Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Gyakorlatozó kommandósok mit sem sejtő turistákra rontottak

Mit sem sejtő lakosokat és turistákat tepertek le és hurcoltak el egy rögtönzött fogolytáborba Szevasztopolban, ahol a hét elején nagyszabású terrorellenes gyakorlat zajlott a titkosszolgálat, a katonai elhárítás és a rendőrség kommandós egységeinek bevetésével. A felháborodott sértettek feljelentést tettek, ám az illetékesek szerint mindenkinek tudnia kellett, hogy mi történik a városban.
Az állig felfegyverzett kommandósok még hétfőn özönlötték el a Krím-félszigeti Szevasztopol belvárosát, ahol mozikat, szórakozóhelyeket, bevásárlóközpontokat foglaltak el.

Csak utólag derült ki, hogy az ukrán belügyi haderő, a katonai elhárítás, a titkosszolgálat és a rendőrség elitegységeinek terrorellenes gyakorlatáról volt szó.

Többek között az Alfa, a Szokol és a Berkut kommandósainak az lett volna a feladata, hogy "terroristákat" fogjanak el, akik a gyakorlat forgatókönyve szerint az egyik filmszínházat kerítették hatalmukba, ahol túszokat ejtettek. Az álarcos elitkatonák ehelyett gyanútlan és teljességgel beavatatlan járókelőket, köztük külföldi turistákat is a földre tepertek a belvárosi utcákon, s többeket egy rögtönzött fogolytáborrá átalakított színházépületbe hurcoltak el. Az akció elszenvedői közül sokan sokkos állapotba kerültek.

A Komszomolszkaja Pravda szerdai tudósítása szerint a gyakorlat végén a kommandósok mindennemű bocsánatkérés nélkül zavarták otthonaikba az órákon át fogva és fegyverekkel sakkban tartott állampolgárokat. 

Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szevasztopoli hivatalának szóvivője szerint mindenkinek tudnia kellett a gyakorlatról, mivel azt már hetekkel előtte bejelentették a sajtóban. Éppen ezért indokolatlannak tartja azokat a feljelentéseket, amelyeket a meghurcolt sértettek tettek az ügyészségen. Arra a kérdésre, hogy miért nem egy megrendezett helyszínen, beavatott statiszták részvételével rendezték meg a gyakorlatot, az SZBU illetékese azt válaszolta, hogy a terrortámadások sem megrendezett helyszíneken történnek, s ezúttal szándékosan igyekeztek minél életszerűbbé tenni az eseményeket. Mindamellett egyes illetékesek azon fáradoznak, hogy minél előbb meg nem történtté nyilvánítsák a szevasztopoli kommandós túlkapást.

A történtekkel kapcsolatban információs zárlatot rendeltek el, s még azt az internetes fórumot is megsemmisítették, amelyen a gyakorlat elszenvedői a tapasztalataikat osztották meg egymással és az olvasókkal.

Olvasóink írták

  • 3. pampus 2009. április 24. 12:53
    „Ez hamarosan Magyarországon is megtörténhet! Nem véletlenül toborozzák a katonákat! A NATO vezérek segg nyalásához a vezéreink is elegen vannak!”
  • 2. AranyKözépút 2009. április 15. 16:11
    „Bojkottálni kell az ilyen balfasz országot. EZt az EU-ba?? Na ne!!!!”
  • 1. comet 2009. április 15. 14:28
    „nagy baj van Ukrajnában. Töketlen a vezetés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb szurkolóverés Dunaszerdahelyen? Munkacsoport kellene

Vizsgálatot sürget, és magyar-szlovák emberi jogi munkacsoport létrehozását követeli Balog Zoltán, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, miután hírek szerint újra magyar szurkolókat vertek meg hétvégén szlovák rendőrök Dunaszerdahelyen. Tovább olvasom