Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Tompa tövisek

„A virágom... felelős vagyok érte. Hiszen olyan gyönge! És olyan gyanútlan. Egyebe sincs, mint négy semmi kis tövise, hogy a világtól védekezzék" – fogalmaz a kis herceg Antoine de Saint-Exupéry klasszikus regényében. Az ezerkilencszáznegyvenháromban íródott mű üzenete a felelősségről, a tudatosságról ma is aktuális lehet.

Igen, mi, internetfelhasználók, internetbankolók és mobiltelefonálók is tanulhatunk egy szőke hercegtől. Csak gondoljunk arra, hogy lakásunk, házunk, mobiltelefonunk, bankszámlánk, elektronikus levelezésünk védelmére egyebünk sincs, mint aláírási kódszók, jelszavak, PIN és PUK kódok. Ezért érdemes lenne töviseink fenegetésére több időt fordítanunk. Hogy miért? Mert olvasom, hogy egy biztonsági alkalmazások fejlesztésével foglalkozó cég közlése szerint olyan gyenge védelmet biztosító jelszavakat használunk személyes adataink hozzáférésének korlátozására, hogy legtöbbjüket egyszerű találgatással is könnyedén feltörheti bárki.
2012-ben a világon a legnépszerűbb jelszó a jelszó volt, második helyen az 12345 szerepelt, de az első húsz biztonsági kódszó listáján díszeleg az abc123, az Iloveyou, a football és az 11111 is. Valljuk be, mi is használunk ezek közül legalább egyet! Kreativitásommal ezen a téren úgy látszik, én sem dicsekedhetem…


Tény, hogy bármennyire is hangoztatjuk: költünk és figyelünk is (adat)biztonságunkra, ennek védelmére ezek szerint mégsem figyelünk eléggé. Talán éppen ezért lehet majd népszerű az a – napokban csak tesztüzemben működő – francia fejlesztés, amely a PIN kód helyett ujjlenyomattal aktiválható bankkártyás fizetést tesz lehetővé, illetve talán ezért lehet majd barátunk a kiszivárgott – általam is vitatott – magyar internetszabályozási törvénytervezet néhány passzusa.
Ám hiába védenek bennünket a külön

féle szabályozások vagy az internetes etikett, ha nem elég hegyesek a privát tövisek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egérszag

Tovább olvasom