Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Füstölgök

Lehet, hogy nem ez volt a szándék, de a cigarettázás mégis nagy reklámot kapott.


Elöljáróban le kell szögeznem, hogy nem vagyok dohányos, és soha nem is éreztem nagy késztetést arra, hogy rágyújtsak. Ezért aztán szinte fel sem tűnt, hogy az üzletekben esetleg cigarettát is árulnak. Mostanában viszont kiszúrja a szemem a sok dohányreklám.

Amerre csak járok, mindenütt feltűnő nemzeti dohánybolt feliratok az üzletsorokon, van olyan utcarész, ahol három is egymás után. Lehet, hogy nem ez volt a törvényalkotók szándéka, de a cigarettázás mégis nagy reklámot kapott, már a szocializmus „Vegyen cipőt a cipőboltból!" korszakát idéző egyencégérek miatt is. Ráadásul a dohányboltok elsötétített kirakatán a 18-as jelzésen túl semmi nem utal arra, hogy a dohányzás súlyosan károsítja az egészséget. És a kirakatüvegek ugyan átláthatatlanok, viszont több helyen tárva-nyitva „felejtik" az ajtót, így simán belátni.

Még egy adalék, hogy az elmúlt hetekben, akármelyik pénztárnál is álltam sorba, előttem valaki biztosan vett cigarettát, volt, aki kartonszám. Jól érezték, hogy spájzolni kell, mert az eddigi negyvenezer árusítóhely hirtelen öt és fél ezerre csökkent. Beszédtéma lett a közterületeken, hogy sok településen szinte lehetetlen cigihez jutni, és ezek a beszélgetések is óhatatlanul a dohányzást reklámozzák. A hiánygazdaság is fogyasztást gerjeszt.

De, ha ez nem lenne elég, az egyik mosonmagyaróvári üzletsoron a tulajdonos hangsúlyos feliratban üzeni a vásárlóinak, hogy a trafikmutyi miatt be kellett zárnia. Mellette két ajtóval viszont megnyílt az új nemzeti dohánybolt, és az ajtaja úgy, ahogy kell, nyitva is maradt...

És látják, még itt is a trafikmizériáról olvashatnak, és a füstölgésem is óhatatlanul a cigarettára irányítja a figyelmet. Pedig nem ez a szándékom. Ezért nem árt hangsúlyozni, hogy a dohányzás súlyosan károsítja az egészséget. Nem szabad erről megfeledkezni akkor sem, amikor az elsötétített üveg, a misztikus 18-as karika arra csábítja az embert, hogy benyisson egy nemzeti dohányboltba. Vajon mi lehet bent?

Ki kell ábrándítanom a kíváncsiskodókat. Semmi különös, ugyanaz, mint eddig. Csak a leosztás változott. De az nagyon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merre hajlik?

Ami az önkormányzatok pénzéből működő óvodákban kötelező szeptembertől, az az állami iskolákban nem.… Tovább olvasom