Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szovjetek a komáromi Monostori erődben

A komáromi Monostori erőd 1945-től 1990-ig tartó szovjet korszakát idéző állandó kiállítás nyílik Vörös árnyalatok címmel kedden az erődben.
A Monostori erődöt 1945-ben szállta meg a szovjet hadsereg és a nyilvánosság teljes kizárásával Közép-Európa legnagyobb lőszerraktárát alakította ki a létesítményben. Néhány kaput leromboltak és síneket vezettek az erődítménybe, ahová a katonákon kívül 45 évig senki nem léphetett be - mondta el a kiállítás rendezője, Lencse Andrea.

A látogatói túraútvonalba beillesztett állandó kiállítás bepillantás ad a szovjet laktanyák zárt kapui mögé, valamint megismerteti az ideológia mindennapokra és emberi sorsokra gyakorolt hatását. A tárlaton a Veszprém megyei tótvázsonyi laktanyából is láthatók berendezési tárgyak.

A kiállítás egyik különlegessége egy légi fotósorozat előkerülése, melyen 1950-től 1980-ig nyomon követhetők a szovjetek változtatásai az erődrendszeren. A környékbeli lakosság körében közzétett felhívásnak köszönhetően számos helyi vonatkozással bíró tárgy is gazdagította a gyűjteményt. A kiállítás rendezőinek szándéka szerint új tárgyak megjelenésével a tárlatot folyamatosan bővítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári szünetben több a gyerek az utakon

Fokozottabb figyelmet kér a közúti közlekedésben résztvevőktől a Komárom-Esztergom Megyei… Tovább olvasom