Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Győr nem cívis

"Ez már nem az első „ajándék" lenne a hajdúságiaknak, hiszen 2002-ben állami beruházás keretében épült fel ott a Főnix Csarnok."

Borkai Zsolt polgármester hét eleji bejelentése után a győriek felébredtek Csipkerózsika-álmukból: a városnak belátható időn belül valószínű, nem lesz új multifunkcionális sportcsarnoka. Győrnek ugyanis nincs elegendő tőkéje – mintegy 7 milliárd forintja – a beruházásra úgy, hogy önmagát feleslegesen terhelve fel tudná építeni, és más forrásokból sem áll(na) rendelkezésre a szükséges összeg. Így a város nem is pályázik. Inkább ennél jóval kevesebb pénzből, talán csupán saját erőből átépítik a hetvenes évek közepén kiállítási csarnoknak épült Magvassyt. Ami ettől persze még jó is lehet.

Győrből nézvést azért elég furcsának tűnik, hogy miközben itt egy szükséges új csarnokra nincs forrás, addig Debrecenben 12,5 milliárd forintos állami kiadással futballstadion épül a kormány bejelentése szerint.

Ráadásul ez már nem az első „ajándék" lenne a hajdúságiaknak, hiszen 2002-ben állami beruházás keretében épült fel ott a Főnix Csarnok, ami hazánk második legnagyobb ilyen jellegű építménye. Információink szerint akkori árakon számolva 4–4,5 milliárd forintba került a 7500 néző befogadására alkalmas Főnix. Hazánkban – úgy tudjuk – azóta sem volt példa arra, hogy ilyen nagyságrendű összeggel támogattak volna egy sportcélokra is szolgáló létesítményt. Az is érdekes kérdés, hogy Debrecennek a mai napig sincs olyan színvonalú labdajátékcsapata, amely indokolttá tenné egy ekkora csarnok meglétét. De erre szokták mondani, azt már onnan eltolni nem lehet.

A DVSC labdarúgócsapatának pár évvel ezelőtti menetelésekor ígérte meg először Orbán Viktor – még nem hazánk miniszterelnökeként –, hogy a Fidesz-MPP győzelme esetén a debrecenieknek nem kell Budapesten a Puskás-stadionban játszaniuk a rangosabb európai kupamérkőzéseiket, majd a magyar állam épít nekik egyet Debrecenben.
„Ha minden a terveink szerint alakul, akkor 2012-ben már a felújított Nagyerdei Stadionban ünnepelheti alapításának 110. évfordulóját a DVSC labdarúgócsapata" – jelentette be Kósa Lajos, Debrecen polgármestere tavaly szeptemberben.

Azóta elkészült az új stadion látványterve is.

Ha a futball szeretetétől a közelmúlt eredményeiig minden körülményt figyelembe veszünk, akkor is fel kell tenni a kérdést: ha Debrecen városának és a DVSC gazdag tulajdonosainak nincs pénzük egy új, húszezer nézőt befogadni képes, modern stadionra, akkor nekünk, adófizetőknek miért legyen?

Akkor a saját adónkat inkább a győri arénára költenénk...

Olvasóink írták

  • 2. maripen 2011. október 03. 11:12
    „Azért Debrecen szereti Győrt ;)”
  • 1. Cancer 2011. október 02. 21:41
    „teljesen egyetertek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az élet nyelvén

A „tanulásnak" voltaképpen egyetlen célja van, hogy minél teljesebben feltáruljon előttünk az… Tovább olvasom