Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Hodorkovszkij-ügy - Nemzetközi tiltakozások a volt olajmágnás bűnösnek nyilvánítása miatt

Az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia egyaránt súlyos aggodalmát fejezte ki hétfőn amiatt, hogy az orosz bíróság ismét bűnösnek nyilvánították Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnást, a Yukos (Jukosz) konszern egykori főrészvényesét.

Külön bírálta a moszkvai bíróság döntését az Európai Unió. Az orosz fővárosban az illetékes bíró a nap folyamán lopás vádjával bűnösnek találta Hodorkovszkijt és volt üzlettársát, Platon Lebegyevet.

A büntetés mértékét később közlik, az ügyészség mindkettőjük esetében 14 év szabadságvesztést indítványozott.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter washingtoni nyilatkozatában azt a gyanút fogalmazta meg hogy a bírói testület döntését valójában politikai megfontolások diktálták.

A Hodorkovszkij-ügy és más hasonló esetek negatívan befolyásolják az emberi jogok betartásával kapcsolatos orosz politika megítélését - fogalmazott Clinton, aki szerint a történtek hátrányosan hathatnak az oroszországi beruházásokra is. Hasonló aggodalmának adott hangot a német külügyminiszter is.

Guido Westerwelle még amerikai kollégájánál is élesebben bírálta a moszkvai igazságszolgáltatás döntését, úgy vélekedve: Hodorkovszkij bűnösnek nyilvánítása visszalépést jelent az ország modernizálása felé vezető úton.

A külügyminiszter szerint Oroszország alapvető érdeke, hogy komolyan vegye a nemzetközi aggodalmakat és következetesen kiálljon a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett.

A Hodorkovszkij-ügy kapcsán a politikától független igazságszolgáltatást kérte számon Moszkvától a londoni és a párizsi külügyminisztérium is, és hasonló állásfoglalást tett közzé az Európai Unió. Hodorkovszkij és Lebegyev 2005 óta nyolc évi börtönbüntetését tölti.

Oroszország egykori leggazdagabb emberét mintegy 27 milliárd dollár értékű kőolaj eltulajdonításával vádolják, s egyelőre nem világos, hogy a mostani büntetésbe be akarják-e számítani az első perben kiszabott nyolc évet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krokodilokat sodornak magukkal az áradások Észak-Ausztráliában

Az Ausztrália trópusi északkeleti részét sújtó áradások sósvízi krokodilokat is magukkal sodortak az… Tovább olvasom