Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Ezúttal nem törik össze a pápai pecsétgyűrűt

Róma és a világ figyelme csütörtökön a Vatikánra összpontosul, ahonnan a lemondó XVI. Benedek délután öt órakor távozik a hívők búcsúja közepette.
A lemondó egyházfő halászgyűrűjét nem törik össze, ahogyan ezt az elhunyt pápák esetében teszik - jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Elmondta, hogy XVI. Benedek 2005 áprilisától használt pecsétgyűrűje egyben marad, de magát a pecsétet egy vésővel használhatatlanná teszik.

Hatvanegy ország több mint háromezer újságírója és operatőre kíséri az egyházfői szolgálat utolsó óráit - mondta el a tudósítóknak Lombardi.

Kamerák sorakoznak Castel Gandolfo főterén is az itt magasodó apostoli palota körül.

Lombardi hozzátette, hogy egyedül azon a helikopteren nem lesz kamera, amely öt órakor XVI. Benedeket a pápai államból a Rómától 25 kilométerre levő városba viszi.

A délelőtt a bíborosoktól elbúcsúzott pápa munkatársaival ebédelt vatikáni lakosztályában. Amikor elhagyja a Vatikánt, elküldi utolsó Twitter-üzenetét, ezután a december 22-én elindított pápai mikroblog megszünteti működését.

Róma városában nem csak a templomok harangjai búcsúztatják a pápát: ötkor a Capitolium-dombon levő városháza harangja is háromszor megkondul és este nyolckor is megszólal majd, XVI. Benedek lemondása pillanatában. Gianni Alemanno római főpolgármester és az önkormányzati testület öt órakor a Capitolium terére vonul, jelképesen így köszönve el a városból távozó pápától.

Este nyolckor több olasz városban félreverik a harangokat.

Castel Gandolfo már kora délután megtelt hívőkkel. Grazie Benedetto! Köszönjük Benedek! Veled vagyunk! - szól a főtéren felállított transzparens. Az épületek bíborszövettel díszített ablakaiba vatikáni és német zászlókat tűztek ki. A Bajorországból érkezett hívők helyi hagyományként babérkoszorúkat hoztak magukkal, azzal búcsúztatják XVI. Benedeket.

Este nyolc órakor a pápát Castel Gandolfóba kísérő svájci gárdisták elköszönnek az akkor már nyugalmazott pápától és visszatérnek a Vatikánba, melyet attól a pillanattól kezdve a bíborosok vezetnek.

A szentszéki szóvivő szerint egyelőre 115 pápaválasztó bíborost várnak Rómába, miután Patrick OíBrien skót bíboros a napokban lemondott, Julius Riyadi Darmaatmadja dzsakartai érsek pedig egészségi okokból nem tud a Vatikánba jönni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őket emlegetik XVI. Benedek lehetséges utódjelöltjeként

A római katolikus egyház új vezetőjének a megválasztásakor nincsenek hivatalos jelöltek és tilos mindenféle választási ígéret. Tovább olvasom