Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Európának is betett a havazás - Bécs megbénulhat

Mivel Bécsben ritkán esik egyszerre sok hó, a legmagasabb fokozatú, "vörös" figyelmeztetést adták ki.

Rendkívüli mennyiségű, közel fél méternyi friss hó várható a hét végén az osztrák fővárosban - közölte az országos meteorológiai hivatal.

Bécsben és Burgenland egy részén már kedd éjszaka is havazott, a fővárosban reggelig mintegy tizenöt centiméternyi esett. Jelentősebb közlekedési fennakadásokról nem érkezett jelentés. Az osztrák utakon gyér a forgalom, szerda, vízkereszt napja ugyanis munkaszüneti nap.

Szerdán további havazás várható, igazán jelentős mennyiségű hóra azonban pénteken lehet számítani, elsősorban az ország keleti és déli részén. A hegyekben akár egy méterrel is nőhet a hótakaró vastagsága, Grazban és Bécsben mintegy negyven centiméterrel vastagodhat. "Ez leginkább Bécsben számít rendkívülinek" - mondta Christian Csekits meteorológus az Österreich című lap internetes kiadásának.

Az utóbbi évek legnagyobb havazása érte el szerda hajnalban Anglia déli részét, beleértve Londont, amelynek repülőterein több budapesti járatot is töröltek.

Időleges lezárásokkal és nagy fennakadásokkal működött szerdán a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül Heathrow, Luton és Gatwick, mert a hókotrók nem győzték eltávolítani a havat a pályákról.
Mindkét repülőtér több budapesti járatot is fogad és indít.

Az easyJet légitársaság Lutonon és Gatwicken is törölte egy-egy budapesti járatát, és a Wizz Air délelőtti járata sem indult el Lutonra Ferihegyről.
Heathrow-n, a legnagyobb londoni repülőtéren a British Airways három budapesti járata közül a középsőt törölték szerdán.

A brit meteorológia szerda estig 40 centiméteres havat jósol a Londontól Cardiffig - a walesi fővárosig - húzódó, csaknem 300 kilométeres sávban.
Szerda hajnalban a hadsereg segítségét kellett igénybe venni a Londontól délnyugati irányba, Southampton felé vezető A3-as gyorsforgalmi úton, ahol ezer jármű akadt el a hóban.

Angliában, Walesben és Skóciában több ezer iskolát bezártak, számos autópályán és országúton áll a forgalom, és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz a hó és a fagy.

Mindeközben egyre hidegebb is lesz; a prognózis szerint a hét második felében mínusz 20 fokos fagyok várhatók az északi országrészben.
Anglia északnyugati és középső vidékein már kedden elkezdődött az intenzív havazás, és ez a hófront terjedt ki déli irányba.

Skóciában és Észak-Angliában az elmúlt napokban is már mínusz 15-18 fokos fagyokat mértek reggelente, és délen is mínusz 5-10 fok volt, ami errefelé sarkvidéki hidegnek számít.

Az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen országban már december közepe óta komoly gondokkal jár a nagy hideg és a havazás. Szakértők szerint 1981 óta nem volt a mostanihoz hasonló hosszan tartó, kemény tél Nagy-Britanniában.

Sarkvidéki hidegben fagyoskodik Németország, a meteorológusok az elkövetkező napokra sem jósolnak enyhülést. Sőt, az időjárási előrejelzések szerint a fagyon kívül hókáosz is fenyeget.

Az elmúlt év utolsó és az új esztendő első napjaira jellemző tartós havazás után az elmúlt napokban enyhült a hóesés, a rendkívüli hideg azonban jégpályává változtatta az utakat. Az autópályákon, különösen az éjszakai órákban, sok a közlekedési baleset, a fagy miatt késnek a vonatok és fennakadások voltak a légi közlekedésben.

Az ország legtöbb városában - köztük Berlinben is - a hőmérő higanyszála az éjszakai órákban immár rendszeresen mínusz 10-15 Celsius-fokra - egyes helyeken 20 fok alá - süllyed, és napközben is szinte mindenütt mínuszt mérnek.

Az előrejelzések szerint enyhülés az elkövetkező napokban sem várható, a hideg és a hóesés minimum még egy hétig eltart.

Péntektől kezdve valóságos hókáosz fenyeget, a meteorológusok a hét végére rég nem látott hóesést jövendölnek. A szövetségi időjárás-előrejelző szolgálat szóvivője szerint szerte az országban "10 és 40 centiméter között minden lehetséges".

A hatalmas hó, a fagy és a jég óriási munkára serkenti az illetékes hatóságokat. A hóeltakarító járművek az elmúlt napokban képtelenek voltak megbirkózni az utakat több centiméter vastagon borító hóval, így elsősorban arra törekedtek, hogy a legfőbb útvonalakat igyekezzenek hómentesíteni. A háztetőkre fagyott jég miatt a tűzoltók állandóan munkában voltak, miközben a mentőket szokatlanul nagy számú rendkívüli balesethez hívták ki.

A fagy, illetve az éjszakai hideg miatt mind Berlinben, mind az ország többi városában zsúfolásig megteltek a hajléktalanok szállói. Értesülések szerint még soha ennyi hajléktalan nem kereste fel az éjszakai melegedőket, mint az idén.

Síkosak és latyakosak a csehországi közutak, miután országszerte egész éjjel sűrűn havazott, és több régióban továbbra is hull a hó.
A cseh hatóságok felhívták az autósok figyelmét, hogy óvatosan vezessenek. Súlyosabb balesetről eddig nem érkezett jelentés.

Meteorológusok szerint a hét végéig további kiadós havazásra kell számítani Csehországban.

Különösen sok hó - helyenként 30-40 centiméter - hullott Észak- és Dél-Morvaországban. Az autópályákat és a főbb közutakat is néhány centiméteres kásás hóréteg borítja, s külön nehéz a közlekedés a hegyvidékeken.

Mosty u Jablunkova északi cseh-szlovák határátkelőnél bonyolítja a helyzetet az elektronikus útdíj szlovákiai bevezetése. Emiatt több kilométeres kamionsorok alakultak ki, ami szinte lehetetlenné teszi az ottani útszakaszok karbantartását. Szerda reggel a Szlovákiába való belépésre átlagban 6-8 órát kellett várakozniuk a többségükben lengyel kamionosoknak.
A cseh régiókban ugyan kevesebb a hó, de hidegebb van, s az utak számos helyen jegesek, veszélyesek. Közép-Csehországban ónos eső esik, és néhány helyen sűrű köd van. A magyar kamionosok által is rendszeresen igénybe vett Brünn-Prága autópálya (D1), illetve a cseh-német határátkelőkhöz vezető sztrádák és utak járhatóak, de szintén kásás hó borítja őket, s fokozott óvatosságra van szükség.

A csehországi téli üdülőközpontokban az utóbbi napokban jelentősen javult a hóhelyzet, s most már az összes síközpont jó hóviszonyokkal várja turistákat.

Moszkvában havazást és országszerte csikorgó fagyokat jósolnak az orosz meteorológusok az ortodox karácsonyra, amelyet a Julián-naptár szerint szerda este, illetve másnap, január 7-én ünnepelnek a hívők.

Estére az előrejelzések szerint Moszkvában mínusz 14-19 fokos hidegben és sokhelyütt hóesésben mennek majd templomba az emberek. Csütörtök reggelre mínusz 8 Celsius-fokra enyhül az idő, de erős havazás várható. A folytatódó felmelegedés miatt ugyanakkor a hétvégén már 0 fok körül lesz a hőmérséklet a fővárosban.

Az idei tél szokatlanul hideg és havas Oroszországban is: a következő napokra szinte az ország minden részén a sokéves átlagnál 15-20 fokkal hidegebb időjárásra számítanak a meteorológusok.

Az Ural vidékén, Perm környékén mínusz 32-34, Szverdlovszkban és Cseljabinszk körzetében mínusz 30-37, Kemerovo vidékén mínusz 33-45, a mongol határ felé eső, szibériai Hakasziában és Tuvában, továbbá a Bajkálon túli területen mínusz 41-48 fokos, csikorgó fagyok várhatók.
A leghidegebb ezúttal is a szibériai Jakutföldön lesz, ahol a Föld hidegpólusa van, s ahol az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet is mérték; most mínusz 53 Celsius-fokos fagyot jósolnak a szakértők.

Helyenként mindez problémát jelenthet, mert a nemrég üzemi katasztrófában megsérült Szajan-Susenszki vízi erőmű kiesése Szibériában érezhető energiahiányt okoz.

Vlagyimir Putyin kormányfő kedden tájékozódott az energiahelyzetről. Oroszországban évről-évre számos főhatóság ellenőrzi a télre való felkészülést, ennek ellenére az infrastruktúra siralmas állapota miatt minden télen előfordul, hogy lakótelepek, helyőrségek, néha egész városrészek maradnak fűtés és melegvíz nélkül. Legutóbb egy Bajkálon túli helyőrségi település járt így december 31-én. A települést evakuálni kellett a nagy hidegben, és szerdára a tíz ház közül csupán ötben tudták helyreállítani az elfagyott fűtést. A helyőrség illetékese ellen a télre való megfelelő felkészülés elmulasztása miatt büntetőeljárást indítottak.

Moszkvában egyébként december 21-től napokon át havazott, s azóta is hull a hó időről időre. Az úttestek latyakosak, a járdák jegesek-havasak, s hiába szállítottak el már több millió köbméter havat, a várost még elborítják a hóbuckák. Szerencsére január 11-ig munkaszünet van, így a buckák nem fokozzák a szokásos parkolási gondokat.

Az orosz fővárosban az idei télen eddig 240, többnyire erősen részeg személyt kellett veszélyes lehűlés miatt kórházba vinni, s közülük 30 életét nem tudták megmenteni az orvosok.

A jelenlegi, fagypont alatti hőmérséklet folytatódására, a hét végén pedig jelentősebb havazásra számítanak a meteorológusok a Benelux-államokban.
A prognózisok mind Belgiumban, mind Hollandiában az arrafelé szokatlan hideg folytatódásával, illetve a hét utolsó napjaiban komolyabb hóeséssel számolnak. Luxemburgban már csütörtökön kiadós havazást várnak.

A múlt hét végén, illetve az elmúlt napokban hullott hó - szemben a karácsony előtti helyzettel - csak kisebb fennakadásokat okozott a közlekedésben, de az immár hetek óta tartó hideg aggasztja a hatóságokat. Belgiumban ilyenkor folyamatosan sózni kell az utakat, és szerdai sajtójelentések szerint számos településen erősen megcsappant a sókészlet.
Hollandiában arra számítanak, hogy a városokon belüli és a települések közötti csatornákon is viszonylag vastag jégréteg képződik, így azok óriási korcsolyapályákká alakulnak át.

Olvasóink írták

 • 3. Pufirizsa 2010. január 06. 15:22
  „...
  no comment...”
 • 2. Sikloernyos 2010. január 06. 14:06
  „Ezt most miert kellett ujra beszurni?”
 • 1. AHA 2010. január 06. 11:46
  „Az utóbbi évek legnagyobb havazása érte el szerda hajnalban Anglia déli részét, beleértve Londont, amelynek repülőterein több budapesti járatot is töröltek.
  Időleges lezárásokkal és nagy fennakadásokkal működött szerdán a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül Heathrow, Luton és Gatwick, mert a hókotrók nem győzték eltávolítani a havat a pályákról.
  Mindkét repülőtér több budapesti járatot is fogad és indít.
  Az easyJet légitársaság Lutonon és Gatwicken is törölte egy-egy budapesti járatát, és a Wizz Air délelőtti járata sem indult el Lutonra Ferihegyről.
  Heathrow-n, a legnagyobb londoni repülőtéren a British Airways három budapesti járata közül a középsőt törölték szerdán.
  A brit meteorológia szerda estig 40 centiméteres havat jósol a Londontól Cardiffig - a walesi fővárosig - húzódó, csaknem 300 kilométeres sávban.
  Szerda hajnalban a hadsereg segítségét kellett igénybe venni a Londontól délnyugati irányba, Southampton felé vezető A3-as gyorsforgalmi úton, ahol ezer jármű akadt el a hóban.
  Angliában, Walesben és Skóciában több ezer iskolát bezártak, számos autópályán és országúton áll a forgalom, és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz a hó és a fagy.
  Mindeközben egyre hidegebb is lesz; a prognózis szerint a hét második felében mínusz 20 fokos fagyok várhatók az északi országrészben.
  Anglia északnyugati és középső vidékein már kedden elkezdődött az intenzív havazás, és ez a hófront terjedt ki déli irányba.
  Skóciában és Észak-Angliában az elmúlt napokban is már mínusz 15-18 fokos fagyokat mértek reggelente, és délen is mínusz 5-10 fok volt, ami errefelé sarkvidéki hidegnek számít.
  Az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen országban már december közepe óta komoly gondokkal jár a nagy hideg és a havazás. Szakértők szerint 1981 óta nem volt a mostanihoz hasonló hosszan tartó, kemény tél Nagy-Britanniában.

  Németország - Az elmúlt év utolsó és az új esztendő első napjaira jellemző tartós havazás után az elmúlt napokban enyhült a hóesés, a rendkívüli hideg azonban jégpályává változtatta az utakat. Az autópályákon, különösen az éjszakai órákban, sok a közlekedési baleset, a fagy miatt késnek a vonatok és fennakadások voltak a légi közlekedésben.

  Az ország legtöbb városában - köztük Berlinben is - a hőmérő higanyszála az éjszakai órákban immár rendszeresen mínusz 10-15 Celsius-fokra - egyes helyeken 20 fok alá - süllyed, és napközben is szinte mindenütt mínuszt mérnek.

  Az előrejelzések szerint enyhülés az elkövetkező napokban sem várható, a hideg és a hóesés minimum még egy hétig eltart.

  Péntektől kezdve valóságos hókáosz fenyeget, a meteorológusok a hét végére rég nem látott hóesést jövendölnek. A szövetségi időjárás-előrejelző szolgálat szóvivője szerint szerte az országban "10 és 40 centiméter között minden lehetséges".

  A hatalmas hó, a fagy és a jég óriási munkára serkenti az illetékes hatóságokat. A hóeltakarító járművek az elmúlt napokban képtelenek voltak megbirkózni az utakat több centiméter vastagon borító hóval, így elsősorban arra törekedtek, hogy a legfőbb útvonalakat igyekezzenek hómentesíteni. A háztetőkre fagyott jég miatt a tűzoltók állandóan munkában voltak, miközben a mentőket szokatlanul nagy számú rendkívüli balesethez hívták ki.

  A fagy, illetve az éjszakai hideg miatt mind Berlinben, mind az ország többi városában zsúfolásig megteltek a hajléktalanok szállói. Értesülések szerint még soha ennyi hajléktalan nem kereste fel az éjszakai melegedőket, mint az idén.

  Síkosak és latyakosak a csehországi közutak, miután országszerte egész éjjel sűrűn havazott, és több régióban továbbra is hull a hó.
  A cseh hatóságok felhívták az autósok figyelmét, hogy óvatosan vezessenek. Súlyosabb balesetről eddig nem érkezett jelentés.

  Meteorológusok szerint a hét végéig további kiadós havazásra kell számítani Csehországban.

  Különösen sok hó - helyenként 30-40 centiméter - hullott Észak- és Dél-Morvaországban. Az autópályákat és a főbb közutakat is néhány centiméteres kásás hóréteg borítja, s külön nehéz a közlekedés a hegyvidékeken.

  Mosty u Jablunkova északi cseh-szlovák határátkelőnél bonyolítja a helyzetet az elektronikus útdíj szlovákiai bevezetése. Emiatt több kilométeres kamionsorok alakultak ki, ami szinte lehetetlenné teszi az ottani útszakaszok karbantartását. Szerda reggel a Szlovákiába való belépésre átlagban 6-8 órát kellett várakozniuk a többségükben lengyel kamionosoknak.
  A cseh régiókban ugyan kevesebb a hó, de hidegebb van, s az utak számos helyen jegesek, veszélyesek. Közép-Csehországban ónos eső esik, és néhány helyen sűrű köd van. A magyar kamionosok által is rendszeresen igénybe vett Brünn-Prága autópálya (D1), illetve a cseh-német határátkelőkhöz vezető sztrádák és utak járhatóak, de szintén kásás hó borítja őket, s fokozott óvatosságra van szükség.

  A csehországi téli üdülőközpontokban az utóbbi napokban jelentősen javult a hóhelyzet, s most már az összes síközpont jó hóviszonyokkal várja turistákat.

  Moszkvában havazást és országszerte csikorgó fagyokat jósolnak az orosz meteorológusok az ortodox karácsonyra, amelyet a Julián-naptár szerint szerda este, illetve másnap, január 7-én ünnepelnek a hívők.

  Estére az előrejelzések szerint Moszkvában mínusz 14-19 fokos hidegben és sokhelyütt hóesésben mennek majd templomba az emberek. Csütörtök reggelre mínusz 8 Celsius-fokra enyhül az idő, de erős havazás várható. A folytatódó felmelegedés miatt ugyanakkor a hétvégén már 0 fok körül lesz a hőmérséklet a fővárosban.

  Az idei tél szokatlanul hideg és havas Oroszországban is: a következő napokra szinte az ország minden részén a sokéves átlagnál 15-20 fokkal hidegebb időjárásra számítanak a meteorológusok.

  Az Ural vidékén, Perm környékén mínusz 32-34, Szverdlovszkban és Cseljabinszk körzetében mínusz 30-37, Kemerovo vidékén mínusz 33-45, a mongol határ felé eső, szibériai Hakasziában és Tuvában, továbbá a Bajkálon túli területen mínusz 41-48 fokos, csikorgó fagyok várhatók.
  A leghidegebb ezúttal is a szibériai Jakutföldön lesz, ahol a Föld hidegpólusa van, s ahol az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet is mérték; most mínusz 53 Celsius-fokos fagyot jósolnak a szakértők.

  Helyenként mindez problémát jelenthet, mert a nemrég üzemi katasztrófában megsérült Szajan-Susenszki vízi erőmű kiesése Szibériában érezhető energiahiányt okoz.

  Vlagyimir Putyin kormányfő kedden tájékozódott az energiahelyzetről. Oroszországban évről-évre számos főhatóság ellenőrzi a télre való felkészülést, ennek ellenére az infrastruktúra siralmas állapota miatt minden télen előfordul, hogy lakótelepek, helyőrségek, néha egész városrészek maradnak fűtés és melegvíz nélkül. Legutóbb egy Bajkálon túli helyőrségi település járt így december 31-én. A települést evakuálni kellett a nagy hidegben, és szerdára a tíz ház közül csupán ötben tudták helyreállítani az elfagyott fűtést. A helyőrség illetékese ellen a télre való megfelelő felkészülés elmulasztása miatt büntetőeljárást indítottak.

  Moszkvában egyébként december 21-től napokon át havazott, s azóta is hull a hó időről időre. Az úttestek latyakosak, a járdák jegesek-havasak, s hiába szállítottak el már több millió köbméter havat, a várost még elborítják a hóbuckák. Szerencsére január 11-ig munkaszünet van, így a buckák nem fokozzák a szokásos parkolási gondokat.

  Az orosz fővárosban az idei télen eddig 240, többnyire erősen részeg személyt kellett veszélyes lehűlés miatt kórházba vinni, s közülük 30 életét nem tudták megmenteni az orvosok.

  A jelenlegi, fagypont alatti hőmérséklet folytatódására, a hét végén pedig jelentősebb havazásra számítanak a meteorológusok a Benelux-államokban.
  A prognózisok mind Belgiumban, mind Hollandiában az arrafelé szokatlan hideg folytatódásával, illetve a hét utolsó napjaiban komolyabb hóeséssel számolnak. Luxemburgban már csütörtökön kiadós havazást várnak.

  A múlt hét végén, illetve az elmúlt napokban hullott hó - szemben a karácsony előtti helyzettel - csak kisebb fennakadásokat okozott a közlekedésben, de az immár hetek óta tartó hideg aggasztja a hatóságokat. Belgiumban ilyenkor folyamatosan sózni kell az utakat, és szerdai sajtójelentések szerint számos településen erősen megcsappant a sókészlet.
  Hollandiában arra számítanak, hogy a városokon belüli és a települések közötti csatornákon is viszonylag vastag jégréteg képződik, így azok óriási korcsolyapályákká alakulnak át.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több magyar tankol Ausztriában

A burgenlandi benzinkutak egy részénél érezhetően nőtt a magyar vásárlók aránya. Tovább olvasom