Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Frankfurti Könyvvásár - Díszvendég: Kína

A vásárt soha nem látott heves viták előzték meg, mivel az idei díszvendég a cenzúra miatt sokat bírált Kínai Népköztársaság.

Kedden nyílik a világ egyik legrangosabb irodalmi rendezvénye, a frankfurti könyvvásár. A vásárt soha nem látott heves viták előzték meg, mivel az idei díszvendég a cenzúra miatt sokat bírált Kínai Népköztársaság. A könyvvásár egyik központi témája a "digitális fordulat" lesz.

Az október 18-ig tartó rendezvényt Angela Merkel német kancellár és magas rangú kínai vendégek nyitják meg. A vasárnapig tartó fesztiválra mintegy száz országból hétezernél is több kiállító érkezik, szakértők szerint a könyvvásár ideje alatt a feltartóztathatatlannak tűnő digitális átalakulás jelentheti az egyik legérdekesebb témát.

Regények mobiltelefonra, szakkönyvek elektronikus olvasókészülékekre, vagy éppen irodalmi alkotások okostelefonokra szabott megfilmesítése - hozzáértők szerint így nézhet ki az új könyves világ. Az idei frankfurti könyvvásáron eldőlhet, hogy kik tartoznak a a globális változások élenjáróihoz, és mely üzleti modellek bizonyulnak életképesnek. Ennek jegyében nagy várakozás előzi meg a legújabb e-könyvolvasó eszközök debütálását.

 A könyvvásár egyik központi témája a digitális fordulat
A könyvvásár egyik központi témája a digitális fordulat


A digitális fordulatot jelzi, hogy a tekintélyes könyvvásárt egyre többször emlegetik médiavásárként, mivel a DVD-k és az online játékok tartalmai szintén szerzőket követelnek meg. Juergen Boos, a könyvvásár igazgatója nem véletlenül ígérte, hogy az idei lesz az "új tapasztalatokban leggazdagabb" vásár. A könyv- és filmipar képviselői mellett a kreatív irányzatok - kép, játék és design - képviselői is helyet kapnak a rendezvényen.

A szervezők hangsúlyozták, hogy bár a gazdasági válság a korábban gondoltnál kevésbé sújtotta a könyvipart, sok kiállító kisebb pavilonban jelenik meg, és a korábban hagyományos fogadások közül is több elmarad. Az amerikaiak mellett a németek is kisebb költségvetésből gazdálkodnak az idén, ennek ellenére az érdeklődés a remények szerint nem csökken. A várakozások szerint vasárnapig 300 ezren látogatnak el a 61. könyvvásárra. A szervezők sajnálatára Kelet-Európából azonban kevesebb kiadó vesz részt a vásáron.

A fesztivál idei díszvendége a Kínai Népköztársaság lesz, a világ legnépesebb országa háromszáz kiadóval képviselteti magát, emellett közel ezer kínai írót és művészt várnak Frankfurtba. A könyvvásár ideje alatt hozzávetőleg 450 Kínával kapcsolatos rendezvényt terveznek. Kína kiemelt szerepe sokakat felháborított, az Amnesty International emberi jogi szervezet a cenzúra beszüntetését követelte a kommunista vezetés alatt álló országban.

A nemzetközileg ismert írók közül tiszteletét teszi Frankfurtban a kanadai Margaret Atwood, a brit Tim Parks, Donna Cross amerikai bestselleríró, Hakan Nesser svéd krimiíró és itt ünnepli 82. születésnapját Günter Grass Nobel-díjas német szerző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Micimackó visszatért

Több mint 80 évvel A. A. Milne második és egyben utolsó Micimackó-története után megjelent a… Tovább olvasom