Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Apámmal orvosnál

"Példaképlet: Lehet, csak világszemlélet kérdése, miként érezzük magunkat a bőrünkben?"


Apámmal ülünk az orvosnál. Sok a beteg, jegyzi meg. Ülünk még egy kicsit. Újra megszólal. Mindig voltak problémák, de a világ mégiscsak haladt. Hümmög hozzá egy keveset, meg hümmögök én is.

Gondolkodunk erről, majd bólintunk. Úgy igaz. Kedves orvos jön, apámat elviszi, alaposan kivizsgálja. Nem sajnálja ránk az időt, nem csak gyógyít, magyaráz is. Apám szerint jó doki. Szerintem is, mondom neki. Pedig sok a beteg, teszi hozzá. Bólogatok. Sok, de szerencsére a világ azért halad. Hát igen, válaszolja, mert vannak jó emberek. Bár tudod, fiam, szerintem minden ember jó, csak néha a többiek ezt elfeledtetik vele. Miért, azok nem jók? – kérdezem. Dehogyis, azok is jók, csak elönti őket a félelem, vagy a kivagyiság, vagy valami más rossz irigységnyavalya. Olyankor kicsit megkergülnek. Olyan ez, mint amikor orron vágott a Tibi, aztán elájultam. Mikor magamhoz tértem, olyan mérges lettem rá, hogy összevissza vertem. Mikor is? Ötven éve, ha jól számolom – mosolyodik el –, de harag nem volt köztünk.

Kibaktatunk a kórházból. Nézzük a szürke eget. Ettől lesz komor az ember igazán! – szisszenek fel, összehúzva a cipzárt a kabáton. Nem kell szomorkodni. Valahogyan mindig volt, és látod, valahogyan mindig lett. A doktor szerint olyan a fizikumom, mint egy hatvanévesé, mondja hetvenkedő apám.

Született optimista. Szerinte minden idő a legjobb azok közül, amiben élhetünk. Mindig ott vagyunk jól, ahol vagyunk. Pontosabban mindig abban kell a lehető legjobban érezni magunkat, amiben képességünk szerint vagyunk. Amikor kicsi voltál, majdnem kivittelek magammal Svájcba a bátyámhoz. Mondom erre: Ott maradtunk volna, ma üzemünk lenne: Fábián és fia méhészet? Dehogy, int le. Csokit ettünk volna sokat és irány haza. Én nem tudnék máshol élni. Mert itt volt ilyen, volt olyan, de nekem mindig jó volt. Tudod, miért? Miért, apa? M

ert hittem magamban, a jó emberekben és a saját jókedvemben. Semmi nem vehette el. Ez kell meg egészség, a többi úgyis megoldódik vagy tőlünk, vagy magától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füttyös remény

Egy fiatal srác hangosan fütyülve tolta el mellettem a bevásárlókocsit. Széles jó kedve volt,… Tovább olvasom