Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Fémdetektorral átvizsgált gyerekek fogadják az ukrán államfőt

Szigorú biztonsági ellenőrzésen estek át azok a gyerekek, akik a Krím félszigeti Artekbe szerdán ellátogató ukrán államfőt fogadják.
Szigorú biztonsági ellenőrzésen estek át azok a gyerekek, akik a Krím félszigeti Artekbe szerdán ellátogató ukrán államfőt fogadják - adta hírül az ukrán média.

Viktor Janukovics elnök munkalátogatásra érkezik a nap folyamán az egykori szovjet úttörőtáborba, amely ma nemzetközi gyermekközpont néven üzemel. Az államfő fogadására a tábor stadionjába mintegy ezer, zömében 7-10 év körüli, arteki egyenruhába öltöztetett gyereket szállítottak. A gyerekeknek fémdetektoros kapun kellett átmenniük a stadion bejáratánál, s csak egy kispalackos ásványvizet vihettek be magukkal.

Helyszíni jelentések szerint a gyerekek az államfőt várva arteki indulók éneklésével, tábori jelmondatok skandálásával múlatták az időt.

Janukovics elnök szerdán a második világháborús győzelem napja alkalmából az arteki táborban és Szevasztopolban tesz látogatást. Ez utóbbi dél-ukrajnai városban állomásozik az ukrán haditengerészet mellett az orosz Fekete-tengeri Flotta is.

Szevasztopol egyike a "hős szovjet városoknak", az elsők között kapta meg a kitüntető címet a második világháborúban tanúsított hősies helytállásáért. A várost a náci csapatok 250 napon át, 1941. október 30. és 1942. július 4. között ostromolták, míg el tudták foglalni.

Oroszországban és a szovjet utódállamokban hivatalosan május 9-én emlékeznek meg a második világháborúban aratott győzelemről.

A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyan 1945. május 8-án írták alá, de az csak közép-európai idő szerint május 8-án 23.01-kor lépett életbe, amikor Moszkvában már május 9-e volt. Ezért a Szovjetunióban hagyományosan mindig május 9-én volt a győzelmi felvonulás, és a legtöbb szovjet utódállam megtartotta ezt a szokást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vettek 31 gyanúsítottat a brüsszeli gyémántrablás ügyében

Három országban 31 embert vett őrizetbe a rendőrség szerdán a brüsszeli repülőtéren idén elkövetett… Tovább olvasom