Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Ítélet előtt

Ezúttal a földi igazságszolgáltatás előtt felelnek, aztán egyszer majd az égi bíró elé kell állniuk. Ügyvéd nélkül. Jegyzetfüzet nélkül.
Minden ember gyomra összeszűkül, amikor a lőtéri gyilkosság perének tudósítását olvassa. A hol megbánó, hol számító vallomásokat, a visszavonhatatlan tragédia részleteit. Eddig azt hittük, ilyesmi csak Amerikában fordulhat elő... A soproni kettős gyilkosság épp azért borzalmas történet a jelenünkben, mert amellett, hogy két életerős és jó ember meghalt, asszonyok váltak özvegyekké, gyerekek maradtak árván és anyák élnek tovább a fiaik nélkül, tetézi a borzalmakat, hogy a vádlottak padján ülők szinte gyerekek még. Ezért különös szereplőjévé váltak a történetnek a családjaik, a barátaik, az iskola és a diáktársak is.

Szülők fején suhan át ilyenkor a szörnyű gondolat: mit érezhet az a boldogtalan anya, apa, akinek gyermeke összebilincselt kézzel, a bokáján lánccal ül a bíróság előtt. Mivel magyarázzák vajon azt az utat, amin fiaik idáig eljutottak? Aztán persze jön a következő gondolat: de milyen fájdalom mardoshatja azokat, akik ártatlan szerettüket vesztették el – visszavonhatatlanul, borzalmasan?

Egy korábbi gyilkosság kapcsán beszélgettem hasonló érzésekről egyszer egy lelkésszel. Mi a helyes keresztényi hozzáállás az ilyen esetekben? – kérdeztem akkor. Az ember könnyen belefut a vádaskodás, a megbélyegzés, az ítélkezés utcájába. Elég, ha a közösségi oldalakon, internetes felületeken ilyenkor százszámra olvasható kommentekre gondolunk, amikor szemet szemért, életet életért követelnek a véleményt írók.

A kereszténység megbocsátást hirdet – mondta nekem akkor pap barátom. Dehát mi csak emberek vagyunk, nem tudunk krisztusi magaslatokra törni és megbocsátani – gondoltam akkor is, most is. Egy tolvajnak igen, egy csalónak talán, de aki más életét vette el...

A fiatalok, akiket a legsúlyosabb bűnnel vádolnak, most a bíróság előtt állnak. Ezúttal a földi igazságszolgáltatás előtt felelnek, aztán egyszer majd az égi bíró elé kell állniuk. Ügyvéd nélkül. Jegyzetfüzet nélkül. Egyedül.

És addig még a saját lelkiismeretükkel is szembe kell nézniük. Már ha van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti vegyesbolt

Ezennel javasolnám a T. Háznak, hogy ne álljon meg félúton, hadd nyíljanak meg júliusban az első… Tovább olvasom