Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Ausztráliai hattyúk jelentek meg Észak-Lengyelországban

Lengyelország - Ausztráliai fekete hattyúk jelentek meg Lengyelország északkeleti részében, a Mazúri Tóvidéken. A koromfekete tollú és élénkpiros csőrű madarakból négy példány úszkál néhány napja a Ryn város közelében fekvő Ryni-tavon - olvasható a Gazeta Wyborcza című politikai napilap internetes oldalán.
A fekete hattyú (Cygnus atratus) természetes előfordulási helye Ausztrálián kívül Új-Guinea, Tasmania és Új-Zéland. Európában az 1970-es évek eleje óta fordul elő állatkertekben és parkokban. A lengyel ornitológusok egy kézen meg tudják számlálni, hányszor láttak ilyen madarat Lengyelországban, de az országnak ezen az északi vidékén még sohasem. A szakemberek feltételezik, hogy ezek a fekete hattyúk Németországból származnak. Méghozzá parki tenyészetekből megszökött és visszavadult példányokról lehet szó, amilyenekből több tucat pár él Nyugat-európában.

A Mazúri-tavakon megjelent ausztráliai fekete hattyúk kisebbek, mint a közép-európai fehér hattyúk, de harciasabbak. Elkergetik a fehéreket, mert nem kívánnak osztozni velük az emberektől kapott táplálékon. Egyes lengyel szakértők szerint a fekete hattyúk akár meg is telepedhetnek a Mazúri-tavakon, mások szerint csak rövid időre érkeztek, a melegebb vidékek felé tartva, és odébb húzódnak majd, amikor hűvösebbre fordul az időjárás.

Egy közeli egyetem ökológusa szerint az ausztráliai fekete hattyúk megjelenése is a klíma melegedésének jele. Ebben az évben Lengyelországban sok egzotikus madarat láttak.

Olvasóink írták

  • 1. tollas 2008. október 30. 14:59
    „Valamelyik állatkertből szöktek meg.
    Bekell őket fogni, a fehér bütykös hattyúk túlszaporodása is
    gondot okoz. Kedvező feltételek között, melyet a Mazuri - tavak
    biztosítanak bizonyára meg is telepednek. - Tájidegen faj!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerbiai szervkereskedelem: nemzetközi segítséget kérnek

Szerbia - Belgrád további vizsgálatot szorgalmaz, hogy kiderítsék, szervkereskedelmre használták-e fel a szerb foglyokat a koszovói háborúban. Tovább olvasom