Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Felháborodtak a zsidó vezetők

Európai és amerikai zsidó szervezetek megdöbbenéssel reagáltak arra, hogy XVI. Benedek pápa személyes prédikátora pénteken az antiszemitizmushoz hasonlította azokat a támadásokat, amelyek a katolikus egyházat és a pápát a szexuális visszaélések botránya miatt érik.
Hevesen tiltakoztak az összehasonlítás miatt a papi szexuális visszaélések egykori áldozatait képviselő csoportok is. Stephan Kramer, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZJD) főtitkára az elhangzottakat úgy minősítette, mint ami "arcátlanság és sértés a szexuális visszaélések áldozataival és a soá (a holokauszt) áldozataival szemben".

"Teljesen el vagyok képedve. Ez egy ostobaság" - mondta Amos Luzzatto, az olaszországi zsidó hitközségek volt elnöke. Róma igen mérsékelt főrabbija, Riccardo Di Segni, aki idén januárban az olasz főváros zsinagógájában üdvözölte a pápát, a La Stampa című olasz lapnak most úgy fogalmazott, hogy "ez tényleg ízléstelen". Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetespap, a Pápai Udvar szónoka a Szent Péter-bazilika tartott nagypénteki ceremónián elhangzott homíliájában elítélte a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket.

Idézett ugyanakkor "egy zsidó barát" leveléből, aki a pápát és a katolikus hívőket érő támadások kapcsán azt írta, hogy a személyes és a kollektív felelősség összekeverése a visszaélésekről szóló vitában "az antiszemitizmus legszégyenletesebb vonásaira" emlékeztet. Prédikációját zsidó vezetők világszerte visszataszítónak, szemérmetlennek és sértőnek nevezték, különösen amiatt - mint ahogy azt Di Segni megállapította -, hogy az éppen egy olyan napon hangzott el, amelyen a keresztények évszázadokon át azért imádkoztak, hogy megtérjenek a Jézus haláláért kollektíven bűnösnek tartott zsidók.

"Hogyan hasonlíthatja össze a zsidóknak tulajdonított kollektív bűn vádját, amely ártatlan emberek tízmillióinak halálát okozta, olyan elkövetőkkel, akik meggyalázzák hitüket és hivatásukat, szexuális visszaéléseket követve el gyermekek ellen? - kérte számon Marvin Hier rabbi, a Simon Wiesenthal Központ nemzetközi jogvédő csoport alapítója és vezetője.

A rabbi szerint a pápának személyesen kellene bocsánatot kérnie, miután az ő jelenlétében hangzottak el a sértő kijelentések. Federico Lombardi vatikáni szóvivő azt hangsúlyozta: a szónok csupán egy levelet olvasott fel, nincs szó a Vatikán hivatalos álláspontjáról. A húsvétot bevezető idei ünnepekre súlyos árnyat vetettek azok a vádak, amelyek szerint a katolikus egyház néhány országban helytelenül kezelte és takargatta a papok által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket. Az ügyek közül némelyik évtizedekre nyúlik vissza. A válságban megrendült Vatikán válaszul azzal vádolta a médiát, hogy "nemtelen" kísérletet tesz XVI. Benedek pápa besározására.

Egyes németországi és amerikai jelentések ugyanis azzal gyanúsították őt, hogy korábbi posztjain - hazájában müncheni érsekként, majd Rómában, ahol 24 éven át vezette az illetékes Hittani Kongregációt - gondatlanul járt el visszaéléseket elkövető papok ügyében. A pedofil papok áldozatainak egyik amerikai szervezete (SNAP) szintén bírálta Cantalamessa kijelentését.

"Ez a nevetséges kísérlet, hogy a(z egyházi) hierarchia bűneit a zsidók szenvedései mögé rejtsék, jól mutatja, hogy a pápa a jelek szerint milyen messzire hajlandó elmenni, hogy megakadályozza az igazság felszínre kerülését" - jelentette ki Peter Isely, a szervezet szóvivője. A Vatikán lapja közben folytatta a média elleni kampányát. Szombati cikkének címében a l,Osservatore romano ismét a pápa és a katolikusok elleni durva kampányról beszélt a szexuális visszaélések botránya kapcsán, és a világ minden részéből csokorba gyűjtötte a pápához közel álló püspökök egybehangzó támogató nyilatkozatait, amelyeket a "nemtelen lejárató kampány célpontjává vált" XVI. Benedekhez intéztek. A püspökök egyebek közt emlékeztetnek arra, hogy a pápa határozottan fellépett azért, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények lehetőleg ne ismétlődhessenek meg.

Az anglikán egyház feje, Rowan Williams ugyanakkor a BBC-nek adott interjúban úgy vélte, az írországi katolikus egyház elvesztette minden hitelét a papok által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt, miután a pápa márciusban írt pásztorlevelében elismerte az egyház felelősségét.

Olvasóink írták

 • 15. miklos.1 2010. április 23. 13:48
  „HA BELEOLVASUNK AZ ÚJSÁG PEDOFIL PAPOK ÉS APÁCÁK ELLENI KIROHANÁSÁBA, ESZÜNKBE JUTHATNAK AZ
  AGYONSZAPULT JEGYZŐKÖNYV AZAZ A CION BÖLCSEINEK JEGYZŐKÖNYVEI ALÁBBI SORAI:
  "GONDUNK VAN RÁ, HOGY DISZKREDITÁLJUK A KERESZTÉNY PAPOKAT ÉS
  MEGHIÚSÍTSUK KÜLDETÉSÜKET, AMELY AKADÁLYOZHATJA TERVEINK MEGVALÓSÍTÁSÁT. NAPRÓL
  NAPRA CSÖKKEN A BEFOLYÁSUK AZ EMBEREKRE. A KERESZTÉNYSÉG ÖSSZEOMLÁSA KÜSZÖBÖN
  ÁLL."
  A cion bölcsei névtelen szerzőjének legmélyebb gondolata azonban megmarad a spirituális szférában: "A szabadság veszélytelen lehet, és megtalálhatja a helyét az állam gazdaságában anélkül, hogy ártana az emberek jólétének, ha a hit alapzatára, az emberi testvériségre támaszkodik. Ezen oknál fogva elkerülhetetlen számunkra, hogy aláaknázzunk minden hitet, hogy kiirtsuk az emberek tudatából Istennek és a Szellemnek már az elvét is, s a számtan´ kalkulációkat és az anyagi igényeket ültessük a helyére."
  A névtelen szerző összekapcsolja a hitet és az emberi testvériség eszméjét. A hit aláaknázása lerombolja a testvériséget. A kívánatos és gyönyörű tudatállapot helyére lépő szabadság romboló erővé válik, ha lekapcsolják a hitről. A hit helyett az ellenség a mammon követését ajánlja nekünk.
  http://www.scribd.com/doc/25967563/Cion-bolcseinek-jegyz%C5%91konyvei-es-a-kozbeszedunk-iranyitoi-pdf-doc”
 • 14. meir 2010. április 05. 15:42
  „Barati Uzenet Barack Hussein Obama-nak!!
  Leallitjuk az epitkezeseket,amint az USA is visszaadja az elrabolt foldeket az Indian oslakosainak,akik kozul mind a mai napig tobb ezeren elnek "Reservatum"-okban!!!
  Addig meg Obama csak soprogessen a White-House elott!!!!”
 • 13. janika 2010. április 05. 07:22
  „A vallási révületet a gyilkos tébojtól csak egy hajszál választ el!”
 • 12. meir 2010. április 05. 02:35
  „11-eskem!!
  1,; a riportereket Senki sem tartotta vissza!!! A Franciak pl vegig ott voltak a tuzvonalban,a hollandok es a belgak is!!! a Magyarok meg csak a kozelbe sem!!!
  2,; Vezettel te mar egy kb,; 15 Tonnas hernyotalpas dozert? az Amerikai lany a bulldozer ele vetette magat!! ezzel meg az amerikaiak is tisztaban vannak ugytunik csak te egyedul vagy suket es vak!!!
  nem egyszeru dolog egymozgasban levo 15 tonnas gepet megallitani!!
  3,; "arcod" van?? azok utan amiket az en nepemrol irsz,- erosen ketlem!!!”
 • 11. bonita2 2010. április 04. 20:44
  „10.
  Eloszor is nekem arcom van.
  Masodszor: mennenek ujsagirok, riporterek de ti nem engedtek be senkit, mert kiderulne a veres terrorotok Ott volt a pelda ra amikor az amerikai bekeparti lanyt az israeliek letaroltak buldoserel. Ti az amerikai USS Liberty-t megtamadtatok. Igen ismeros a duma, kiloksz gaza kozepen, lelosz es a Palesztinokra kened. Viccelsz? Ismeri mar mindeki a modszereteket. Hat ennyi neked.”
 • 10. meir 2010. április 04. 20:02
  „9-es!! kosz!! en mar voltam ott!!!! es te??? gyere ide aztan meglatom mekkora a .....!!!!!
  oda viszlek es kiloklek gaza kozepen!!meglatjuk meddig maradsz eletben!!!!
  a legutobbi hadmuveleteink idelyen valahogy nem lattam ott tolongani ba hosmagyar ujsagirokat!!
  vajon miert???? csak tele lett a kisgatyojuk??”
 • 9. bonita2 2010. április 04. 19:25
  „moderálva”
 • 8. meir 2010. április 04. 18:40
  „Yeshua-t a Romai helytarto itelte halalra,a romai csaszari rendeletek elleni lazitas vadjaval!!
  A yirushalaim-i Antonia erodben a romaiak oriztek,a romaiak korbacsoltak meg a sajatmaguk altal kifejlesztett "kilencfarku macska"nevu korbaccsal,a romaiak feszitettek meg egy romai kivegzoeszkozre-( kereszt)- a yirushalaim hataraban levo har-golgotha-(koponya-hegy)-n!!!!
  a zsidok a romai helytarto alairasa,pecsetje nelkul Senkit sem itelhettek el!!!!Meg a tetrarcha Herodes-nek sem volt hatalma a romai prokurator felett!!!
  Az akkori zsido kivegzesi mod: vagy halalra kovezes,vagy akasztas!!!De-ezeket is kizarolag csak a romai helytarto engedelyezese utan!!!”
 • 7. meir 2010. április 04. 18:32
  „6-os!!
  <moderálva>
  milyen "nem zsido"I.-stenrol beszelsz????
  Kikkel kotott I.-sten szovetseget a Sinain?? csak nem veletek keresztenyekkel???Kiket valasztott nepeul,es kiket vezetett a kanaan foldjere?? titeket biztosan nem!!! Mozes az O.-rokkevalo foldi szoszoloja ki volt?? csak nem egy kereszteny??
  Az UR nevet hogyan is irjuk???
  Y.H.V.H. ugye?? ami a ´Yahve" nevet alkotja!!-az miota egy kereszteny nev??? miert olvas a pap Minden misen szentlecke cimen az O-szovetsegbol-(O-szov.=Thora)-??? Yeshua mi volt ha nem Zsido??ugyanugy volt Bar-Mitsvaja mint barmelyik zsido fiugyermeknek!!!Mit keresett a Yirushalaim-i zsinagogaban ha nem volt zsido?
  miert hivtak ugy; rabbi ha nem zsido volt??”
 • 6. bonita2 2010. április 04. 16:22
  „5.
  Mi Urunk az ISTEN nem zsido, a fiat JEZUST pedig a sajat nepe adta el. <moderálva>”
 • 5. meir 2010. április 04. 15:50
  „moderálva sértő”
 • 4. Szabra 2010. április 04. 14:32
  „Ez is jelentheti azt, hogy az un.zsidó vezetők érzékenysége, kinyilatkoztatása, osztályozása ma a XXI. század elején meghatározza nemcsak egyes országok, népcsoportok, vallások, közösségek mozgásterét és szólás-/ne adj Isten/ gondolatszabadságát? Milyen az a trend amelyik eldönti, hogy a helyes és helytelen megnyilatkozás?
  Ki az aki felül ír mindenkit aki mer beszélni és gondolkozni????”
 • 3. vonLichthofen 2010. április 04. 07:20
  „Ok, marvin hier szerint már emberek tízmillioinak haláláról beszélünk.
  Rabbi Meir, miért nem fokozzuk ezt a számot emberek SZÁZMILLIOIRa, olyan könnyű ezt megtenni, csak ki kell ejteni a szánkon.

  Az egyház tagjai letagadhatatlan bűnöket követtek el az évszázadok során.
  De ne vádoljuk és legfőképpen ne próbáljuk szétrombolni az egész egyházat az egyes tagok bűnei miatt.
  Minden nemzet követett el bűnöket az történelem során.
  Nyomozzuk le a hunokat mert kizsákolták Lombardiát?
  Nyomozzuk le a Tatárokat mert végigrabolták a fél világot Hencidától Bonchidáig?
  Háborodjunk föl a törökök történelem során elkövetett húzásai miatt?
  Utáljunk minden mai ruszkit, mert a komcsik negyvenöt évig szivatták az országunkat?
  Utáljunk minden zsidót, mert a Tan. Közt. ideje alatt emberek százait kínozták meg és végezték ki? mert kirámolták az országot?
  Ne tegyük ezt, mert a történelmet összefüggéseiben kell nézni.

  Elképzelhetetlen értékű vagyon van a Vatikán birtokában, erre fáj némelyek foga, ugyanúgy ahogy a MÁV, a magyar bankok, a francia vasutak vagy a német vasutak vagyona kell valakiknek kárpótlás ürügyén.
  A világ türelme fogyóban.”
 • 2. háté 2010. április 03. 23:53
  „Valamit nem értek, hogyan lehet úgy vádaskodni, ha nem vállalja valaki, hogy névvel tegye?
  Egyetlen egy vádaskodó nem vállalta, hogy nevét nyilvánosságra hozzák.

  Ez tipikus komcsi-zsidó felfogásra vall.”
 • 1. háté 2010. április 03. 23:46
  „Igen is a zsidók gerjesztik az egészet, a keresztény egyház lejáratására.
  Nem kellett volna ilyen pofátlan hazugságokat terjeszteni és akkor nem lenne miért nyávogni,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnézést kért a canterburyi érsek

Elnézést kért szombaton az ír katolikus egyházat bíráló kijelentéseiért a canterburyi érsek. Tovább olvasom