Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

Békét sürgetett karácsonyi üzenetében XVI. Benedek

Szíriában és a Közel-Keleten is békét sürgetett XVI. Benedek a Szent Péter téren mondott keddi karácsonyi beszédében.
Szíriában és a Közel-Keleten is békét sürgetett XVI. Benedek a Szent Péter téren mondott keddi karácsonyi beszédében. A pápa 65 nyelven adta hírül Jézus megszületését, közöttük magyarul is.

Az egyházfő békét sürgetett a "mélyen sebzett és megosztott Szíriában, ahol a harc nem kíméli a fegyvertelen ártatlanokat sem". XVI. Benedek a menekültek és az otthontalanná vált szíriaiak segítésének megkönnyítését szorgalmazta, a vérontás végét, a konfliktus politikai megoldását.

A béke volt a központi témája a pápa karácsonyi beszédének. XVI. Benedek a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról békét sürgetett a Szentföldön is: bátorságra buzdította az izraelieket és a palesztinokat, hogy véget vessenek a "túl sok év óta tartó harcnak és megosztottságnak", és a tárgyalás útjára lépjenek.

XVI. Benedek pápa 65 nyelven olvasta fel karácsonyi köszöntőjét. Fotó: MTI (galéria)

Az egyházfő megemlítette a "mély átalakuláson keresztülmenő, új jövőt kereső" Észak-Afrikát. Kiemelte Egyiptomot, azt kérve az ország polgáraitól, hogy "az igazságot, a szabadságot és az emberi méltóságot tiszteletben tartó társadalmat építsenek".

A pápa a Kínai Népköztársaság "jelentős feladatra" kinevezett új vezetőihez is szólt, feladataik között említve a vallásokkal való együttműködést és ezek tiszteletben tartását.

A pápa a béke visszatértét szorgalmazta az afrikai Maliban és Nigériában, ahol "terrorista merényletek továbbra is áldozatokat követelnek". Vigaszt kért a Kongói Demokratikus Köztársaság menekültjeinek és békét Kenyában, ahol "merényletek sújtják a civil lakosságot és a vallási helyszíneket is".

XVI. Benedek a családjuktól és szülőföldjüktől megválni kényszerülő dél-amerikaiakról is szólt. A latin-amerikai politikai vezetőket elkötelezettségre szólította fel a fejlődésért és a bűnözés ellen.

Olaszul mondott beszéde után a pápa 65 nyelven adta hírül Jézus megszületését. Először olaszul, franciául, angolul, németül, spanyolul, majd a kontinensek különböző nyelvein, többek között arabul, héberül, kínaiul, arameus, szuahéli, hindi, maori nyelven is és eszperantóul, legutoljára pedig latinul. Áldott karácsonyt - mondta a pápa magyarul is, a 12. helyen, a román után és a lengyel előtt.

A pápa végül latinul Urbi et orbi áldását adta Róma városára és a világra.

XVI. Benedek szavait az olaszokkal és külföldiekkel megtelt Szent Péter téren levő tömeg hallgatta, valamint milliók a világ televízió- és rádiócsatornáin keresztül.

December 25-i Twitter-üzenetében XVI. Benedek arról emlékezett meg, hogy gyerekként mekkora öröm volt számára karácsony ünnepe.

Korábban:

Szenteste az emberek és népek közötti békéért imádkozott XVI. Benedek

A menekülők befogadása és a közel-keleti béke volt a témája XVI. Benedek homíliájának a szenteste az olaszokkal és külföldiekkel teli Szent Péter-bazilikában tartott szentmisén, melyen indonéz és arameus nyelven is imádkoztak.

Ha a gyermek Jézussal menekülő Mária és József "az ajtónkon kopogtatna, adnánk-e helyet nekik? Képesek vagyunk-e helyet, időt és teret adni menekülteknek, vándoroknak, bevándorlóknak?" - kérdezte XVI. Benedek homíliájában.

Az egyházfő szenteste mondott beszéde szerint a mai ember az ajtaján kopogtató Istent sem engedi be, mivel az időt megtakarító modern technológia korában "semmire nem maradt időnk, és csak saját magunkat akarjuk, a kézzel foghatót, a tapasztalható boldogságot, a személyes sikert, önmagunkkal vagyunk eltelve, nincsen helyünk másokra, gyerekekre, szegényekre, idegenekre".

"Az igazság és jóság azonban létezik... fegyverkezés, háború helyett a szenvedőket segítsük" - hangsúlyozta a pápa arra kérve Istent, "világítsa meg azokat, akik azt hiszik, hogy Isten nevében gyakorolnak erőszakot, döbbenjenek rá az erőszak értelmetlenségére".

XVI. Benedek pápa 65 nyelven olvasta fel karácsonyi köszöntőjét. Fotó: MTI (galéria)

XVI. Benedek hangsúlyozta, tévednek azok, akik szerint a monoteista vallások vezettek a háborúkhoz, ha ez igaz lenne, "minden vallást el kellene törölni".

A pápa békét sürgetett izraeliek és palesztinok között, Libanonban, Szíriában és Irakban. Reményét fejezte ki, hogy a közel-keleti keresztények megtarthatják otthonukat és "keresztények és muzulmánok Isten békéjében építik meg országaikat".

A fényárban úszó, olaszokkal és külföldiekkel, laikusokkal és egyháziakkal teli Szent Péter-bazilikában XVI. Benedek harminc bíborossal koncelebrálta a szentmisét.

A 85 éves egyházfő a bazilika bejárata és az oltár közötti távolságot mobil pódiumon tette meg. A Betlehem és Róma közötti kapcsolat jelképeként a Szent Péter-bazilika oltáránál a betlehemi Születés templomában levő gyermek Jézus szobrának másolata állt. Tíz kisgyerek, négy olasz és két-két nigériai, kanadai és brazil virágot helyezett el az oltárnál. A szentmisén latinul, olaszul, spanyolul, angolul, németül imádkoztak. Az indonéz és arameus nyelven szóló ima a közel-keleti békét és a menekültek befogadását sürgette.

A szentmise után a Szent Péter téren hétfőn ünnepélyesen felavatott betlehem jászolában elhelyezték a gyermek Jézus szobrát. Az avatás után a pápa egy Betlehemből érkezett fáklyáról meggyújtotta a "béke világosságát" jelképező gyertyát a dolgozószobája ablakában. Az egyházfő nem beszélt a pápai palota harmadik emeletén lévő, a Szent Péter térre néző ablaknál, csak néhány pillanatig imádkozott a világ békéjéért és az égő gyertyával a kezében keresztet vetett.

A pápa kedden a bazilika központi lodzsájáról mondja el a világ számos rádiós és televíziós csatornája által és az interneten is egyenesben közvetített beszédét. Szokás szerint több mint hatvan nyelven adja hírül Jézus megszületését, köztük magyarul is, majd Urbi et Orbi karácsonyi áldását adja Róma városára és a világra.

Olvasóink írták

  • 1. sx486 2012. december 25. 15:36
    „Hát igen. Sajnos a világban a BÉKE csak illúzió.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az azonos neműek házassága ellen emelt szót a brit katolikusok vallási vezetője

Az azonos neműek házasságának tervezett nagy-britanniai engedélyezése ellen emelt szót karácsonyi… Tovább olvasom