Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Bunkofon

Bunkofon. Sokan nevezték így a mobiltelefonokat az 1990-es évek elején. A technika ma már nélkülözhetetlen vívmánya akkoriban korántsem volt elterjedt olyan széles körben, mint manapság. Azon sokak pedig, akik nem jutottak hozzá a havi átlagfizetés duplájába kerülő készülékhez, irigykedve figyelték a drága autókban státusszimbólumként vezetés közben állandóan telefonálókat. Így megszületett a nem éppen hízelgő párosítás… Ma már bárkinek lehet ilyen kütyüje, s már csak a rendőrök próbálnak hadakozni a vezetés közben kézben tartott mobillal telefonálás ellen. Harcuk azonban szélmalomharc.

Párszor már megszámoltam, hányan vétenek a tiltó szabály ellen: átlagban tíz nőből 5, férfiak közül 3 telefonál kézben tartott mobillal vezetés közben. Az is jellemző, hogy olyan autókban is – megint az a fránya státusszimbólum –, amelyek árának kétezred részéért már beépíthető a kihangosító, ám az a legtöbbe gyárilag be van szerelve. Mégsem használják. De bármely autóba kapható jó minőségű kihangosító – beszereléssel együtt – 20 ezer forintért. Épp a bírság összege.
Nem tudom, mi lehet annyira fontos, hogy hosszú-hosszú kilométereken, városi kanyargós utcákon – sokszor bonyolult forgalmi helyzetekben, balesetveszélyes helyzeteket előidézve –, vagy éppen a parkolóba beállásnál egyfolytában „nyomatni kell a sódert"? A szolgáltatóknak persze jó. Rosszul az jár, akit emiatt baleset ér, vagy egy parkolás közben telefonáló meghúzza az autóját, vagy elüt egy gyereket, aztán majd lehet hála istenkedni, sopánkodni. Vagy az egy kézzel a kormányt fogó kerékpáros gödörbe hajt, s jobb esetben magát töri össze, s nem egy autó elé esik.

Addig, amíg ez a telefonálási kultúra nem változik meg, marad a bírságolás. Ha a rendőrségnek egyáltalán van létszáma, technikája, hogy erre a problémára időt és energiát fordíthasson a sok más szabálytalanság visszaszorítása mellett.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. július 04. 08:19
    „Számomra is nagyon bosszantó, és persze veszélyes a jelenség. Sokszor látható olyan ügyetlen, tapasztalatlan, felelőtlen (nem kívánt törlendő) vezető, aki két kézzel se ura járművének, mégis fecseg, fecseg, fecseg, arcán földön túli boldogsággal. Vagy ostobasággal...
    Külön kategóriát képeznek azon több 10 milliós gépkocsi tulajdonosok, akiknek egy 20-100 ezer forintos kihangosítóra nem futja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álmok, titkok, temetők

Tovább olvasom