Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Visszavonták az ónos eső miatti riasztást a megyében - Havas utak - fotó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb jelzése alapján visszavonták az ónos eső miatt életbe lépett riasztást a megyében.
12 óra 44 perc: Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb jelzése alapján visszavonták az ónos eső miatt életbe lépett riasztást, a megyében, és az egész országban is.


Havazás- országos helyzetjelentés

Bár már csak a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben havazik, tizenhárom megye területén van hó. A Dunától keletre, valamint Tatabánya, Esztergom, Kápolnásnyék és Paks környékén a főutak és a mellékutak is havasak, hókásásak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel szerdán azt közölte: a társaság Útinform osztályának legfrissebb adatai szerint már csak a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben esik a hó, illetve hószállingózást jelentettek Tatabánya, Harkány, Cegléd és Kiskőrös térségéből.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint jelenleg tizenhárom megye területén van hó, annak vastagsága Vas megyében néhol eléri a 10 centimétert.

A közútkezelő közleményében az olvasható: a főutakon a Dunától keletre havas, latyakos, hókásás szakaszokra kell számítani, nyugatra csupán Tatabánya, Esztergom, Kápolnásnyék és Paks környékén téliesek a körülmények, a Dunántúl nagy részén vizes, nedves a főúthálózat. A mellékutakon a Dunántúl nyugati és déli részét leszámítva mindenhol téli útviszonyok uralkodnak. A Tiszántúlon és az északkeleti országrészben túlnyomórészt havas a mellékúthálózat, a Dunántúlon, a Duna-Tisza-közén és az Északi-középhegységben pedig latyakosak, hókásásak lehetnek egyes szakaszok.

Kiemelték: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. több mint 600 munkatársa és 250 munkagépe dolgozik jelenleg is az utak síkosságmentesítésén. A társaság mind a 78 üzemmérnökségén másodfokú az úgynevezett téli tisztántartási készenlét.

Az OKF közlése szerint kedden a hivatásos katasztrófavédelmi szakemberek, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek összesen 650 szakemberrel és 404 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában. Harminckilenc embert mentettek meg a téli időjárás káros következményeitől, közülük hatot a kihűléstől. Tizennyolc ember sérült meg a síkos utakon, illetve közúti és egyéb balesetekben, négyen pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform a 06-1-336-2400-as telefonszámán vagy a www.kozut.hu oldalon.

A rendőrség felhívása

A halálos közlekedési balestek megelőzéséért. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye: a téli időjárásból az idei évben még csak ízelítőt kaptunk, azonban az előrejelzések szerint a hét végén sarkvidéki hidegre lehet számítani, ami a közlekedésre is negatív hatást gyakorol, az útviszonyok kedvezőtlenül változnak.

A hideg, nedves és csúszós útfelületeken a gyalogosok nehézkesebben közlekednek, s a járművek fékútja is jelentősen megnő. A baleseteket elemezve a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét és természetesen saját magát ezekre a körülményekre.

A 2012. év elején is száraz hideg idő volt, majd azt követően hirtelen következett be a most is előjelzett havas, csapadékos időjárási változás.

A 2012. éves közlekedési baleseti adatokat elemezve megállapítható, hogy csak a januári hónapban hat, február hónapban két halálos baleset volt megyénk közútjain. A januári halálos balesetek 11-én, 12-én, 21-én, és 25-én következtek be. Fontos kiemelni, hogy január 25-e kiemelten tragikus nap volt a közlekedésbiztonság szempontjából. Három halálos tragédia történt  öt óra alatt, melyben négyen veszítették életüket. Egy ember súlyosan egy pedig könnyebben sérült meg.

Az elemzések során megállapítható, hogy a baleseti ok öt esetben a járművezető, egy esetben gyalogos hibára vezethető vissza. A balesetek bekövetkezésében a hirtelen megváltozott időjárás és közlekedési körülmények alapvető szerepet játszottak.

Köztudott, hogy a gyalogosok a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői, hiszen az ő testüket egy esetleges baleset során semmi nem védi. Ezért gyalogos elütéskor soha nem az a kérdés, hogy történt-e személyi sérülés, hanem az, hogy annak milyen a kimenetele: könnyű, súlyos, vagy éppen halálos!

A Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság arra kéri a közlekedőket, a járművezetőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében körültekintően vegyenek részt a közlekedésben! Készüljenek fel a hirtelen változó körülményekre, s fokozottan tartsák be a közúti közlekedés szabályait!

Figyeljenek egymásra és ne feledjék: "Mindenkit hazavárnak"!


Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2013.01.09. szerda éjfélig

Figyelmeztető jelzés. Ónos eső. Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Figyelmeztető jelzés. Ónos eső. Forrás: Országos Meteorológiai SzolgálatSzerda reggelig főként a Dunántúlon helyenként előfordulhat átmeneti ónos eső.

Szerdán várható csapadék. Forrás:Országos Meteorológiai Szolgálat
Szerdán várható csapadék. Forrás:Országos Meteorológiai Szolgálat


Elsősorban a Dunától keletre várható még több helyen havazás. A lehulló friss hó mennyisége lepel-3 cm körül várható.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Olvasóink írták

 • 7. kenyeresné 2013. január 09. 18:19
  „most meg olyan,aki tudja,miért nem elérhető ma a facebook? :)”
 • 6. józanparaszt 2013. január 09. 18:18
  „bakker ezt a szenzációt! hát nem tél van???”
 • 5. Epoxigyanta 2013. január 09. 15:59
  „Most olyan ember jelentkezzen, aki szereti a mogyorókrémes csokit!
  :)”
 • 4. orion1 2013. január 09. 13:44
  „na így ne essen soha hó, ha 24 óra múlva mind elolvad, és hatalmas sár és mocsok lesz a helyén”
 • 3. 01010 2013. január 09. 12:32
  „http://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/riasztas/index.php?kt=3804

  Nincs RIASZTÁS , visszavonták !!!!!!!!”
 • 2. ATX 2013. január 09. 12:08
  „Olyan is jelentkezzen akinél vannak havas utak!”
 • 1. ATX 2013. január 09. 11:44
  „Jelentkezzen valaki a megyéből, akinél ónos eső esik! Csak úgy kíváncsiságból!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészülni, hólapát, kezdődik a havazás

Dunántúlon és estétől a középső tájakon is egyre többfelé kezdődik havazás, de jelentősebb friss… Tovább olvasom