Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Csak úgy repkednek a 30 ezres rendőrségi bírságok, avagy miért tartsuk be a KRESZ legapróbb betűs részeit

Ismerősöm kocsiját szabad parkoló híján félig a füvön, félig a járdán hagyta június egyik legmelegebb vasárnapján – 30 ezres csekk lett a vége a balatoni nyárnak.

"Ismét egy 30 ezres rendőrségi csekk? Mostanában csak úgy repkednek ezek a bírságok" – mondta jó barátomnak az egyik győri postában az ügyintéző minap.

Hogy Önök ne támogassák kénytelen-kelletlen az üresen tátongó államkasszát újabb és újabb 30 ezres rendőrségi csekkekkel, vonják le a tanulságokat, s próbálják betartani a KRESZ legapróbb betűs részeit is.

Barátom "megvágásának" története biztos, ami biztos tartogat még érdekességeket, bőven megér pár sort az ügy. A balatonalmádi Wesselényi-strand parkolója körül tartott rendőrségi "razzia" négy éve a Kisalföld cikke nyomán bejárta a fél magyar sajtót.

Akkoriban több tucatnyian kaptak 150 ezer forintos (!) bírságot pusztán azért, mert szabad parkolók hiányában természetvédelmi területen, egészen pontosan a közeli füves területen állították le autójukat, igaz, fél évvel később a rendőrség elismerte a hibáját, s visszafizette a büntetéseket.

Nos, úgy tűnik, a helyi rendőrök ismét célkeresztbe vették a Balatonalmádiban strandolókat. Ismerősöm - mily meglepő - szabad parkoló híján kocsiját félig a füvön, félig a járdán hagyta június egyik legmelegebb vasárnapján – 30 ezres csekk lett a vége a balatoni nyárnak.

Érdemes lenne olyan részletkérdéseket boncolgatni a múltbeli és jelen esetek kapcsán, hogy a száraz, kikopott fű mitől is lehet természetvédelmi terület része – persze ez a kérdés irreleváns abban az országban, ahol a VOLT fesztiválon VIP-páholyt kell építeni a mókusoknak, míg a futrinkákat Audi A8-as limuzinnal költöztetik el onnan, ahol egykoron szovjet tankok lánctalpai dübörögtek –, vagy a balatonalmádi strand parkolóját sikerült-e bővíteni akár egyetlen új hellyel az elmúlt években.

Az igazi kérdés azonban úgy szól: vajon jól van-e az, hogy sok-sok ember átlagos havi fizetésének közel a harmadát elveszi a rendőrség úgy, hogy a szabálytalanul parkoló autós senkit nem veszélyeztetett, baleset okozásának a közelében sem járt, sőt, alapvetően még csak nem is zavart senkit szabálytalan parkolásával.

A válasz nyilván nem, de a teljes képhez azt is hozzátartozik, hogy a rendőr a jelenleg érvényes jogszabályok szerint nem mérlegelhet, vagyis nem figyelmeztetheti az autóst, nem csökkentheti a bírságot, az idevágó 2009-es kormányrendelet értelmében kizárólag egyet tehet: megírni a 30 ezres csekket.

Az csupán hab a tortán, hogy ha a pénz szűkében lévő családok fizetési könnyítést kérnek, akkor 3000 forintos illetéket kell fizetniük azért, hogy részletekben róhassák le a kemény büntetést.

S legfőképpen járuljanak hozzá a maguk módján a magyar államadósság csökkentéséhez.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. szekelyse50 2012. augusztus 01. 10:30
  „Már ideje volt elkezdeni.Túl sok a szabálysértés.”
 • 48. Hoho30 2012. július 29. 19:36
  „2 éve én 50000forintot fizettem. Valószínűleg ugyanott ahol sokakat megbüntettek. A röhej csupán annyi, hogy a kerékpárút részre simán be lehet hajtani autóval és a tábla is megtévesztő helyen van. Ha meg akarnák oldani a "problémát" akkor tennének ki 2 oszlopot ami megakadályozza az autók behajtását... dehát birkaország... ez egy jó bevétel...”
 • 47. pancser 2012. július 21. 16:09
  „Ma szombat délelőtt háromnegyed 11, helyszín Mosonmagyaróvár a Rossman drogéria melletti bejáró a Kisalföld áruház mögötti parkolóba. Anyuka egy kisgyerekkel ülnek az autóban. Az anyukát nem zavarja, hogy a megállni is tilos tábla hatálya alá esik ahol megállt és leparkolt. Annál inkább zavarja az áruház mögötti parkolóba tartó autósokat, torlódnak a járművek, a sofőrök szemmel láthatóan dühösek. A hölgyet ez nem nagyon izgatja, nem megy el onnét, hanem bekapcsolja a vészvillogót, és gyerekét kézen fogva, szépen nyugodtan, hiszen ráérnek, besétálnak a drogériába. Mindez máskor is előfordul a Rendőrkapitányság szomszédságában. A rend éber őreinek igazán nem kerülne benzinbe, különösebb fáradtságba, hogy teljesen jogosan növeljék az államháztartás bevételét!”
 • 46. szocdem 2012. július 21. 15:21
  „Milyen tragikus, hogy ez az ostoba, álszent, és hazug rendpártiságban gyökerező büntetőjogi filozófia akarja megmenteni azt az államkasszát, ami valójában egész Európában példátlanul szabadjára eresztette..

  Ennél csak az a tragikusabb, hogy van állampolgár is szép számmal, aki ezt elfogadhatónak, védhetőnek tekinti. Sőt harsogva követel még egy primitívebb, még commersidiotább, még társadalom ellenesebb rendszert..

  Gondolom ezt érdemeljük..”
 • 45. umberto 2012. július 20. 21:41
  „"40. BJ.MÓVÁR 2012.07.19. 18:31
  ...REMÉLEM,HOGY EGY KIS FIGYELMETLENSÉGÉRT a fél havi fizetését elveszik!!"

  Akinek egy büntetés fél havi fizetést jelent, az vagy LEGYEN NAGYON KÖRÜLTEKINTŐ ÉS ABSZOLÚT SZABÁLYOS (esetünkben nem erről van szó, mert a deikvens végül is kétes helyre parkolt), vagy menjen busszal.”
 • 44. umberto 2012. július 20. 21:37
  „A KRESZ-nek nincsenek apró betűs részei. KRESZ van, végig ugyanakkora betűkkel. És a cím azt is sugallja, hogy a KRESZ-szel "át akarnak verni minket" (apró betű, ugye...).

  Ennyi erővel azt is írhatnánk, hogy "miért tartsuk be a KRESZ-t?" Az miért elvárás, hogy a strandtól max. 100 méteren belül kell leparkolni?

  Kicsit manipulatív a fogalmazás, emellett pedig a szabálytalankodókat próbálja felmenteni...

  Én igyekszem nem parkolni kétes helyen, illetve ha egyszer megbüntetnek (Almádiban ilyen is volt velem), akkor fizettem zokszó nélkül, mert megnéztem - igazuk volt (Lidl parkoló...).

  Vagy mutyiországot, rendetlenséget és az Európától való leszakadást népszerűsítjük?

  Ez nem arról szól, hogy ártunk-e a környezetnek, hanem arról, hogy mennyire vagyunk hajlandóak betartani a szabályokat. Csak a vesztesek bírálják a szabályokat.”
 • 43. Madarász 2012. július 20. 12:44
  „38. Manka, ne túlozz! Az egyik céges autónkat a minap megbüntették külföldön, nevezetesen 50-es zónában 55-el ment, hoppá 100 EUR és addig nem is mehetett tovább, míg be nem fizette. Szóval nem kell túlzásokba esni, nem csak nálunk vannak ekkor tételek és ilyen kis szabálysértésért. Nálunk nem fognak megbüntetni azért, mert 55-el mész 50 helyett, külföldön meg megtették.”
 • 42. aw 2012. július 20. 11:34
  „Nem olvastam el meg a hozzaszolasokat. De van nekem is konkret peldam, itt gyorben a somogyi bela utcaban rendszeresek a harmincezres csekkek. Hogy 2 auto elferjen egymas mellett "megszokasbol" kb 20 centit elfoglaltak a kocsik a jardabol, eveken at. Kozben jott egy szabaly 2011 juniusaban azthiszem, hogy egyaltalan nem lehet mar a jardara parkolni, persze errol a konkretumrol nemsok autos tudott (persze ez nem mentesiti oket nyilvan, de azert maradjunk gyakorlatiasak). A helyiek mar probalnak nem a jarda szelere allni, miutan vagy 10 autot buntettek meg egyszerre itt 30.000 ftos csekkel, de meg igyis hetente egyszer tuti vegigtarolnak, foleg ritkabban erre jarokat. Kerdem en miert nem lehet ezt figyelmeztetessel elintezni, vagy mondjuk 5000 ftos csekkel. Attol epp ugy nem allnek fel tobbet ha ezt tudom. De ilyet 30.000, elkepesztoen sulyos osszeg.
  Ugyanitt jellemzoen kilepik a saroktol a rendorok az 5metert es ha kicsit belogsz mar repul is a 30.000. Ez itt egy aranybanya.

  A masik jopofa dolog volt amikor a gyorszol felbontott az utcaban egy 3x3 meteres godrot. 3 hetig ucsorogtek a dolgon. Kiraktak az utca ket vegere 1-1 megallni tilos tablat mert az elso nap egy nagy daruskocsi forgolodott az utcaban. Utana 3 hetig ide sem szagoltak, csak korbekeritettek azt a 3x3as reszt. Kozben szepen elkezdett mindenki parkolni, visszaallt a napi rend, a tablak kint persze. Munkasok sehol. REndorok pedig szepen elokerultek es kiosztottak 30 autora 30.000 ftot megint. Akkor mar nem turtem szo nelkul, kerdore vontam a rendort, o pedig ramutatott a gyorszolos tablara, hogy nekik ahhoz nincs kozuk ki mikor dolgozik a terepen. Persze ez papiron igaz is lehet, de akkor is abszorud, hogy lezarnak egy ilyen fontos parkoloovezetet aztan nem oldjak fel amikor nem dolgoznak rajta. ELkepeszto.”
 • 41. a1connect 2012. július 19. 18:38
  „Arra lennék kíváncsi, hogy a győri rendőrök miért nem büntetik a forgalommal szemben parkolást. A belvárosban rengetegen parkolnak így, de büntetve még nem láttam őket :-)”
 • 40. BJ.MÓVÁR 2012. július 19. 18:31
  „Az a lényeg,hogy irreálisak a büntetési tételek! Aki olyan borjú,hogy csak azt tudja mondani,hogy a szabályokat be kell tartani REMÉLEM,HOGY EGY KIS FIGYELMETLENSÉGÉRT a fél havi fizetését elveszik!! Aztán lehet helyeselni <moderálva>et nyalni!!”
 • 39. Losba 2012. július 19. 16:32
  „..engem nem büntettek meg ilyenért, mert nem állok így meg, ennyi,...betartom a szabályokat és pont..egyszer" így parkolunk" felháborodás, egyszer " jaj szegényt megbüntették"...ez hűen tükrözi agyarországot.”
 • 38. Mankapunka 2012. július 19. 16:29
  „Nem okoztatok a cikkel csalódást,köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!!

  Végre,ekkora FAIL programot,ami az országban indul. Lassan viccrovatot indítok külföldieknek!!!!”
 • 37. meksz 2012. július 19. 16:25
  „A cikk szerintem nagyon korrekt.Arra próbál rámutatni, hogy a rendőrség a fontosabb ügyekben kellene, hogy ennyire strapálja magát.Valamint arra, hogy irreálisak a büntetési tételek és erről természetesen nem a rendőr tehet akit büntet.30.000,-Ft sok embernek majdnem a félhavi fizetése.Nem mindenki keres olyan jól mint pl.Lobbo:).Valaki megjegyzi ,hogy aki ezt nem tudja kifizetni az ne is tartson autót.Gratulálok.Anyukád büszke lehet rád.Aki nincs jól eleresztve az dögöljön meg igaz?A legtöbb hozzászóló visszamehetne első osztályba szövegértést tanulni.”
 • 36. bojtár 2012. július 19. 14:15
  „tanulságos lehet:
  http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2012/07/19/csaltak_a_radarozo_rendorok/”
 • 35. bojtár 2012. július 19. 13:09
  „24. Madarász 2012.07.19. 10:32
  szerinted????ha nincs meg a kvóta elveszik tőlük a mozgóbért”
 • 34. nagy971103 2012. július 19. 12:54
  „31. Goldmundnak javaslom, csak olyan városba menjen, ahova a strandra is be lehet hajtani kocsival. Még árnyékot is ad! Ha meg már ott vagy, nyugodtan mossad le a kocsidat a Balatonban....”
 • 33. ATX 2012. július 19. 12:44
  „21: "3 járőrautó teljesít szolgálatot." Csak szólok, hogy NEM minden rendőrautó egyben járőrautó is. Helyszínelők, szállítók, személyi használatúak, stb...”
 • 32. habitus 2012. július 19. 12:28
  „azok reklamálnak legjobban akik nem tartják be a szabályokat!!!Sokan a pár száz méterre levő boltba is kocsival mennek ,mert az ciki ha gyalogolni kell,Nem kéne a rendöröket bántani, Alpokaljának és Lobbinak igaza van, itt a fejekbe kéne rendet rakni mert a vezetési kultura béka segge alatt van, parkolásoknál is meglátszik ,”
 • 31. Goldmund 2012. július 19. 12:27
  „Ha kell az ott üdülők pénze a városnak, akkor oldják meg, hogy elég parkoló legyen. Akkor majd joggal büntetik, aki szabálytalan.
  Örülök, hogy értesülök az ilyesmiről, legalább tudom, hogy Balatonalmádi el van felejtve, ha nyaralást tervezgetek.”
 • 30. FrankieBoy 2012. július 19. 12:17
  „#22 Goldman: Tudom, hogy létezik kiegészítő tábla, ami engedélyezi a járdán parkolást akár mellső tengellyel, akár egyoldali kerekekkel. De épp ez az, hogy OTT, Szombathelyen, az általam említett helyszínen nincs ilyen tábla. Hetente járok arra, fotóm van róla, ne próbálj győzködni!”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyirányú utakon

Tovább olvasom