a sajtó tényként kezeli, hogy Adam Lanza volt az ámokfutó. A férfi a mészárlás helyszínén végzett magával.

A nyomozóhatóságok képviselői közölték az NBC televízióval, hogy egy nappal a mészárlás előtt Lanza összeszólalkozott az iskola négy alkalmazottjával, s nem kizárt, hogy emiatt ragadt fegyvert másnap, és hármat közülük megölt. A negyedik annak köszönheti életét, hogy pénteken nem ment munkába. A rendőrség őt is kihallgatja.

Az ámokfutó nem hagyott maga után semmilyen üzenetet, sem feljegyzést, amit általában megtesznek vérengzésre készülő ámokfutók.

Arra is fényt derült, hogy Adam Lanza néhány nappal ezelőtt fegyvert akart vásárolni, de nem járt sikerrel, mert a korábbi fegyvervásárlása óta nem telt el elegendő, a connecticuti törvények által előírt idő. A férfi végül megölte édesanyját, aki fegyvergyűjtő volt, és a tőle zsákmányolt fegyverekkel hajtotta végre a mészárlást a newtowni iskolában.

18:50 - A rendőrség "nagyon jó" bizonyítékra bukkant a newtowni iskolai ámokfutás indítékával kapcsolatban, de egyelőre nem hozza nyilvánosságra - közölte a connecticuti rendőrség egyik illetékese szombaton.

"Nyomozóink remélhetőleg képesek lesznek teljes képet alkotni arról, hogy hogyan és - ami sokkal fontosabb - miért történt ez meg" - mondta egy sajtótájékoztatón Paul Vance hadnagy. A rendőrtiszt nem árulta el, mi ez a bizonyíték, viszont elmondta, hogy a gyilkos Adam Lanza erőszakkal hatolt be az iskolaépületbe, mert nem akarták beengedni. Azt nem mondta meg, hogy ez miből derült ki. A The New York Times viszont szombaton azt írta, hogy az igazgatónő maga nyitotta ki neki az ajtót.

Lanza édesanyja, akit szintén megölt, a rendőrség szerint "mohó fegyvergyűjtő" volt. Nem csak Sig Sauer és Glock típusú pisztolya volt, hanem Bushmaster .224 M4 típusú, katonai stílusú gépkarabélya is. Adam Lanza ezek közül választotta ki az ámokfutásnál használt fegyvereket. Az asszony gyakran járt célba lőni a fiaival - mondta el egy ismerőse.

Lövöldözés egy általános iskolában: 27 áldozat Connecticutban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A lövöldözés mintegy húsz percen át zajlott. Amikor elkezdődött, a 700 fős iskola egyik gondnoka végigrohant a folyosókon, és figyelmeztetett a fegyveresre, valaki pedig bekapcsolta az iskolarádiót, amelyen keresztül hallani lehetett a káosz hangjait. A tanítók jól-rosszul próbálkoztak a gyerekek megmentésével: egyesek bezárkóztak az osztálytermükbe, mások a mosdóban rejtették el őket, a könyvtáros a könyvraktárban barikádozta el az olvasókat. A szemtanúk szerint a pánikba esett kicsik közül többen összehányták magukat. Az egyik oktató azzal próbálta megnyugtatni őket, hogy próbariadóról van szó.

A rendőrséget pénteken 9.30 óra körül értesítették, s mind a szolgálatban lévő, mind a pihenő rendőrök azonnal a helyszínre siettek. A behatoló csoportok több ablakot betörve jutottak be, és a helyszínt biztosítva evakuálták a gyerekeket.

Az események láncolatának összeillesztése még mindig tart, de az áldozatokat már elvitték a tetthelyről, és megtörtént az azonosításuk. Newtown lakói péntek éjjel több helyen is összegyűltek és közösen gyászolták meg az áldozatokat.

13:28 - Az Országgyűlés valamennyi tagja és saját nevében nyilvánította ki legmélyebb részvétét Kövér László házelnök az Egyesült Államokban történt tragikus események után, amelynek során egy ámokfutó 28 embert, köztük 20 kisgyermeket lőtt agyon helyi idő szerint péntek délelőtt.

Az Országgyűlés elnöke az Egyesült Államok Kongresszusa elnökének címzett levelében - amelyet az MTI-hez is eljuttatott - együttérzését fejezte ki a bűncselekmény miatt elhunyt ártatlan áldozatok családjainak.
"A szörnyű bűntett békés állampolgároktól vette el a legértékesebbet, fiaik és leányaik életét" - olvasható a levélben.

Lövöldözés egy általános iskolában: 27 áldozat Connecticutban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A Connecticut amerikai állam egyik kisvárosa, Newtown általános iskolájában egy húszéves, férfi előbb az iskolában tanító édesanyját gyilkolta meg saját otthonában, majd édesanyja gépkocsijával és az ő nevén nyilvántartott három lőfegyverrel fekete gyakorlóruhában és golyóálló mellényben egyenesen a Sandy Hook általános iskolába ment, és ott lövöldözni kezdett.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője brüsszeli közleményében leszögezte, hogy sokként érte a lövöldözés híre. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke borzalmas tragédiának nevezte, hogy az ámokfutásnak reményteljes, fiatal életek estek áldozatul. Több EU-tagország vezetője is kifejezte részvétét az Egyesült Államokban történtekkel kapcsolatban.

12:05 - A Külügyminisztérium sajnálattal értesült az Egyesült Államokban történt tragikus eseményről, amelynek során egy ámokfutó 26 embert, köztük 20 kisgyermeket lőtt agyon helyi idő szerint péntek délelőtt. A tárca együttérzését fejezi ki a hozzátartozóknak.

Ezt Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője közölte az MTI-vel a Connecticut amerikai állam egyik kisvárosa, Newtown általános iskolájában történtekkel kapcsolatban.

Értesülések szerint egy húszéves, Adam Lanza nevű férfi előbb az iskolában tanító édesanyját gyilkolta meg saját otthonában, majd édesanyja gépkocsijával és az ő nevén nyilvántartott három lőfegyverrel fekete gyakorlóruhában és golyóálló mellényben egyenesen a Sandy Hook általános iskolába ment, és ott lövöldözni kezdett.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője brüsszeli közleményében leszögezte, hogy sokként érte a lövöldözés híre. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke borzalmas tragédiának nevezte, hogy az ámokfutásnak reményteljes, fiatal életek estek áldozatul. Több EU-tagország vezetője is kifejezte részvétét az Egyesült Államokban történtekkel kapcsolatban.

Lövöldözés egy általános iskolában: 27 áldozat Connecticutban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

10:30 - Irán elítélte szombaton az amerikai Connecticut államban az előző nap történt ámokfutást, amelynek 20 kisgyerek és hat felnőtt esett áldozatul. A külügyminisztérium szóvivője Teherán nevében részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

A szóvivő egyúttal arra kérte "az amerikai társadalmat, hogy vegyen részt abban a mozgalomban, amelynek célja mindenütt a világon megállítani az ártatlanok elleni háborúkat, ártatlanok lemészárlását". "Nincs semmilyen különbség a Gázában vagy az Egyesült Államokban, Afganisztánban, Pakisztánban, Irakban vagy Szíriában fegyveres akcióban megölt gyerekek között, a terrorizmus minden formája elítélendő, bárhol is történjék" - tette hozzá.

Iránnak és az Egyesült Államoknak már több mint 30 éve nincs diplomáciai kapcsolata egymással. Washington rendszeresen azzal vádolja Teheránt, hogy terrorista szervezeteket támogat, és hogy atombomba kifejlesztésén dolgozik. Irán viszont rendszeresen elítéli az Egyesült Államokat amiatt, hogy katonailag jelen van és akciókat hajt végre a Közép-Keleten.

7:53 - Amerikai szakértők szerint a newtowni ámokfutást az iskola nem tudta volna megakadályozni semmilyen passzív biztonsági intézkedéssel vagy berendezéssel, legfeljebb abban az esetben, ha a hatóságok előre tudnak a veszélyről.

Egy 1999-es iskolai ámokfutás óta az amerikai iskolák sokmillió dollárt költöttek biztonsági berendezésekre és intézkedésekre. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a Connecticut állambeli Newtown város Sandy Hook kerületének általános iskolája milyen védelmi eszközökkel volt felszerelve, és milyen szabályok voltak érvényben, de médiaértesülések szerint az idegenek belépése korlátozva volt, és az iskola kapuit délelőtt fél tíz után bezárták. A pénteki ámokfutás ezen időpont után történt.

William Bond nyugalmazott iskolaigazgató és iskolai biztonsági szakértő a Reutersnak nyilatkozva azt mondta: a tettest, Adam Lanzát zárt ajtók és biztonsági őrök sem tudták volna megakadályozni tettében, csak ha tudják, hogy valami készül.

Lövöldözés egy általános iskolában: 27 áldozat Connecticutban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Kenneth Trump, egy iskolai biztonsági rendszerekkel foglalkozó tanácsadó cég vezetője pedig - anélkül, hogy ismerné a szóban forgó iskola biztonsági intézkedéseit - úgy nyilatkozott, hogy az iskoláknak kifejezetten figyelniük kell arra, kiből válhat egy olyan "magányos farkas" gyilkos, mint Lanza volt.

"Mint apa azt szeretném, hogy a gyerekem iskolájában 100 százalékos biztonsággal ne történjen semmi rossz, de mint realista iskolai biztonsági szakértő, tudom, senki és semmi nem garantálhat 100 százalékos biztonságot" - mondta Trump, hozzátéve, hogy minden azóta megtörtént tragédia ellenére az 1999-es eset óta, amikor két iskolás 12 diáktársát és egy tanárát ölte meg Coloradoban, sokat javult az iskolák biztonsága.

A rendőrség közben közölte, hogy újabb fegyvereket találtak az esettel kapcsolatban: egy Henry típusú ismétlőpuskát és egy huzagolatlan csövű puskát, de azt nem árulták el egyelőre, hogy hol találták meg ezeket.

4:31 - Értesülések szerint nem volt bűntársa a newtowni mészárlás feltételezett tettesének, az ámokfutó nem volt büntetett előéletű, bátyja szerint személyiségzavarokkal küzdött; egyik osztálytársa pedig zárkózottnak és rendkívül okosnak írta le a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva.

A connecticuti iskolai vérengzésről még mindig kevés hivatalos információ látott napvilágot, az amerikai média általában saját értesüléseire hagyatkozva próbálja összeállítani a képet a kegyetlen bűntényről.

Értesülések szerint egy húszéves, Adam Lanza nevű férfi oltotta ki 26 ember, köztűk 20 kisgyerek életét a newtowni általános iskolában pénteken. Paul Vance connecticuti rendőrfőnök nem árulta el az ámokfutó nevét, de annyit elmondott, hogy nem volt bűntársa. Más részletekről nem tájékoztatta az újságírókat, s hangsúlyozta, hogy a rendőrségi vizsgálat hosszadalmas lesz. A meggyilkolt gyerekek és tanárok holtteste még mindig - fél nappal a vérengzés után - a bűntény helyszínén van. A szülők sem láthatták gyerekeik holttestét, az azonosítási eljárásra a későbbiekben kerül sor.

Lövöldözés egy általános iskolában: 27 áldozat Connecticutban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A CNN úgy értesült, hogy Adam Lanza nem büntetett előéletű. Az első információk arról szóltak, hogy 24 éves bátyja, Ryan Lanza vitte véghez az iskolai vérengzést. A tévedést egyes sajtójelentések azzal hozzák kapcsolatba, hogy a tettesnél állítólag bátyja személyi okmányai voltak. Ryan Lanza a Facebookon értesítette a nyilvánosságot arról, hogy nem ő a tettes.

Rendőrségi források szerint Ryan Lanza állítólag azt mondta a bűnüldöző szerveknek, hogy öccse személyiségzavarokkal küszködött, "kissé autisztikus volt", és édesanyjával élt együtt (híradások szerint az anyát holtan találták saját lakásán, feltehetően Adam fia ölte meg őt is).

A CNN megszólaltatta Adam Lanza egykori általános iskolai osztálytársát, aki egyben szomszédja is volt a feltételezett tettesnek Newtownban. A nő szerint Adam Lanza zárkózott és általában magányos volt, de nem erőszakos. Különcnek, rendkívül okosnak, "zseninek" írta le volt osztálytársát, akivel azonban évek óta nem találkozott.

01:07 - A húszéves Adam Lanza lőtt agyon 26 embert, köztük 20 kisgyereket a newtowni általános iskolában pénteken - erősítették meg az amerikai bűnüldöző hatóságok.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy az ámokfutót Ryan Lanzának hívták, de mint kiderült, az öccse, Adam Lanza volt a tettes - jelentette szombaton a CNN hírtelevízió.

Egy rendőrségi illetékes megerősítette, hogy Ryan Lanzának feltehetően semmi köze a vérengzéshez, nem is vették őrizetbe, de kihallgatják az esettel kapcsolatban. A tettes 24 éves bátyja "rendkívül együttműködő" - mondta a névtelenül nyilatkozó rendőrtiszt. Ryan Lanza az elmúlt években nem állt kapcsolatban húszéves öccsével, ennek ellenére elővigyázatosságból átvizsgálják a számítógépét és a telefonos hívásait.

Az Adam Lanzaként azonosított ámokfutó helyi idő szerint péntek délelőtt Connecticut amerikai állam egyik kisvárosa, Newtown általános iskolájában követte el a vérengzést. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a tettes először az iskolában tanító édesanyjával végzett a tanintézetben. A CNN hírtelevízió információ szerint azonban a tettes nem az iskolában, hanem saját otthonában ölte meg az édesanyját, Nancy Lanzát.

Azok az információk is téveseknek bizonyultak, hogy az ámokfutó megölte az édesapját. Az édesapa - aki rég elvált Nancy Lanzától - él, és a hatóságok őt is kihallgatják az esettel kapcsolatosan.

Lövöldözés egy általános iskolában: 27 áldozat Connecticutban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A CNN helyszíni tudósítása szerint a szülők még nem láthatták az áldozatul esett gyerekek holttestét. Az azonosításra várhatóan az éjszaka folyamán kerül sor.

Korábbi hírekkel ellentétben a tettesnél - aki feltehetően végzett magával az iskolában - nem négy, hanem három fegyvert találtak. A CNN úgy tudja, hogy mindhárom fegyver a megölt édesanya, Nancy Lanza nevén tartották nyilván.

Egy ámokfutó 26 embert, köztük 20 kisgyereket lőtt agyon helyi idő szerint péntek délelőtt Connecticut amerikai állam egyik kisvárosa, Newtown általános iskolájában. Az iskolai áldozatok között volt saját anyja is, míg a CNN hírtelevízió szerint a gyilkosságsorozat előtt egyik testvérével is végzett.

Ez az egyik legsúlyosabb iskolai vérengzés az Egyesült Államok történetében, és általános iskolában még hasonló sem történt.

22:56 - Döbbenettel és elborzadással fogadták az Egyesült Államokon kívül a Connecticut állambeli pénteki ámokfutást.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője brüsszeli közleményében leszögezte, hogy sokként érte a lövöldözés híre. Együttérzését fejezte ki az áldozatok családjával és az amerikai néppel.

Lövöldözés egy általános iskolában: 27 áldozat Connecticutban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke borzalmas tragédiának nevezte, hogy az ámokfutásnak reményteljes, fiatal életek estek áldozatul.

Több EU-tagország vezetője is gyorsan kifejezte részvétét az Egyesült Államokban történtekkel kapcsolatban.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök emellett azt is hangoztatta, hogy "ebben a nehéz időszakban minden kanadai amerikai barátaink oldalán áll".

A Connecticut állambeli Newtown egyik általános iskolájában egy ámokfutó 26 embert, köztük 20 kisgyermeket lőtt agyon helyi idő szerint péntek délelőtt.

21:50 - Holtan találták a connecticuti iskolai ámokfutó egyik testvérét is - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió pénteken. A televízió szerint vele is a tömeggyilkos végzett.

Médiaértesülések szerint a 24 éves Ryan Lanza összesen öt testvére közül egyik öccsét őrizetbe vették, mert azt gyanítják, hogy köze van a lövöldözéshez.

Az ámokfutó meggyilkolta apját, majd Newtown város egyik iskolájában megölte az anyját, és további 25 embert, köztük 20 kisgyermeket. Rendőrségi közlés szerint az iskolában talált 27. halott a gyilkos.

Továbbra sem tisztázott, hogy Lanzával a rendőrség végzett-e, vagy öngyilkosságot követett el. A gyilkos holttestét egy osztályteremben találták meg.

Lövöldözés egy általános iskolában: 27 áldozat Connecticutban. Fotó: MTI (galéria)

21:38 - Lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő újabb, a péntekihez hasonló lövöldözések az Egyesült Államokban - hangsúlyozta televíziós nyilatkozatában az amerikai elnök, aki egyúttal négynapos nemzeti gyászt rendelt el a történtek miatt.

Túlságosan sok ilyen tragédia történt a közelmúltban - jelentette ki az ámokfutással kapcsolatban elmondott rövid beszédében Barack Obama, jelezve, hogy az amerikaiak "szívét összetörte" a kisiskolások életét követelő newtowni lövöldözés.

"Szükség lesz arra, hogy összefogjunk, és érdemi lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a hasonló tragédiákat" - fogalmazott.

Az elnök már egy korábbi ámokfutás után a fegyverellenőrzési törvények felülvizsgálatát helyezte kilátásba. Most megjegyezte, hogy nem csupán politikai eszközökre gondol.

Bejelentette azt is, hogy Connecticut állam vezetésének minden eszköz rendelkezésére áll, amire szüksége van, hogy megküzdjön a súlyos tragédia következményeivel. Előzőleg az elnök telefonon már beszélt Dan Malloy kormányzóval, akin keresztül együttérzéséről biztosította az áldozatok családjait.

Barack Obama négynapos gyászt hirdetett az országban, és elrendelte, hogy erre az időszakra az amerikai középületeken eresszék félárbocra a zászlókat.

21:01 - A connecticuti ámokfutó megölte a szüleit is - jelentette az amerikai média pénteken.

A gyilkosságsorozatot a hivatalos közlés szerint egy Ryan Lanza nevű 24 éves férfi követte el, aki először az édesapját gyilkolta meg otthonában, majd egyenesen a Sandy Hook általános iskolához ment, és ott az ámokfutás során lelőtte tanítónő édesanyját is.

Barack Obama elnök a tervek szerint, magyar idő szerint 21 óra 15 perckor, televíziós nyilatkozatot tesz.


20:50 - Egy holttestet találtak az amerikai általános iskolai mészárlás elkövetésével gyanúsított férfi lakásán - közölte a CBS televízió. Az NBC televízió szerint a halott a gyanúsított apja volt.

20:22 - Ez az egyik legsúlyosabb iskolai vérengzés az Egyesült Államok történetében, és általános iskolában még hasonló sem történt.

Az agyonlőtt gyerekek Newtown város Sandy Hook nevű iskolájának előkészítőjébe és alsó tagozatára jártak, s nagyjából 5 és 10 év közötti életkorúak voltak. Egyes források szerint a lövöldöző az egyik szülő, egy 20-24 év körüli férfi volt. Ő is meghalt. Legalább négy kézifegyvere volt nála, és golyóálló mellényt viselt. Egyelőre nem tudni, hogyan halt meg: a rendőrök lőtték-e le, vagy öngyilkosságot követett el. A holttestét az egyik osztályban találták meg. Az áldozatok között volt az iskolai igazgató és pszichológus is. Vannak súlyos sebesültek is; egy közeli kórházba hármat vittek be, de összesített számukat még nem közölték.

A New Yorktól mintegy száz kilométerre északkeletre fekvő kisvárost a lakosok "Amerikai legbiztonságosabb helyének" tartották. A hatóságok körzet többi iskoláját is azonnal bezárták elővigyázatosságból, mert olyan híresztelés terjedt el, hogy ketten lövöldöztek. A szemtanúk abból következtettek erre, hogy több tucat vagy akár száz lövés is eldördült. Az első segélykérő telefon 9.41 órakor érkezet a 27 ezer lakosú Newtown rendőrségére.

Lövöldözés egy általános iskolában: 27 áldozat Connecticutban. Fotó: MTI (galéria)

Az egyik szülő elmondta, hogy az első dörrenéseket meghallva a tanító azonnal bezárta a gyereke osztályának az ajtaját, és az egyik sarokba terelte a tanulókat. Egy kislány az NBC televízióban azt mesélte, hogy tornaórán voltak, amikor "robbanásokat" hallottak, és rohanva egy irodába vitték őket. Később jött egy rendőr, és azt mondta nekik, hogy fussanak ki az épületéből, s így is tettek.

Barack Obama amerikai elnököt tájékoztatták a történtekről, és folyamatosan értesítik a fejleményekről. Az elnök részvétét fejezte ki Connecticut kormányzójának, és minden segítséget megígért az állami és helyi hatóságoknak. Obama beszélt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával, Robert Muellerrel is.

20:12 - Szemtanúk szerint a gyilkos fekete ruhát viselt és legkevesebb 100 lövést adott le a Connecticut állambeli Newtown amerikai kisváros általános iskolájában.

A tettes holtestét egy osztályteremben találták meg. Egyelőre nem tisztázott, hogy a rendőrök végeztek-e vele vagy öngyilkosságot követett el.

A lövöldözés legkevesebb 27 halálos áldozatot követelt, közülük 18 gyerek.

19:50 - Alsó tagozatos, 5 és 10 év közötti kisgyerekek közül került ki az áldozatok többsége Newtown amerikai kisváros általános iskolájában - közölte a helyi média pénteken.

A szemtanúk szerint a lövöldöző az egyik tanuló apja volt, aki szintén meghalt, egyelőre tisztázatlan körülmények között. Az amerikai hírügynökség szerint általános iskolában még nem volt ilyen vérengzés az Egyesült Államok történetében.

Egy meg nem nevezett hivatalos forrás megerősítette, hogy 27-en haltak meg, köztük 14 gyerek. A környék iskoláit bezárták.

19:05 - Legalább 27 halálos áldozata van az amerikai Connecticut állam egyik általános iskolájában lezajlott pénteki lövöldözésnek - jelentette a CBS televízió, amely szerint a halottak többsége gyermek.

Lövöldözés egy általános iskolában: legalább 27 áldozat Connecticutban. Fotó: MTI (galéria)

Korábban írtuk:

Gyerekek vesztették életüket egy lövöldözésben pénteken Connecticut amerikai állam egyik általános iskolájában - közölte a Harford Courant című helyi lap.

Az első jelentések csak az egyik tanár sebesüléséről és a merénylő lelövéséről szóltak, de az újsághír frissített internetes változatában már azt írták, hogy többen is meghaltak Newtown városban, és a még ismeretlen számú áldozat között gyerekek is vannak. A lap nem jelölte meg az értesülés forrását.

Newtown mintegy száz kilométerre van New Yorktól északkeletre.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. elemér 2012. december 17. 13:55
  „Dr. Gróf Lichthofen azt irja hogy csak a degeneráltak tartanak az országban. Ö persze az élö tanu. Én viszont amit irtam azt lecsorbitotta a moderator, tudnillik az a realitás. k.-vel csak a degeneráltak tartanak az országban. Mo.-rol beszélek, való világ.”
 • 62. vonLichthofen 2012. december 17. 03:52
  „61.xverax,
  gondjaid vannak a magyar ´´z´´ és ´´y´´ körül, vagy a O-val és az Ö-vel?

  Egyébként kösz a történelmi fölsorolást.”
 • 61. xverax 2012. december 16. 17:56
  „Kik veszélyeztetik a világ békéjét?

  Az 1979-es iráni forradalom és annak amerikai báb uralkodójának megbuktatása óta Irán egy iszlám állam. Ezalatt az idő alatt, 1979-től a jelenig, Irán nem támadott meg soha senkit. Egyszer se. Minden vallási csoport békében él Iránban, még a zsidók is, akik az életüket annyira kényelmesnek találják Iránban, hogy visszautasították az izraeli kormány által felajánlott bevándorlási lehetőséget!
  Ezalatt az idő alatt Izrael, mely önmagát egy zsidó államnak aposztrofálja, 1981-ben megtámadta Irakot, lebombázta Osirik-i erőművét, azt állítva, hogy az egy titkos fegyvergyár volt. 2003-ban, az ország lerohanása után, a romokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy Izrael hazudott. 1982-ben, Izrael megtámadta Libanont. Ez elvezetett a Sabra-i és a Shatilla-i mészárlásokhoz. 2003 februárban, Izrael több alkalommal betöréseket hajtott végre Gázába és Nablusba.
  2007 szeptemberben Izrael bombázta Szíriát, megint azt hangoztatva, hogy nem megengedett fegyverlaboratóriumot bombáztak szét. Megint nem volt bizonyíték az izraeli állítás alátámasztására. 2006-ban, Izrael megtámadta Libanont, megölt 1200 embert, többségében civileket és több ENSZ megfigyelőt, és emellett teleszórta a vidéket aknákkal. 2008 februárban, Izrael megint rajtaütött Gázán, megölve több, mint 1000 embert. A HAMAS beleegyezett egy tűzszünetbe, és be is tartotta azt, mikor Izrael megint támadott, megölt 6 HAMAS tagot, és beindította az Öntött Ólom hadműveletet. 1300 gázai, főleg civil lett meggyilkolva. A nemzetközi törvények megsértése között volt a fehér foszfor gyújtóbombák civilek és nem-katonai célpontok elleni használata. Az ENSZ indított ugyan vizsgálatot, de Izrael visszautasította az együttműködést. 2010 májusban, Izrael megtámadott egy Gázába élelmiszert és orvosi felszerelést szállító nemzetközi hajórajt, nemzetközi vizeken. 9 embert embert meggyilkoltak, köztük egy amerikait, New York-ból.

  Ugyanennyi idő alatt, az Egyesült Államok, ami hivatalosan egy szekuláris állam, megtámadta El Salvadort (1980), Libiát (1981), Sinai-félszigetet (1982), Libanont (1982-1983), Egyiptomot (1983), Grenadát (1983), Hondurast (1983), Csádot (1983), Perzsa Öblöt (1984), Libiát (1986), Boliviát (1986), Iránt (1987), Perzsa Öblöt (1987), Kuvaitot (1987), Iránt (1987), Hondurast (1988), Panamát (1988), Libiát (1989), Panamát (1989), Kolumbiát, Boliviát, és Perut (1989), Fülöp-szigeteket (1989), Panamát (1989-1990), Libériát (1990), Szaud Arábiát (1990), Irakot (1991), Zairt (1991), Sierra Leonét (1992), Bosznia-Hercegovinát (1993-máig), Macedóniát (1993), Haitit (1994), Macedóniát (1994), Boszniát (1995), Libériát (1996), Közép-afrikai Köztársaságot (1996), Albániát (1997), Kongó/Gabont (1997), Sierra Leónét (1997), Kambodzsát (1997), Irakot (1998), Ginea/Bissau-t (1998), Kenyát/ Tanzániát (1998-1999), Afganisztánt/Szudánt (1998), Libériát (1998), Kelet Timort (1999), Szerbiát (1999), Sierra Leónét (2000), Jement (2000), Kelet-Timort (2000), Afganisztánt (2001-máig), Jement (2002), Fülöp-szigeteket (2002), Elefántcsontpartot, (2002), Irakot (2003-máig), Grúziát/Dzsibutit (2003), Haitit (2004), Grúziát/Dzsibutit/Kenyát/Etiópiát/Jement/Eritreát (Terrorellenes Háború 2004), Pakisztáni drón támadások (2004-máig), Szomáliát (2007), Dél-Oszetiát/Grúziát (2008), Szíriát (2008), Jement (2öö9), Haitit (2010), stb.

  Szóval, ki veszélyezteti a világ békéjét?”
 • 60. vera2012 2012. december 16. 16:08
  „59. Hunicum Felmentem én is egy nem idegen ország honlapjára, mert Magyarországon születtem és évente legalább kétszer hazalátogatunk. Nem ismeretlenek elöttem a problémák, amikkel Magyarország küszködik. Nem veszem magamra, amit irtál, (nyilván nem rám gondoltál) csak közölni szeretném észrevételeimet egyes eseményekhez. Néha kijövök a sodromból, de nem próbálom meg, hogy tanácsokat osztogassak, (néhány hozzászóló szerint beleugatok a magyar politikába), hogy olyan ocsmány módon leszóljam hazámat, mint ez az elemér. Fogadni mernék, amióta kinn van, egyszer sem járt Magyarországon. A magyar ujságokat olvasom, de a kommentekböl többet tudok meg mint egynéhány cikkböl.”
 • 59. Hunicum 2012. december 16. 14:53
  „Ha mi írogatnánk amerikai napilap honlapján, hogy eltávolítjuk a szeretett elnöküket erővel és felfegyverkezve, már rég kopogtatott volna a TEK, az FBI-al karöltve.
  Nem értem Elemér miért foglalkozik a magyarokkal és Magyarországgal, mikor teljes szívéből lenéz bennünket, útál minket.
  Ép eszű embernek nem jut eszébe felmenni egy idegen ország honlapjára osztani az észt az ottani politikai helyzetről, nemzetükről és a népről!”
 • 58. soproni 2012. december 16. 13:07
  „49. szabo1936! Te miről beszélsz? Megöltek 27 embert és csak ennyi jutott eszedbe a hír hallatán?”
 • 57. vera2012 2012. december 16. 09:49
  „56. Nagyon helyes. Az amik csörgö helyett már pisztolyt tesznek a bölcsöbe. Kolombusz annak idején eltéveszthette volna az irányt. Vajon akkor hol landolt volna ez az 56-os kis mitugrálsz?”
 • 56. verembele 2012. december 16. 09:20
  „Tisztelettel:
  Nem kívánom tovább feszíteni/ragozni a témát, mivel 15. alatt megírtam véleményem.
  Ami viszont elakadt bennem, nem értem, hogy aki átevickél speciel a "nagy lavór" nevű Óperenciás tengeren, annak mitől foszlik meg agya sejtállománya...Aki "szerinte" nem USA-ban él, majdhogynem ellenség...
  Továbbá a szép nagy "Rabolt" kontinensen (mert ugye így van, mivel nem Elemér fajták éltek kezdetekkor vala errefelé) eme dicső helyen, havi szinten írtják egymást (ld. nagyban) a "Nagy Demokráciában" felcseperedett, idióta, MC Donalds és COCA COLA nemzetségek/klánok/maffiák/banditák/melegeg/stb...estig tudnám ragozni az abberáltak gyülekezetét....
  Üdv.”
 • 55. vera2012 2012. december 16. 09:17
  „Egy amerikai fegyvergyártó konszern elnöke azt nyilatkozta, mindenkinek kellene fegyvert hordani magával, pl. a tanárok is, akkor visszatudtak volna löni. Egy begyöpösödött agyu féreg. Nagypofáju, mint elemér, aki elkergetné a diktátorokat, föláldozná az életét is, de mikor arra kerülne a sor, behúzná a farkát.”
 • 54. Kukac40 2012. december 16. 07:49
  „48.elemér "Nem ezért buktattuk meg a szut, és nem ezért egyesitettük a kontinenst" Mikor sikerült ezt összehozni? A Szu saját magát omlasztottat össze, ahogy az Eu is fogja. Nics egységes kontinens. Mikor nyertetek utoljára háborút? Afganisztán nem, Irak nem, Jugoszlávia nem, Vietnám nem, csak csatákat nyeretetek aztán leléptetek a világ legerősebb seregével, amit egy fél világ támogat anyagilag. A zsidók irányítása alatt éltek ugyan úgy mint mindenki lassan. Nem véletlenül akarják évezredek óta kiírtani őket. Volt egy dilis gyerek aki azt hitte itt is többélete van mint a játékokban. Hát nem volt, és az áldozatainak sem. Szerintem semmi többről nincs szó. Teljesen mindegy hány embernél van fegyver, ha a hasznáni nem tudják.”
 • 53. orbison 2012. december 16. 07:46
  „Megkésve bár, de remélve hogy lenyugodott mindenki megjegyezném, hogy ez az egész napjainkban nem csak Amerikára jellemző, ezt vegye észre mindenki! Emlékezzünk szegény most meghalt gyermekek mellett Breivik áldozataira, a hasonlóan beteges iszlám vallási őrültek robbantgatásainak halottaira és a sok, máshol, hasonlóan értelmetlen-érthetetlen halált halt emberekre is!

  Azt meg végképp nem hiszem, hogy alkotmányt módosítanának, ez az eset egy a sok közül, csak itt most sajnos gyerekek haltak meg sokan, azért a nagy felzúdulás, ami érthető is.

  Béke poraikra, legyen nekik könnyű a föld!
  :(”
 • 52. elemér 2012. december 15. 23:47
  „Szabó jó hogy besegitesz. Nekünk kell ott rendet teremteni, mert ezek a pojácák arra nem képessek. Egy jazz temetést megrendelek detroitban k<moderálva>. http://tinyurl.com/d7zrjsj”
 • 51. kokolorbi 2012. december 15. 23:13
  „48. elemér 2012.12.15. 22:15
  Nálatok szabadság és demokrácia van? na ne röhögtess. Kevés ország van, ahol ennyire és ilyen mélységben megfigyelnék és kontrollálnák az embereket mint nálatok.
  Inkább vagyok degenerált, mint egy ostoba ország még ostobább polgára.
  Mint mondtam, isten büntetése elkezdődött, mivel ti vagytok a legbűnösebb ország a világon. Ti nem fogtok megérni 1000 éves államiságot, mert saját magatokat fogjátok elpusztítani!”
 • 50. vonLichthofen 2012. december 15. 23:00
  „elemér, New Brunswick szégyene, már a Magyar Atlétikai Klubba sem engedik be mert annyit beszélt Magyarország ellen és nem fizette ki a tetemes mennyiségű fröccsöt sem amit megivott.
  48 alatt pl. azt írja az ellemár, hogy csak a degeneráltak tartanak az országban. / Magyarországról beszél/

  Úgy érted elemár, hogy 1o milliónyi magyar mind degenerált mert nem hagyta,- hagyja el Magyarországot?
  A szabad fegyvervásárlás és tartás ugyanolyan nagy üzlet mint a Bronstein-Trockij által kigondolt permanens forradalom. A háborús eszközöket ugyanúgy el kell adni mint azokat a fegyvereket amivel ez az Amerikai mocskon felnőtt idegbeteg lemészárolt kisgyerekeket.
  A Gaza-ban elhasznált gyilkoló szerszámokat is helyettesíteni kell - ez az üzlet lényege - méghogy a demokráciát terjesztik! Ja, tűzzel-vassal, ha kell a népeknek/nemzeteknek ha nem.
  A Gaza-ban, Sziriában, iraq-ban és hol még lemészárolt civilekért, gyerekekért, idős bábuskákért ugyanúgy el kell rebegni egy imát mint a Ct-ben meggyilkoltakért.”
 • 49. szabo1936 2012. december 15. 22:38
  „Na most ti nekiestek Elemernek az nem az hibaja volt,hogy egy elme beteg nem volt bezarva.En nekem semi problemam nincsen a szabad fegyvertartasa,jelenleg 5 fegyvverem van3 marok fegyver (pistols) egy 12GA shoot gun ea egy AR-15 semiautomati.Edig szerencses voltam mert nem kelet hasznalni es remelem,hogy az az idom ami meg hatra van sem kell majd hasznalni,de ha valaki akit en nem hivtam meg es megakar latogatn foltunik a horizonon akor minden fele habozas nelkul fogom hasznali.
  Es azt sem szabad elfelejteni,hogy ha 1956 ban minden magyar haztartasban letek volna fegyverek (mint it Amerikan van akor aforadalomnak sokal szeb let volna a vege.
  Nem az Elemer hibaja.hogy az atlag magyar ember nem tud gondolkodni es lenyelte a kommunista es mas liberalis eszmeket.
  Go Elemer and sucked in to them.”
 • 48. elemér 2012. december 15. 22:15
  „Nálunk szabadság van és demokrácia. Nem ezért buktattuk meg a szut, és nem ezért egyesitettük a kontinenst, hogy ti játszátok az agyatokat, mint diszmagyarok. Ez már kezd unalmas lenni az unioban. <moderálva> ma már csak a degeneráltak tartanak az országban.”
 • 47. kenyeresné 2012. december 15. 21:45
  „Te Elemér! ´56-ban leléptél,gyáva f...reg voltál,most meg onnan ugatsz NEKÜNK? Aztán mi van abba a nagy " ámerikába "?? Arrafelé már kolbászból fonják a kerítést,vagy mi? Hasra kéne előtted esni,mert annak idején disszidáltál?Ha nem kellett a magyarságod,légyszives ne itt osszad az észt,kábítsad a helyi nyugdíjas klubot...”
 • 46. Pretorianus 2012. december 15. 21:07
  „Hagyjátok, csak egy kis infantilis <moderálva>. :)”
 • 45. kokolorbi 2012. december 15. 20:35
  „13. elemér 2012.12.15. 09:39
  Ezzel van a baj, hogy ezt a szemét hazugságot ti el is hiszitek. Ti más társadalmakra, nemzetekre nem hoztok mást, csak halált és rombolást, ha nem fegyverrel, akkor mocskos pénzetekkel.
  Isten titeket már pusztulásra ítélt, aminek komoly jelei mutatkoznak és ezt a kiválasztott nép egyetlen egy tagja, vagy bármely csoportja sem fogja tudni megállítani.”
 • 44. kokolorbi 2012. december 15. 20:22
  „Egy degenerált társadalom, degenerált egyedének cselekménye. Isten büntetése ez is.”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz kislány halt meg egy robbanásban

Tíz kislány halt meg hétfő reggel Afganisztán keleti részén egy robbanásban - közölték helyi… Tovább olvasom