Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Agatha Christie szavai szalagon

Izgalmas részleteket tartalmazó, ismeretlen magnószalagok kerültek elő Agatha Christie devoni házából, amelyekre a regényírónő fél évszázaddal ezelőtt diktálta fel készülő önéletrajzát.
A memoárkötet 1977-ben, már halála után megjelent, de a 27 félórás tekercsről senkinek sem volt tudomása, csak most botlott bele unokája, Matthew Prichard. Az írónő hangja több kulisszatitkot árult el munkájáról, mint amit az életrajz megszellőztetett - állította a TimesOnline hétfői jelentése.

Elmeséli például, hogy képtelen visszaemlékezni rá, miért találta ki Miss Marple figuráját, aki először a Gyilkosság a paplakban című krimijében tűnt fel. Akkoriban esze ágában sem volt többször szerepeltetni. Nem is gondolt rá, hogy egyszer nyomozó főhőse, Hercule Poirot riválisává növi ki magát.

Agatha Christie a felvételek egyikén megemlítette, hogy az olvasók később gyakran kérték, találkozzon a két figura, de ő úgy vélte, erre semmi szükség, és kijelentette: "Biztos vagyok benne, hogy egyáltalán nem szeretnének találkozni".

"Poirot végtelenül egoista, nem szerette volna, ha egy vénkisasszony megleckézteti vagy tanácsokat ad neki" - magyarázta az 1960-as évek közepe táján készült felvételen.  Miss Marple-ről azt is elárulta, hogy sok közös vonása volt a nagymamájával, aki általában mindig a legrosszabb dolgokat feltételezte, de sajnos szinte mindig igaza lett.
Christie hangja csupán egy-két felvételen (köztük egy 1955-ös BBC interjún) maradt meg, már csak ezért is értékesek a most fellelt magnószalagok.

Életének homályban maradt részleteire azonban ezek a felvételek sem adtak választ - írta a honlap. Például arra sem, hogy vajon miért tűnt el többször is hosszabb-rövidebb időre a világ szeme elől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült Günter Grass önéletrajzi regénye

A héten kerül a németországi könyvesboltokba Günter Grass önéletrajzi regényének befejező kötete.… Tovább olvasom