Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A lélek tana

Talán a bizonyítási vágy, talán a félelem által vezérelt hatalom képviselői szerdán túljátszották a szerepüket.


Egyik kollégám szerint nem csak szakmai okai voltak annak, hogy a Győri ETO elveszítette a Maccabi Tel-Aviv elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező első felvonását. Az idegek harca már hetekkel ezelőtt, szinte a sorsolás után megkezdődött.

Izraeli ellenfelet fogadni mindig speciális helyzet és nálunk ez különösen az volt – most ne menjünk bele abba a sokak által felvetett kérdésbe, hogy az ázsiai ország csapatai miért Európában versenyeznek. Ezt erről a 93 ezer négyzetkilométerről úgysem tudjuk befolyásolni.

A közelmúltban rendezett Magyarország–Izrael válogatottmérkőzés rezdülései nem múltak el nyomtalanul sem itthon, sem külföldön. Győrött ezúttal a rendező klub és talán magasabb szinteken mások is szerették volna bizonyítani, demonstrálni, hogy nálunk is meg lehet rendezni egy ilyen mérkőzést sportszerű keretek között. A sportszerűt nyilván nem csak szimplán gondolom.

Egy esetleges politikai botrány ugyanis kapóra jött volna azoknak, akik Magyarországot előszeretettel igyekeznek lejáratni azzal, hogy hazánkat lefasisztázzák, lerasszistázzák különböző fórumokon. Néhány nevet bárki kapásból fel tudna sorolni, úgy látszik, ebből is egész jól meg lehet élni…
Nos, botrány ekképpen most nem volt, másként viszont igen. Talán a bizonyítási vágy, talán a félelem által vezérelt hatalom képviselői ugyanis szerdán túljátszották a szerepüket. A kétkörös beléptetés és a motozás még talán elviselhető lett volna a szurkolók számára, de az, hogy életkorra való tekintet nélkül minden magyar szurkolónak le kellett venni a cipőjét, hetvenéves emberekkel is felhúzatták az ingüket – megszégyenítve őket –, hogy a testükön nincs-e valamilyen felirat, ez azért minden képzeletet felül- vagy inkább alulmúlt. Ezek tudatában rejtély, hogy a vendég-szurkolótábor hogyan tudta becsempészni és meggyújtani a maga pirotechnikai eszközeit. Velük biztosan nem voltak olyan ügyesek – vagy bátrak, vagy talán más cél vezérelte őket? – a biztonság őrei.

A lélektani hadviselés következménye volt, hogy a győri „köménymag" – hogy ezzel egyik televíziós kollégámat is idézzem – tiltakozásul csak negyedórás várakozás után foglalta el helyét a nézőtéren és kezdte el buzdítani az ETO-t. Mindezt azért, mert nem vihették be az önmagukat hirdető – és nem a mást gyalázó – szurkolói transzparensüket.

És ez a bizonytalanság mintha a pályán lévőkre, a már korábban vezérüket veszített győri játékosokra is átragadt volna. De ez már a lélektani hadviselés egy másik felvonása volt, amelyet Paulo Sousa vezetésével a Maccabi folytatott. A győriek játékát kiválóan ismerő portugál mester a meccs előtt végig váltig hangoztatta, hogy a párharc esélyese az ETO, és talán abban reménykedett, hogy mindezt sikerül is elhitetnie a saját játékosain kívül mindenkivel. Őket viszont úgy készítette fel, hogy a pályán szinte végig nyomás alatt tudták tartani a hazai csapatot, nem engedték, hogy az ETO azt játssza, amivel az elmúlt idényben eredményes tudott lenni. Mivel a terve valóra vált, csapata győztesként, Sousa pedig dicsőséges hadvezérként távozott. Ha kikapott volna a Maccabi, már megvolt a magyarázata.
Erre mondják, hogy ügyes…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstölgök

Lehet, hogy nem ez volt a szándék, de a cigarettázás mégis nagy reklámot kapott. Tovább olvasom