Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Ki az a bunkó?

Sétálok erdőszélen. Megyek árokparton. Autózom hegyen-völgyön. És bármerre járok is Magyarországon, szemetet mindenütt látok. Nagyot is. Meg kicsit is. És már fel sem tűnik saját otrombaságom, amikor ilyenkor felböffen belőlem a kérdés: ki az a bunkó? Kik azok a bunkók, aki ide szórják a szemetüket? Alapvetően költőinek gondolom a kérdést, vagyis nem várok rá választ.

Pedig kaphatnék.

Ha hinni lehet a szemétben magukat jól kiismerő szakembereknek, akkor a legtöbb esetben könnyen kideríthető – nem kell hozzá New York-i helyszínelőnek lenni –, ki is a szemét gazdája. Ki az, aki valami sötét és fel nem fogható okból szívesebben önti a műanyag fóliával kevert betontörmeléket, a mosóporos dobozokkal és a kiérdemesült befizetési csekkekkel együtt a zöldbe. Ki az, aki régi hűtőjét a kiült rekamiéval együtt a gumiabroncsokkal általa már korábban megjelölt erdei tisztás szélére hajítja ki?

Ki az, akit nem érdekel semmi más, csak az: ő gyorsan megkönnyebbülhessen. Leporolhassa a kezét és mielőtt bárki észreveszi, odébbállhasson.

Ám hiába van meg a neve, a címe, sokszor (mivel ezek a szemetelők nem feltétlen észlények) a bankszámlaszáma is annak, aki károsítja a környezetünket, mit sem lehet tenni ellenük. Az ejnyebejnyével felérő figyelmeztetés nem visszatartó erő. Mert én sajnos még nem hallottam olyanról, bár szívesen hallottam volna, hogy egy illegális szemétlerakóra szemetet elhelyező ember akkora pénzbírságot kapott, hogy belefeketedett.

Hazánkban a törvényalkotás már olyan gyors, mint a gondolat. Sokszor még annál is gyorsabb, mert a tett már-már a gon-
dolat előtt jár. Kérdezem én, akkor egy ilyen egyszerű dologban miért nem lehet valami ütőset alkotni? Miért nem lehet végre rendet tenni a házunk táján?

Azt nem várom, hogy a fejekben, mert ahhoz nem elég a kétharmad, ahhoz ezredévek szükségeltetnek, de most momentán beérném azzal is, ha a szemetelőket meg tudnánk regulázni.
Igenis. Aki vét a közösség ellen, márpedig a szemetelők vétenek, azok érezzék ennek a következményeit. Egy autós, aki egyenes, jól belátható, háromsávos városi úton kicsivel is túllépi a megengedett sebességet, súlyos tízezreket fizet. Pedig hatalmas bűne csak egy apró fotón látható. Egy illegális szemétlerakó, aki soha el nem bomló masszahegyekkel szennyezi a világot, még csak igazi figyelmeztetést sem kap.

Ha esetleg lebukik, széttárja kezét és ha úgy tartja úri kedve, megint szemetelhet. Meddig tehetik még ezt?

Olvasóink írták

 • 4. netine 2012. március 23. 21:55
  „Dwatson! Nincs igazad abban hogy megszűnt a lomtalanítás! Hamarosan kezdődik, de aki a városszélére fuvarozza az vagy nem olvassa el az akció hírdetményét, és rakja ki a hozzá közelebb eső helyre, vagy ő azonnal akar a hulladékától megszabadulni a jól bevált módszerével. Hogy ki miért nem használja a harkai úton lévő ingyenes lerakót arról regényt lehetne írni. Lehet a körülményeskedés miat, mert pl. egy hűtőszekrény hungarocell csomagoló anyagától az alábbiak szerint tudsz megszabadulni:
  Sorompón be, mérlegelés, gk rendszáma, név, lakcím, van-e szemétszállításra szerződésed kérdésekre válasz a portásbácsinak, ezután behajthatsz a gyűjtőhelyhez, eldobhatod a kb gyenge 2 kilónyi hulladékodat, kifelé újra mérés, sorompó fel, távozhatsz.Nem tudom mit hutathatott a hídmérleg ki és bemenetkor, de hogy szinte semmit abban biztos vagyok. Minek ekkora adminisztráció? Döntöttem, jövőre én is a kukába teszem a karácsonyi meglepi göngyölegét, mert nem akarok 1/2 órát egy 2perces művelettel a szeméttelepen tölteni.”
 • 3. pacsibácsi 2012. március 22. 09:51
  „Dwatson!

  De kimenni a város szélére, hogy ott lerakja valaki a mosógépet, ugyanannyiba kerül, mint egy hulladékudvarig elautózni. Ez nem a megemelt árakkal függ össze, ez szimplán primitív, leszarom stílus.”
 • 2. dsj 2012. március 22. 07:53
  „Nagyon egyetértek a cikkben felvetett szigorúbb eljárás követelésével.”
 • 1. Dwatson 2012. március 21. 20:54
  „Nem pártolni akarom a szemetelőket,DE hibás az új szemétszállítási rendszer,éppen a hatalmon lévők gyors törvénykezése rontotta el legjobban a dolgokat.300%-al megemelt szállítási díj mellett szűnt meg a lomtalanítás,és minden kiürített kuka után külön fizetni kell,ez arra ösztönzi az embereket hogy a szemetet ne a kukába tegyék!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időzített fagyasztás

Tovább olvasom