Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Komárom megye is átadta az államnak intézményeit

Komárom-Esztergom megye önkormányzata hétfői rendkívüli ülésén a fideszes képviselők szavazataival jóváhagyta a kormánnyal kötött, az intézmények átadásáról szóló megállapodást.
A rendkívüli ülés összehívását az MSZP-frakció kezdeményezte, kérve annak kimondását, hogy a megállapodás semmis, és a megye nem mond le vagyonáról.

A testület többsége úgy vélte, a megállapodás biztosítja a megyei önkormányzat pénzügyi és gazdasági konszolidációját. A dokumentumot azzal a feltétellel hagyták jóvá, hogy előzetes szándéknyilatkozatnak minősül, és az intézmények, a vagyon átadása, valamint a hitelátvállalás csak törvényi rendelkezések szerint történhet - mondta el a közgyűlés elnöke, Popovics György (Fidesz-KDNP) az MTI-nek.

A közgyűlés MSZP-s és jobbikos képviselőinek hozzászólásai szerint az elnök gazdasági kényszerből írta alá a megállapodást. Winkfein Csaba (MSZP) szerint közgyűlési felhatalmazás nélkül az elnöknek nem volt joga aláírni a megállapodást. A jobbikos Zentai Plajner Zsolt azt kérte, hogy a közgyűlés adjon szabályos meghatalmazást az elnöknek, és a dokumentumot újra írják alá Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az ülésen Popovics György elmondta, az állam feladatokat is átveszi a megyétől, ehhez jár az intézményi vagyon. Továbbá az állam átvállalja a megye hitelállományát, amely az árfolyamkockázat nélkül is eléri a négymilliárd forintot.

Az elnök tájékoztatása szerint az MSZP kérésének megfelelően az októberi közgyűlésre a testület elé terjesztik a megyei vagyonelemek listáját és könyv szerinti értékét, valamint a hitelállomány összesítését.

Popovics György elmondta, az MSZP és a Jobbik után a megyei közgyűlés is állásfoglalást kér a kormányhivataltól és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől, hogy történt-e törvényszegés a kormánnyal kötött megállapodás aláírása kapcsán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál Komárom megyébe látogat

Komárom-Esztergom megyében folytatja szerdán az év elején megkezdett országjáró körútját Schmitt Pál… Tovább olvasom