Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Utópia

Győr rendezi a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált – derült ki szombaton az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) római közgyűlésén. Ez tulajdonképpen papírformadöntés volt, elvégre a megyeszékhely egyedül pályázott a 14 és 18 év közötti korosztály világeseményének megrendezésére.

A sportdiplomáciai sikeren túl az egy héten át tartó viadalra komoly infrastrukturális fejlesztések, így uszoda, atlétikai pálya, sportcsarnokok építése és a már meglévő létesítmények felújítása várható. Lássuk be, ez azért nem elhanyagolható előny, még akkor sem, ha tudjuk, a sportolók egy hét után hazamennek, a csarnok, az uszoda és a többi létesítmény viszont itt marad a maga költségeivel.

Akárhogyan is, a rengeteg negatív hír után végre egy pozitív történet, mégiscsak rég várt tervrajzok, makettek válhatnak valóságossá. Olvasva ugyanakkor az internetes oldalakon a hír utáni hozzászólásokat, az ember úgy érzi magát, mintha a december 21-re jövendölt világvége közel két héttel előbb valóban eljött volna.

Gyakorlatilag itt sincs másként, mint megannyi cikknél, melyben legalább egy politikus (mindegy, melyik oldalról) szerepel: logikátlan, a józan gondolkodást nélkülöző karakterpazarlás. Az egyik hozzászóló például nem átallott odáig menni, hogy szerinte az olimpiai fesztiválra fordított pénzből a bedőlt lakáshiteleket kellene kiváltani. Szó se róla, érdekes felvetés, bár nem tudom, mit szólna ehhez az, akinek mondjuk nincs hitele...
Félreértés ne essék, én is szeretném, ha mindenki gond nélkül élhetne, kijönne a fizetéséből, oda menne nyaralni, ahova szeretne, annyi időt tölthetne a családjával, amennyit szeretne, azt venne karácsonyra, amit szeretne. Belátom azonban azt, hogy mindez csak utópia. Nem más, mint a szépségversenyen indulók által kívánt világbéke. Sosem valósul meg.
Dőreség a politikától azt várni, hogy oldja meg a többségében felnőtt emberek által hozott felelős(?) döntésből fakadó gondokat. Mióta világ a világ, a politikusok is tudják, a népnek cirkusz és kenyér kell. Mert ahogyan azt a filozófus-császár Marcus Aurelius nevelője, Fronto írta: „Valamely kormányzat kiválóságát legalább annyira jelzi, milyen gondot fordít a szórakozásra, mint a komoly dolgokra, mert igaz, hogy az utóbbiak terén a hanyagság sokkal inkább elítélendő, az előbbiek esetében viszont nagyobb elégedetlenséget szül: mindent összevetve, a nép kevésbé mohón vágyik a pénzbeli bőkezűségre, mint a látványosságokra."

Szóval cirkusz és kenyér, más kérdés, mifelénk melyikből jut több...
Abban azért majdnem biztos vagyok, ha esetleg mégsem Győrre esett volna a választás, azok lennének hangosak, akik úgy vélik: annyira rossz helyzetben van az ország, hogy még egy ilyen esemény megrendezésére sem találják méltónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék és a bizalom

Tovább olvasom