Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Idealista vallomás

Nehéz emberségesnek, nyitott szívűnek maradni a hétköznapokon.
Állok a buszmegállóban, s bár bokáig vizes a csizmám, a karácsonyra gondolok. Nemcsak azért, mert most esik a hó, nem pedig az iskolai szünetben, s nem is csak az ünnepi fíling elmaradása miatt. Nem a külső számít – mondta mindig nagyanyám.

Karácsonykor nem volt ugyan hó, viszont szinte mindenkit megérintett az ajándékozás öröme. A december végi ünnepkör alatt mintha közelítettünk volna ahhoz az állapothoz, amilyennek lennie kellene hétköznapi világunknak. Az alapítványok számláján ugrásszerűen nőttek az összegek, cipősdobozokból vált csillogó papíros, hasznos ajándék, jobban sajnáltuk a hajléktalanokat, odaadtuk a felesleges pulóvereket a szomszédnak, süteményt sütöttünk a magányos utcabelinek, még a kamaszok is gyakrabban segítették át a forgalmas utakon a nénikéket. Karácsonykor jó volt jónak lenni és bizony sokan voltak jók, ajándékozók, felajánlók, figyelők és mosolygók. Év végén még a buszsofőrök is boldog ünnepet!-tel köszöntek, többen mentek el a templomokba és a multik fáradt pénztárosai is mosolyogva adták oda a visszajárót.

De a karácsony elmúlt. S vele mintha eltűnt volna az ünnepi jóság is. A hétköznapok maradtak, s most hiába meszeli fehérre világunkat egy felsőbb hatalom, a januári szél mintha kifújta volna belőlünk az egymásra figyelés képességét.

Kritikusan nézzük, jön-e már a hótoló, mennyit késik a vonat, s letakarították-e a szomszédok a járdát. A nénikét senki sem kíséri át a túloldalra, az autósok nem lassítanak a kátyúnál, s közömbösen csapják fel a járdán állókra a latyakot.

Bizony, könnyű jónak lenni a csillogó karácsonyfa alatt az ünnep idején, s nehéz emberségesnek, nyitott szívűnek maradni a hétköznapokon. Pedig a szürke napokból van több. De aki lelkében nemes, annak nem kellenek munkaszüneti napok, hogy észrevegye: nem a naptár jelöli a jóság idejét.

Olvasóink írták

  • 2. szekelyse50 2013. január 21. 17:38
    „Sajnos erőszakkal senkit nem lehet jóvá tenni.”
  • 1. Bokk 2013. január 18. 18:21
    „Én az ellenkezőjét tapasztaltam, úgy vettem észre, hogy a nagyobb hó mindenkiben felébresztette a felelősséget. A járdákon sokkal jobban lehet közlekedni, mint a korábbi 10cm-es hó esetén, már-már pedánsan el vannak takarítva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindent befed a hó

Használjuk végre a hóhányókat arra, amire valók! Tovább olvasom