Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Az orosz ortodox egyház nem vonja vissza Tolsztoj kiközösítését

Lev Tolsztoj kiközösítését az orosz ortodox egyház nem vonja vissza, de az ortodox hívők változatlanul tisztelik Tolsztoj kimagasló tehetségét - tudatta a Kirill pátriárka jóváhagyásával írt levelében Tyihon atya, a patriarkátus kulturális tanácsának titkára.

Szergej Sztyepasin, az Orosz Könyvszövetség elnöke fordult az orosz ortodox egyházfőhöz abból az alkalomból, hogy szombaton van Tolsztoj halálának 100. évfordulója. Felvetette, hogy ha a kiközösítést nem is lehet visszavonni, legalább azt az együttérzést nyújtsa a kételkedő embernek, amelyre éppen az egyház képes.

A válaszban a patriarkátus emlékeztetett rá: a kiközösítésről szóló, 1901. február 20-án hozott határozatával a Szent Szinódus csupán konstatálta a tényt, hogy Tolsztoj gróf maga közösítette ki magát az egyházból, teljes mértékben szakított vele, és ezt nem is tagadta, sőt, minden lehetséges alkalommal hangsúlyozta.

A levél azonban rámutat: az ortodox egyház mély együttérzéssel van az író lelki sorsa iránt, és a magukat száz éve tartó híresztelésekkel szemben semmiféle anatémát nem mondott ki rá és nem átkozta ki. "Az ortodox hívők változatlanul tisztelik Tolsztoj kimagasló írói tehetségét, de változatlanul nem fogadják el kereszténység-ellenes eszméit" - állapította meg a dokumentum.

Sztyepasin a Komszomolszkaja Pravda című lapban pénteken kijelentette: elégedett a patriarkátus levelével, másként nem is válaszolhattak. "A lényeg, hogy egyházunk ma kifejtette Tolsztojjal kapcsolatos álláspontját, és kiemelkedő orosz íróként értékelte, olyan emberként, aki sokat tett az orosz irodalom és kultúra fejlesztéséért" - mondta.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. november 21. 07:04
    „Szerintem Lev Tolsztojnak oly mindegy már, hogy miféle vallást varnak a nyakába,vagy vesznek el tőle.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 60 ezer gyilkosság maradt felderítetlen Brazíliában

A 2007-ig elkövetett emberölés közül több mint 60 ezer maradt felderítetlen az ügyészség szerint… Tovább olvasom