Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Egyre több ország szervezi meg állampolgárai kimenekítését

Egymás után jelentették be kedden a világ országai, hogy megszervezik vagy már meg is kezdték állampolgáraik kimenekítését a polgárháború szélére sodródott Líbiából.

Egy kairói bejelentés szerint a kelet-líbiai nagyváros, Bengázi repülőterének kifutópályáját lebombázták, ezért az egyiptomi légitársaság gépei nem tudnak leszállni. Ahmed Abul Geit külügyminiszter ebben a helyzetben azt tanácsolta honfitársainak, hogy "maradjanak jelenlegi lakhelyükön, elkerülve ezzel az 500 kilométeres hazavezető út veszélyeit".

Líbiában becslések szerint másfél millió egyiptomi vendégmunkás dolgozik. Eddig 5 ezren hagyták el az országot, és 10 ezren vannak úton a határ felé. Az egyiptomi hadsereg közölte, hogy megerősíti jelenlétét a határtérségben, hogy "megóvja a hazatérő állampolgárok biztonságát". Szallúm határtelepülésen tábori kórházat állítottak fel a sebesültek ellátására - közölte egy katonai forrás.

Görögország bejelentette, hogy több hajót küld Líbiába a görög közösség és mintegy 15 ezer kínai evakuálására. A kínaiak kimenekítését Peking kérte Athéntól. Pátrából két nagy komp indul az este, mintegy 10 ezer férőhelyet biztosítva az utasoknak. A kínaiakat Krétára szállítják a tervek szerint. Törökországból egy komp és egy hadihajó tart Bengázi felé. Ankarát tíz ország kérte fel segítségre az evakuálásban - közölte a török külügyminiszter.

Nagy-Britannia egy hadihajót küld Líbia partjaihoz, a nemzetközi vizekre, arra az esetre, ha légi úton nem sikerülne a távozni kívánó britek elszállítása. A Cumberland fregatt jelenleg a mediterrán térség keleti részén van. A British Airways felfüggesztette tripoli járatát, ezért a város repülőterén hiába várakozó állampolgárokért charter járatot küldenek, de a leszállásához még meg kell kapni a líbiai kormányzat engedélyét. Két francia gép ezt már megkapta, és az este le is szállt a líbiai fővárosban. Egy harmadik francia repülőgép a Tripolitól 660 kilométerre délre fekvő Szebha városba megy, sivatagi kiránduláson lévő turistákért.

Algéria kedden 250 állampolgárt evakuált légi úton a 8 ezres közösségből. Az ukrán kormány egy katonai repülőgépet fog küldeni, amint meghatározzák a leszállás helyszínét - közölte a kijevi védelmi minisztérium. Különgépeket - civileket és katonaiakat egyaránt - indítottak Tripoliba Oroszországból, Németországból és Hollandiából is. Megkezdték kedden a spanyol állampolgárok kimenekítésének szervezését is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Algériában a kormány döntött a szükségállapot feloldásáról

Az algériai kormány kedden döntést hozott az országban immár 19 éve érvényben lévő szükségállapot… Tovább olvasom