Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Görög-török kibékülést akar a NATO-főtitkár

Görögországba és Törökországba utazik csütörtökön Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, hogy rábírja Athént és Ankarát nézeteltéréseik elsimítására, mert azok nehezítik a NATO-EU kapcsolatok olajozottabbá tételét.

Mint James Appathurai NATO-szóvivő szerdán újságíróknak elmondta, Afganisztánban például mindmáig nem sikerült átfogó kereteket létrehozni ahhoz, hogy az Európai Unió ott működő rendőrkiképzőinek a NATO vezette nemzetközi haderő megfelelő biztonsági védelmet, illetve logisztikai-szállítási támogatást nyújthasson. Esetenként, egy-egy tartományban az EU-misszió és az ottani NATO-parancsnokságok között létrejön ugyan a szükséges együttműködés, de mindennek az összehangolt szabályozása hiányzik az atlanti szövetség és az Európai Unió csúcsszintjén.

A görög-török ellentétek hosszú évek óta gátolják a NATO-EU együttműködést. Az észak-atlanti szervezetnek mindkét ország tagja, az EU-nak azonban csak a görögök. Ankara úgy látja, hogy Athén igyekszik akadályozni az unióhoz való török közeledést, a görögök viszont területi szuverenitásuk megsértéseként értelmeznek olyan eseteket, amikor török katonai repülőgépek az Égei-tenger bizonyos területei fölött repülnek át. A nemzetközi jogi vita arról folyik, hogy mely ország parti tengerének kell tekinteni a török partokhoz közel fekvő görög szigetek körüli vizeket.

Ankara és Athén viszályának másik fő gyökere Ciprus. A görögök lakta Ciprusi Köztársaság tagja az EU-nak, ám a sziget törökök lakta északi részét 1974 óta megszállva tartja Törökország. Az ottani Észak-ciprusi Török Köztársaságot csak Ankara ismeri el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Edward Kennedy

Hetvenhét éves korában elhunyt Edward Kennedy amerikai demokrata párti szenátor - közölte a… Tovább olvasom