Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Exhumálják García Lorcát

Spanyol szakértők megkezdték annak a tömegsírnak az exhumálását, ahol feltehetően Federico García Lorca is nyugszik.

A sírfeltárás előkészítését a terep megtisztításával szerdán kezdték el - mondta el Sara Gil archeológus, a szakértői csoport tagja, ennél többet azonban nem árult el a munkálatokról.

Lorcát társaival együtt Franco tábornok katonái végezték ki egy Granadához közeli elhagyatott hegyvidéki település, Alfacar mellett a spanyol polgárháború első napjaiban.

A polgárháború kitörésének idején a 38 éves Lorcát már Spanyolországban és világszerte is elismert íróként és költőként tartották számon. Baloldali nézetei és homoszexualitása azonban szálka volt Franco hívei és a római katolikus egyház szemében.

Az exhumálást a Lorcával együtt eltemetettek hozzátartozói kérték. A költő családja nem értett egyet a sír megbolygatásával, azonban korábban kijelentették, ha mégis feltárják a maradványokat, hajlandóak DNS-mintát adni a költő azonosításához.

Federico García Lorca
Federico García Lorca


Az 1936-39-ig tartó polgárháborúnak számos civil áldozata volt. Baltazar Garzon bíró szerint Franco katonái 114 ezer polgári áldozat haláláért felelősek. Ezeknek a tömegsírban nyugvó halottaknak egyike Lorca.
A Történelmi Emlékezet Helyreállításának Szövetsége elnevezésű szervezet a kilencvenes évek óta nyújt segítséget a hozzátartozóknak a polgárháborúban eltűnt szeretteik sírjainak felkutatásában. Adataik szerint eddig 1700 áldozatot sikerült azonosítaniuk.

Ian Gibson ír származású történész szerint a sír feltárására már csak az ország megbékélése miatt is szükség van. "Ebben az országban szörnyű polgárháború dúlt. Még mindig 130 ezer ember nyugszik közös sírokba, árkokba, mezőkre, vízmosásokba temetve. Borzasztó dolog ez az itt élők számára" - érzékeltette Gibson, az elismert Lorca-szakértő, akinek kutatásai segítettek a költő nyughelyének meghatározásában.

"Bár mindkét oldalon voltak áldozatok" - tette hozzá Gibson -, "míg a 40 éves diktatúra alatt a győztesek méltóképp eltemethették halottaikat, a legyőzöttek még a sírok környékére sem tehették be a lábukat".
A tömegsír exhumálása és a maradványok azonosítása feltehetően hónapokat vesz majd igénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kötettel gyarapodott a Vámos Miklós-életműsorozat

Tiszta tűz címmel megjelent Vámos Miklós második kötete az Európa Könyvkiadónál. Tovább olvasom