Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Egyre valószínűbb: jövőre euró váltja a szlovák koronát

Vezető szlovákiai szakértők szerint már a gazdasági mutatók alapján is 93 százalék az esély arra, hogy északi szomszédunknál jövő január elsejétől bevezetik az eurót. Az országnak néhány nappal ezelőtt Brüsszel már jelezte, 2009-től hivatalos fizetőeszközként használhatja a közös uniós pénzt.
A pozsonyi INEKO - Gazdasági és Szociális Reformok Intézete a Gazdasági Elemzők Klubjával 2006 őszétől vezető pénzügyi szakemberek véleménye alapján értékeli, mekkora az euró bevezetésének valószínűsége.

A Független Hírügynökséghez eljuttatott adatokból kiderül, hogy 2006 szeptemberétől - amikortól ilyen havi felméréseket készítenek - most a legnagyobb a közös európai pénznem szlovákiai bevezetésének valószínűsége. Például 2006 őszén még csak 50 százalék volt, 2006 és 2007 fordulóján azonban már tartósan 70 százalék fölé emelkedett, mígnem idén februárban a 80 százalékot is elérte.

A valószínűség növekedéséhez hozzájárult az is, hogy az Európai Bizottság néhány nappal közzétette becslését, mely szerint Pozsony képes tartani a maastrichti kritériumoknak megfelelő inflációs szintet - figyelmeztet az INEKO. Az áprilisi fölmérésben részt vevő 18 szakértő közül 16 úgy véli, a márciusinál is jobb átváltási korona-euró árfolyamra számíthat Szlovákia. Míg márciusban a vélemények alapján 32,44 korona ért volna egy eurót, addig most ennél is jobbat, eurónkénti 32,28 koronás átváltási árfolyamot jósolnak a szlovákiai szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Unió kizárta Oroszország csatlakozását a Nabucco-hoz

Az Európai Bizottság hétfőn kizárta annak lehetőségét, hogy Oroszország is rákapcsolódhatna a… Tovább olvasom