Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Nemzet-köz

Baka András elmozdítása hiába volt jogellenes.

Másodszor védte meg a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét Strasbourg, mert kimondta, amit Magyarországon egy bírónak nem lehet kimondani. Azt, hogy Baka András, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke alól egy egész intézményt mozdítottak el, eszközként használva az alkotmányt, mert bírálta a kormánykoalíció döntéseit. Hogy egész pontosan ez volt-e a fő ok, vitatható, mert Baka már leendő elmozdítása tudatában kezdett élesebben nyilatkozni, de hogy politikai oka volt – és itt ez a lényeg –, azzal nem árultak el nagy titkot.

A volt főbíró mindennel együtt majdnem 280 milliót követel, az összegről még nem döntöttek, s úgy tudjuk, hogy túl magas is a vagyoni igény az ő régi és mostani bére közti különbözethez képest. De még ez sem fontos, a lényeg, hogy igazat adtak neki, amire egyébként számítani lehetett.
Ha a 2019-ig regnáló Polt Péter egyszer csak arra ébredne, hogy hipp-hopp eltüntették alóla a Legfőbb Ügyészséget, akkor ő is bízhatna a strasbourgi erkölcsi elégtételben. Ennél többen nem, de ez itt már épp elég.

A hivatalos közlés szerint a kormány kézhez veszi most az ítéletet és majd utána dönt a folytatásról. De vajon miért kell szűkszavúan titokzatoskodni és megvárni, amíg végre kiderül: Strasbourg támadta meg a magyar állam függetlenségét és Baka András magánérdeke győzedelmeskedett a közérdek felett? Ezután pedig úgysem történik semmi, a magyar állam a közvélemény teljes közömbösségétől kísérve kifizet egy összeget, amiért a volt főbíró meg szeretett volna dolgozni.
S kiderül majd még az is: Baka András elmozdítása hiába volt jogellenes, hiszen nem kérte visszahelyezését, ezért Darák Péter Kúria-elnök posztja legitim és kész.

Csak annyi változik, hogy mostantól hivatalosan egy olyan igazságszolgáltatásunk van, amiben a legitim módon regnáló főbíró posztja nem létezhetne, mégis létezik. De ez se fontos változás. Hiszen a külföld nem szólhat bele, mi pedig már tudtuk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvost!

Muszáj, hogy ez legyen most a legfontosabb feladat! Tovább olvasom