Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Az Európai Unió a 2012-es Nobel-békedíj kitüntetettje

Az indoklás szerint az Európai Unió hat évtizeden keresztül meghatározó szerepet játszott Európa békés fejlődésében.
Az Európai Unió a 2012-es Nobel-békedíj kitüntetettje - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság.

Thorbjorn Jagland, a bizottság elnöke azzal indokolta a döntést, hogy az Európai Unió hat évtizeden keresztül meghatározó szerepet játszott Európa békés fejlődésében, "a demokrácia és az emberi jogok elterjesztésében". Emellett 1989 után hozzájárult a kelet-európai államok stabilizálásához.

"Az Európai Unió stabilizációs szerepe hozzájárult ahhoz, hogy az egykor háborúk szabdalta kontinens a béke kontinensévé alakuljon át" - mondta Jagland beszédében.

 
Barroso: Óriási megtiszteltetés

Óriási megtiszteltetés, hogy az Európai Unió kapja idén a Nobel-békedíjat -  jelentette ki rendkívüli sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság  elnöke a norvég Nobel-bizottság bejelentésére reagálva pénteken  Brüsszelben. 
  
José Manuel Barroso kifejtette, hogy a díj az Európai Unió  mind az 500 millió polgárának és minden tagállamának szól. Mint  fogalmazott, a Nobel-békedíj odaítélésének üzenete az, hogy az  Európai Unió nagyon értékes dolog, amelyet az európaiak és az egész  világ érdekében meg kell becsülni.
Az Európai Unió a II. világháború romjain épült fel, azzal a meggyőződéssel, hogy az egyre szorosabbra fűződő gazdasági kötelékek garantálják, hogy az évszázados ellenségek soha többé ne forduljanak egymás ellen.

Az integráció elképzelése 1950. május 9-én öltött konkrét formát, amikor Robert Schuman francia külügyminiszter azt javasolta, hogy hazája és Németország rendelje szén- és acéltermelését egy közös főhatóság, az Európai Szén- és Acélközösség alá, amelyhez más európai országok is csatlakozhatnak.

Az egykori gazdasági közösséget megalapító hat országból mára Európát egyesítő unió vált, amely egészen a közelmúltig töretlenül fejlődött a nemzetek feletti integráció felé. A 2007 óta tartó pénzügyi és gazdasági válság azonban példátlan kihívásokkal szembesítette az Európai Uniót.
A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjak svéd alapítója, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át.

Ennek magyarázata, hogy Nobel halálakor a két ország még egy államot alkotott, s Nobel úgy rendelkezett, hogy a békedíjat norvég bizottság ítélje oda, a hagyomány Norvégia 1905-ös függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a storting által kinevezett öt tagból áll.

A díjjal 8 millió korona, mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeg jár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sarkozy: ha bukik az Unió, háború lesz

Ha megszűnik az Európai Unió (EU), az a háború veszélyével fenyeget - hangoztatta Nicolas Sarkozy… Tovább olvasom