Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Forrósodik a helyzet Koszovóban

Koszovó Szerbia szerves és elidegeníthetetlen része- jelentette ki a szerb miniszterelnök egy csütörtöki lapinterjúban. Vojiszlav Kostunica leszögezte: a kabinet mindent megtesz azért, hogy a szeparatista albánok törvénytelen lépéseit hatástalanítsák. Kijelentette: " Koszovóra csakis Szerbiának van joga.
Így az ország nem maradhat és nem is marad Koszovó nélkül". A politikus szerint Belgrád semmilyen szín alatt nem egyezik bele a tartomány elszakításába. "Még közvetett módon sem"- szögezte le Kostunica.

A miniszterelnök hozzá tette: ha Koszóvó kikiáltja függetlenségét, és azt más ország elismeri, azzal megcsúfolják az ENSZ alapokmányát, a Biztonsági Tanács korábbi határozatait, valamint a nemzetközi jogot is, amely alapján Európa és a világ működik. A Glasz Javnoszti című lapnak Kostunica kiemelte: Szerbia teljes mértékben be fogja tartani a nemzetközi jog szabta korlátokat, mert csak így tudja megvédeni Koszovót.

Kostunica szerint, amikor reális veszélye van annak, hogy elítélt terroristák vezetésével, az Egyesült Államok és az Európai Unió bábáskodásával kikiáltsák a tartomány függetlenségét, Szerbiában félre kell tenni minden nézeteltérést. Heves bírálatot fogalmazott meg a tartomány elszakadásával kapcsolatban az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin azt mondta: a függetlenség egyoldalú kikiáltása "erkölcstelen és törvénytelen" lépés lenne. Hozzá tette: "az államok területi integritását a nemzetközi jog hivatott védeni". Az 1999 óta ENSZ fennhatóság alatt álló Koszovó a tervek szerint akár még a héten kikiálthatja függetlenségét.

Az Egyesült Államok, és több uniós tagállam, köztük Németország, Nagy-Britannia és Olaszország támogatja ebben Pristinát. Szerbia mellett Oroszország ellenzi hevesen a tartomány függetlenségét. Belgrád egyébként kilátásba helyezte, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat azokkal az országokkal, amelyek elismerik a független Koszovót.

A szerb kormánynak van egy titkos akcióterve is, amelyet a kikiáltás után alkalmazna. Ám, hogy ez pontosan mit takar, arról eddig nem érkeztek információk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7.3-as földrengés volt Görögországban

Erős, a Richter-skála szerinti 7.3-as erősségű földrengés rázta meg Görögországot csütörtök… Tovább olvasom