Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Bővítés, sürgősségi centrum, belgyógyászati blokk, kistérségi rendelő

Komárom-Esztergom. Hamarosan elkészül Tatabányán a Szent Borbála Kórház új szárnya, ami mellett vadonatúj sürgősségi osztály is lesz, és új eszközök, köztük a várva várt MR-készülék. Nagy volumenű korszerűsítés zajlik Komáromban, a Selye János Kórházban, átépítésekkel és eszközbeszerzéssel. Tatán elkezdődtek a kistérségi járóbeteg-ellátó központ kivitelezési munkálatai. Itt is új szárny épül a meglevőhöz, és egy helyre összpontosul a járóbeteg-ellátás.

Tatabányán már kapuban az új kórházi szárny átadása. A működő pavilonra merőlegesen épült egy 170 ágyas szárny több mint ötmilliárd forintos európai uniós finanszírozásból. Ez nem jelent ágyszámbővítést, hanem a többi pavilont költöztetik be a központi épületbe. Közel egymilliárd forintból eszközöket, műszereket vásárol az intézmény. Régi álom válik valóra az MR-készülék érkezésével, s így nem kell majd Székesfehérvárra, Budapestre menniük a betegeknek a szükséges vizsgálatokra.Az MR megvásárlása példaértékű kistérségi összefogással valósul meg, mintegy százmillió forintot tettek hozzá cégek és önkormányzatok, mondta el a Kisalföldnek dr. Lőke János főigazgató. Lesz új CT és hightech műtő is, megújulnak a röntgenek. Ebben az évben elkészül a régóta tervezett sürgősségi osztály 1,2 milliárd forint pályázati pénzből. Ez a nem előjegyzett betegek gyors ellátóhelye lesz. Szintén egymilliárd forint EU-s pénzt nyert az intézmény a Manuális Pavilon energetikai korszerűsítésére, napkollektorral, hőszivattyúval.

A tatai kistérségi járóbeteg-rendelő alapkőletételre vár.
A tatai kistérségi járóbeteg-rendelő alapkőletételre vár.


Komáromban is a következő hónapokban befejeződik az a hétszázmillió forintot meghaladó kórházi rekonstrukció, mely építészeti átalakításokat és az eszközállomány korszerűsítését tartalmazza. Dr. Ferencz Péter főigazgató örömmel számolt be a Kisalföldnek arról, hogy nagyon jól haladnak a munkálatok. A húszéves, elavult kazánokat még októberben kicserélték modern fűtési rendszerre. A projekt része az informatika fejlesztése: új medikai szoftvert üzemelnek be, mely a dokumentációt és az elszámolást segíti majd. A 2012-ben megszűnt gyermekosztály helyén három-négy ágyas belgyógyászati szobákat alakítanak ki vizesblokkal, összesen tizenkét ággyal növelve az intézmény kapacitását. A részleget február végén adják át, s várhatóan áprilistól már birtokba vehetik a páciensek. Az eszközökre közel négyszázmillió forint jut. Rendeltek már – többek között – digitális röntgenkészüléket, az egynapos sebészethez szükséges eszközöket, ultrahanggépet. A bútorbeszerzésnek köszönhetően pedig szebb, modernebb berendezése lesz a komáromi Selye János Kórháznak. A beruházás szintén az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Tatán novemberben kezd- ődtek el a kistérségi járóbeteg-ellátó központ építési munkálatai. Az Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet új szárnnyal bővül a szintén több mint hétszázmillió forint uniós támogatásból. A jelenlegi rendelő a hetvenes években épült, mára gépészetileg és energetikailag teljesen elavult, a 3200 négyzetméter alapterületű épület fele kihasználatlan. A projekt során kiürítik a régi rendelőt és a kórházi szárnyhoz építenek egy új, kistérségi járóbeteg-ellátó centrumot az intézményhez tartozó 41 ezer ember számára. Három helyszínről egy helyre költöznek a részlegek. A beruházást eszközfejlesztés kíséri Tatán is. Új, digitális röntgenkészüléket szeretne a kórház és ennek megfelelően alakítják át a röntgenhelyiséget. Aknai Dorinától, a kórház munkatársától megtudtuk, hogy az alapkőletétel a tervek szerint tavasszal lesz, s már idén nyáron megépül az új rendelőintézet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új Duna-híd – Végfázisban az engedélyezés, a döntés júniusra várható

A napokban zajlik az új Észak- és Dél-Komáromot összekötő Duna-híd tervbírálata. Tovább olvasom