Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

A lányokkal a szegénység, a fiúkkal az erőszak végez a fejlődő országokban

A lányokkal a szegénység, a fiúkkal az erőszak végez a legnagyobb arányban a fejlődő világ országaiban.

A lányokkal a szegénység, a fiúkkal az erőszak végez a legnagyobb arányban a fejlődő világ országaiban - derült ki abból a kutatásból, amely a gazdag és a szegény országok közötti egyenlőtlenségek hatásait elemezte a 10 és 24 év közötti korosztály halandósági mutatóit vizsgálva.

A Föld lakosságának 30 százaléka 10-24 éves korú, becslések szerint a korosztály 1,8 milliárd képviselője él a világ országaiban. A halálozási statisztikák azonban hatalmas eltérést mutatnak ki az ipari és a fejlődő országok között, a 10 és 24 év között elhunytak 97 százaléka a szegényebb országok állampolgára - idézte a tanulmányt az El Mundo című spanyol napilap. Az egyenlőtlenség különösen a lányokat, fiatal nőket érinti, rájuk a szegénység jelenti a legnagyobb fenyegetést.

A fiúk halálának leggyakoribb oka az erőszak. 2004-ben 2,6 millió haláleset fordult elő ebben a korcsoportban, az esetek harmadát Afrikának a Szaharától délre eső részeiben, illetve Délkelet-Ázsiában regisztrálták - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott átfogó kutatásból. A fiatal felnőttkort az élet legegészségesebb időszakaként szokták emlegetni, amikor a test és a lélek a legjobb állapotban van. Ez alatt az időszak alatt azonban már "új egészségügyi kockázatok jelennek meg, amelyek következményei később komoly fenyegetést jelenthetnek" - olvasható a tanulmányban, amelyet George Patton, a melbourne-i Royal Children,s Hospital és Russell Viner, a londoni University College orvosa jegyez.

A serdülőkort kísérő szexuális és fizikai érettség számtalan betegség - köztük az AIDS - fertőzési kockázatának növekedését rejti magában. A fiatalok emellett nagyobb mértékben vannak kitéve erőszaknak, közlekedési baleseteknek és a háborúk veszélye is fenyegeti őket. Ebben az életszakaszban jelenhetnek meg a mentális zavarok első tünetei is - emelték ki a szakemberek. A fejlődő országokban regisztrált 10 és 24 év közötti haláleseteket hátterében jellemzően a fenyegető politikai viszonyok vagy a rossz egészségügyi ellátás áll, legtöbbször azonban mindkét tényező jelen van - magyarázta Robert W. Blum, az amerikai Johns Hopkins Egyetem munkatársa, a kutatásban résztvevő szakember.

A korlátozott forrásokkal rendelkező szegény országokban a halandósági mutató többszöröse a gazdag országokban mértnek. A különbség elsősorban a nőkre vonatkozik, akiknél a halál oka gyakran összefügg az anyasággal. A fiatalon létesített szexuális kapcsolat, a védekezés, az abortuszok és a szülészeti kezelések magyarázzák ezeket a különbségeket - állítják a kutatók. A vizsgált korosztályból a 20 és 24 év közötti fiatal felnőttek a legveszélyeztetettebbek.

Az ő halálozási kockázatuk 2,4-szer magasabb mint a 10-14 éveseké. Az iparilag fejlettebb országokat tekintve elmondható, hogy a fiatal férfiak halálozási kockázata 2-4-szer magasabb, mint a nőké. A férfiak esetében a halál oka - a gazdag és szegény országokban egyaránt - a gyilkosság, az öngyilkosság és a végzetes sérülések.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. szeptember 16. 12:24
    „Magyarországon a rendszer és a bankok vágják haza, válogatás nélkül a lakósáig többségét!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat gyerek egy csónakban akart Spanyolországba szökni Afrikából

Felnőttek nélkül utazó hat gyermeket találtak a spanyol hatóságok kedden a tengeren egy csónakban,… Tovább olvasom