Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

A franciaországi áradásokban meghaltak száma 25-re emelkedett

Huszonötre emelkedett csütörtök estig a délkelet-franciaországi Var megyében az özönvízszerű esőzés okozta áradásokban meghaltak száma - közölte a helyi prefektus hivatala.

A mentési munkálatok a nap folyamán befejeződtek, de a hatóságok nem zárják ki, hogy a víz levonulása és a törmelékek eltakarítása után további holttesteket találnak.

Több ezer házat továbbra is csak csónakokkal és helikopterekkel lehet megközelíteni. Délután 94 ezer háztartásban még mindig szünetelt az áramszolgáltatás, és 15 ezer lakásban nem működött a telefon sem.
Franciaországnak a turisták által egyik leglátogatottabb vidékére kedden délután csapott le az ítéletidő.

Az ár több települést elöntött, de leginkább a 40 ezer lakosú Draguignant sújtotta, ahol 12-en vesztették életüket. A város egyes részeit még mindig többméteres víz borítja, s a környező településeken is nagyon súlyos a helyzet.

A prefektúra szerint az áramszolgáltatás helyreállításán egyszerre 450-en dolgoznak a megyében.

Francois Fillon kormányfő bejelentette, hogy pénteken személyesen ő fogja vezetni azt a tárcaközi bizottsági ülést, amely az áradások következményeivel foglalkozik. Elmondta, hogy az állam minden erejét mozgósítja a károsultak megsegítésére és azt is jelezte, hogy a jövő hét elején Nicolas Sarkozy államfő a helyszínre látogat.

Csütörtökön már a legtöbb helyen megkezdődött a házak, üzlethelyiségek és gyárak takarítása, de több napig vagy hétig is eltarthat a katasztrófa okozta károk felmérése és a helyreállítási költségek összegének megbecsülése.

Az áradások miatt a csapvíz ihatatlanná vált a megyében, ezért a prefektúra palackokban oszt ivóvizet a lakosoknak.

A francia meteorológiai intézet már szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy 1827 óta nem volt ilyen jellegű katasztrófa ezen a környéken: 24 óra alatt annyi eső esett, amennyi általában fél év alatt szokott.

A közéletben vita kezdődött arról, hogy eléggé fel van-e készülve az ország természeti katasztrófákra.

A Nyugat-Európában márciusban több mint hatvan áldozatot követelő Xynthia nevű szélvihar a legsúlyosabban Franciaországot sújtotta: akkor 53-an vesztették életüket az Atlanti-óceán partjainál. A tragédia kapcsán szerdán elkészült szenátusi jelentés több hiányosságot állapított meg az áradások megelőzési eljárásában. Alain Anziani jelentéstevő szerint az információáramlással és a riasztással vannak problémák. Erre utal véleménye szerint az, hogy a Var megyei áradásokban több teherautó-vezető a volán mögött ülve vezetés közben fulladt meg az utakra ömlő vízben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel elveszítheti többségét a német felsőházban

Kisebbségi kormány megalakítására tesznek kísérletet a német szociáldemokraták (SPD)… Tovább olvasom