Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Világszínvonal

Hála Istennek minden rendben, van ember, aki látja az alagút végét, ugyanakkor biztos benne, hogy a fény, amit látni vél, nem a szembejövő vonat.

Szeretem hallgatni Matolcsy Györgyöt, megnyugtat, biztonságot ad, meg reményt. Mert jó tudni, amit ő tud: 2020-ig másfél millió új munkahely vár bennünket, 2025-ig megduplázódik a magyar gazdaság teljesítménye, meg hogy amit a kormány csinál, az világszínvonal, az eredményeink döbbenetesek, képesek vagyunk a sikerre, a minőségre, a magyar csodára, van itt kreativitás meg tehetség, doszt. Kijöttünk a vert pénzügyi helyzetből, évtizedekre konszolidáltuk a magyar államháztartást, az új adók garmadája nem a kisembereknek fáj, csak a múlt letűnt árnyai hazudozzák, hogy a mi zsebünkből kerül az államéba az a sokat emlegetett 1500 milliárd. Egyszóval megyünk felfelé tovább, rendületlenül, a nagy dübörgésben az első negyedévben 1,3 százalékkal zsugorodva, a harmadik leggyengébb GDP-t produkálva Európában az éppen összeomló Görögország és Portugália után, de így is, máris Közép-Európa Svájca vagyunk, vagy mi.

És sajnálom is Matolcsy Györgyöt, mert bár itt van ez a temérdek eredmény, s mint mondja, egyre többen érdeklődnek a magyar sikerrecept iránt, az ország mégis hálátlannak mutatkozik. Megkutatták nemrégiben huszonnégy ország népeit, s közülük mi, magyarok voltunk a legboldogtalanabbak, pedig válság ide vagy oda, a világ boldogabb most, mint négy évvel ezelőtt. Dél-Amerikában például az istenadta nép harmada boldog, ám mindössze hatszázaléknyi magyar mondja magáról ugyanezt. Ráadásul újra nő az öngyilkosságok száma, évente nagyjából 2200 magyar vet véget ily módon az életének, s a magyar serdülők negyede is foglalkozott már az öngyilkosság gondolatával. Az OECD szerint a magyar férfiak követik el a legtöbb öngyilkosságot a világon, százezer főre vetítve e téren hazánkat az Európai Unióban csak Litvánia előzi meg. S hogy mi lehet ennek az oka? A szakemberek szerint nincs öngyilkosságért felelős gén, vagyis az önmagunk ellen fordulás közvetlenül nem örökletes, ugyanakkor a munkanélküliség például háromszorosára növeli a kockázatot, s a végzetes elhatározást 30 százalékban az egzisztenciális kilátástalanság alapozza meg.
Hazánkban négyóránként oltja ki valaki önkezével az életét, mert nem érzi már azt a gyönyörűséget, hogy élni jó, vagy hogy bár most nem jó, de mégis érdemes.

Négyóránként egy ember. Döbbenetes eredmény. Már-már világszínvonal.

Olvasóink írták

  • 1. borsmenta 2012. május 24. 05:54
    „Nem kell ezen csodálkozni... körülvesz bennünket az abortusz, az idősek elhanyagolása. Aki ezt látja, annak az élet önmagában nem értékes. Nem kell sok hozzá, hogy a sajátja se legyen az.

    A gazdasági helyzetnek ehhez semmi köze. A világháborúk alatt, komoly válságokban lényegesen csökken az öngyilkosok száma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek mi nem megy

Tovább olvasom