Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Hollandia mégse nyitja meg határait

Heves belpolitikai csatározás után Hollandia mégse nyitja meg kapuit a román és bolgár munkavállalók előtt 2009 január elsején. Piet Hein Donner szociálpolitikai miniszter ilyen tartalmú ajánlást küld a hágai parlamentnek, amely csütörtökön szavaz a kérdésről.
A kormány eredeti terve az volt, hogy már januártól eltörli az EU-hoz tavaly csatlakozott két országból érkezők munkavállalási engedélyhez kötött foglalkoztatását. A gazdaságot sújtó válság nyomán azonban a kormány nem akarja vállalni a hollandok körében népszerűtlen nyitást. Ugyanakkor a munkaadók szerint a munkapiacon továbbra is feszültség van, hiány van bizonyos szakmákban, és még a szakszervezetek sem elleneznék a nyitást.

A fordulatot a kormánykoalíció szociáldemokrata pártja indítványozta a hétvégén, amikor frakcióvezetője a lengyel emigránsok életkörülményeinek javulásától tette függővé az újabb nyitást. 2004 után ugyanis az országot elárasztották a főként lengyel bevándorlók, akik egyrészt letörték a béreket, másrészt több helyen szociális feszültséget okoztak, mert nem fogadták el a holland társadalmi normákat. A politikus szerint ennek nagy szerepe volt az EU alkotmány leszavazásában is. Biztosra vehető, hogy a parlament megszavazza a korlátozás fenntartását, azzal, hogy nyáron vizsgálják meg újra a helyzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttest kelt át az észt-orosz határon

Egy holttest lépte át az Európa Unió határát Észtország és Oroszország között. A tetem egy menetrend… Tovább olvasom