Kisalföld logö

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -4°C | 4°C

Odafenn, idelenn

Gondolom, nemcsak én emlékszem arra a fotóra, ami a megvert egyetemistáról készült közvetlenül a támadás után: véres arc, haj és ruházat, duzzadt ajkak, szem alatti ütésnyomok.
„Nincsenek előítéleteim a szlovákokkal szemben, de azok után, ami velem történt, mindig eltölt valami jó érzés, ahányszor egy szép gesztust tapasztalok részükről. Ilyenkor igazolják azt, amiben hinni akarok, hogy nem minden szlovák olyan, mint a támadóim, a rendőrök és a politikusok, hogy a rendes és tisztességes szlovákok szégyellik azt, ami velem történt" – ezt Malina Hedvig, a Nyitrán megvert, majd a Fico-kormány által megvádolt, ma már kétgyermekes családanya mondja a nemrégiben megjelent, róla szóló könyvben. Alig két hét múlva lesz öt éve annak, hogy egyetemére tartva kopasz támadói egy „Szlovákiában szlovákul" felszólítás után a nyitrai parkban véresre verték a lányt. Az akkori Fico–Meciar–Slota kormánytengely – Gasparovic köztársasági elnök asszisztálása mellett – az erősödő nacionalizmust használva szinte azonnal kijelentette: Hedviget senki sem támadta meg, s a lány „kitalációja" csupán a szlovák állam elleni provokáció. Gondolom, nemcsak én emlékszem arra a fotóra, ami a megvert egyetemistáról készült közvetlenül a támadás után: véres arc, haj és ruházat, duzzadt ajkak, szem alatti ütésnyomok. Ehhez képest a legutóbbi főügyészi megrendelésre készült orvosi jelentés kizárja a támadást, s eszerint Hedvig az ajkába harapott: józan gondolkodás, tények, érvek kizárva, így lett sértettből vádlott. Úgy tűnik, jó néhány szlovák politikus belekeveredett egy piszkos játszmába, melyből veszteség nélkül már nem tud kikászálódni.

„Hedviget már nem tudják megtörni" – ezt Roman Kvasnica, a lány ügyvédje mondta azok után, hogy védencét a rendőrségen megfenyegették, vádemelést indítottak ellene, ismeretlenek feltúrták a házát, az akkori politikai elit hazugnak nevezte, az utcán ujjal mutogattak rá. Eközben ő a lehető legjobb eredménnyel diplomát szerzett, férjhez ment, ma már kétgyermekes családanya s nyelvet tanít.

A tavalyi kormányváltás után a Hedvig-ügyben változott a hangnem: az új szlovák kormány bocsánatot kért, mert a politikusok beavatkoztak az ügy kivizsgálásába, s „négy éven át hagyták kínozni a lányt". Ficóéknak azonban a szavahihetőségük a tét, így ellenzékből továbbra is az akkori kormány lejáratásáról beszélnek, Kalinák volt belügyminiszter pedig még hazugságvizsgálatra is menne, mivel Hedvig személyiségi jogi perre vitte ellene az ügyet. Most azonban már új szelek fújnak: a pozsonyi parlament átdolgoztatja az ügyről szóló főügyészi jelentést.

Az „ajkába harapott" jelentést leadó főorvosról például kiderült, hogy nem is felesküdött szakértő, így nincs is jogi felelőssége. Úgy tűnik, az Árpád-pajzs díjat kapott, alig ezerlakosú Felsővámos Malina Hedvig erkölcsi felülemelkedésével példát mutatott mindazoknak, akik a magyar–szlovák együttélést nemzetiségi ellentétek szítására süllyesztik. „Kik ők? Egyes politikusok: nincs itt semmi baj magyar és szlovák között, békén megférünk egymás mellett, csak néhányan ott fenn szítják az indulatokat" – ezt a mondatot számtalanszor hallottam már ott élőktől, amikor Bősön, Vajkán, Szapon vagy éppen Dunaszerdahelyen jártam.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halál a vásznon

A korábbinál háromszor több amerikai diák nem értheti még meg azt, hogy akkor tényleg vége van. Tovább olvasom