Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A cirkusz csodálatos - kritika

Nagyszerűen megírt és könnyen olvasható regény a Vizet az elefántnak. Magával ragadó a múlt század eleji amerikai vándorcirkuszok világa.
Könyvkritika. Jacob Jankowskit idős korára bedugták egy otthonba. Itt aztán van idő visszaemlékezni a fiatal évekre, a cirkuszi munkára, szerelemre, barátokra, hiszen a múltidézés sokkal jobb elfoglaltság, mint az ehetetlen pépes étellel vacakolni, és az ápolókkal vitatkozni. Az idő már is nem légyeges, a főhőst nem különösebben izgatja, hogy 90 vagy 93 éves.

Mikor az otthonnal szemben egy cirkusz sátrat ver, az emlékek egyszeriben még közelebbiek lesznek Jacob számára.

Az ifjú, állatorvosnak tanul, de egy baleset megváltoztatja életét: elveszíti szüleit, a családi házat viszi a bank. A fiú pedig elindul, mint egy mesében: világgá. A mese motívumai továbbra is fontos szerepet töltenek be a kalandok során, hiszen a gazdasági válság is ekkor tetézik (USA, 30-as évek, szesztilalom). Végül egy cirkusznál talál munkát, állatokat lát el és gyógyít.

Sara Gruen: Vizet az elefántnak Könyvmolyképző Kiadó, 2007
Sara Gruen:
Vizet az elefántnak
Könyvmolyképző Kiadó, 2007

Sara Gruen regényében pontosan megismerjük a bohócok, artisták, idomárok és a munkások mindennapjait, a vándorcirkusz legszebb pillanatait és legmocskosabb bugyrait. Jacob bemutatja Al bácsit, a lelketlen cirkuszigazgatót (ha nem fizet az embereinek, spórolásként ledobat néhányat a száguldó vonatról), Augustot a kétarcú állatigazgatót, és bájos feleségét Marlenet, akibe főhősünk beleszeret – mintha élő pokolban járnánk.

S mit keres itt az elefánt?

Tovább szőve a mesét: a hatalmas állat segít Jacobnak, és egyetlen ütéssel megöli Augustot. S összeáll a csodálatos trió: elefánt, Marlene és Jacob.

Nagyszerűen megírt és könnyen olvasható regény a Vizet az elefántnak. Magával ragadó a múlt század eleji amerikai vándorcirkuszok világa.Könyvkritika rovatunk támogatója:

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolzsenyicin regényét újra kiadják angolul

Alekszandr Szolzsenyicin egyik legnagyobb regényének, a Pokol tornácának teljes, cenzúrázatlan… Tovább olvasom