Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Brutális volt a márciusi időjárás, de volt már rosszabb is

Sem a hosszúra nyúlt tél, sem a március közepén tapasztalt zord téli időjárás nem példa nélküli.

Számos időjárási rekord dőlt meg a tavasz első hónapjában. Ezzel együtt sem a hosszúra nyúlt tél, sem a március közepén tapasztalt zord téli időjárás nem példa nélküli eset - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI megkeresésére.

A meteorológiai szolgálat által az MTI-nek készített összeállításból az is kiderül, március második felében dőltek meg napi rekordok. Ebben a két hétben egymás követő napokon dőltek meg a napi hőmérsékleti minimumok, valamint a hóvastagsági rekordok, s jellemzően ebben az időszakban kellett riasztásokat, illetve figyelmeztetéseket kiadni a jelentős mennyiségű hó, illetve a hófúvás miatt.

Nagy Andrea, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati osztályának munkatársa közölte: a hónap középhőmérséklete 1,8 Celsius-fokkal maradt el a sokéves átlagtól, és a szolgálat 1901-től kezdődő méréseinek rangsorában csak a 27. leghidegebb volt az idei március. Az egész hónapra vonatkozó rekord nem született. Ugyanakkor említésre méltónak nevezte, hogy az idei március legalacsonyabb minimumhőmérséklete alulmúlta az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét.

A tél leghidegebb napja december 10-e volt, amikor Nyírlugoson mínusz 18,1 Celsius-fok volt. Ennél hidegebb volt március 17-én Vásárosnaményban, ott ugyanis mínusz 18,2 fokot mértek.

Az idei téli hóvastagsági rekord is megdőlt tavasszal, méghozzá március végén. A télen mért legnagyobb (88 centiméter) hóvastagságot február 24-én Kékestetőn mérték. Ez a rekord csaknem dőlt meg ugyancsak Kékestetőn, ahol március 30-án 106 centiméteres volt a hóréteg. Az eddig mért legnagyobb márciusi hóvastagság 128 centiméter, melyet 1970. március 8-9-én mértek - jegyezte meg Nagy Andrea.

Igen csapadékos hónap volt az idei március - tette hozzá az OMSZ munkatársa. Országos átlagban az 1971 és 2000 közötti mennyiség két és félszerese hullott. Idén márciusban Kékestetőn 17 napon havazott, és a hónap minden napján összefüggő hótakaró borította a talajt.

A meteorológiai szolgálat összeállításából kiderül: 1963 márciusában is sok hó esett. Az idei március utolsó napjaiban, 26. és 30. között mindennap 1963-as rekordok dőltek meg. Az ötből négy napon egyszerre két helyen, Kékestetőn és Bánkúton is nagyobb hó volt, mint ötven évvel azelőtt.

Március utolsó napján megdőlt egy 1996-ban rögzített rekord: harminc centiméterrel több hó volt, az új napi hóvastagsági rekord 88 centiméter lett.
Március 23. és 28. között a legalacsonyabb napi maximumhőmérsékleti rekordok dőltek meg. Ezeken a napokon napközben is rekordhideg volt. Március 26-án például Kékestetőn nem emelkedett mínusz 7 fok fölé a hőmérő higanyszála.

A meteorológiai szolgálat adatai szerint így a hosszúra elnyúlt tél nem példa nélküli eset.

Nagy Andrea azt írta: ritka ugyan az ilyen havas és hideg március, de például 1962. március közepén is hasonlóan zord időjárási körülmények uralkodtak hazánkban. Akkor március 15-16-án az évszakhoz képest szokatlanul hideg volt, sok helyen volt havazás, hófúvás, s összefüggő hóréteg fedte az országot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológiai és veszélyjelző osztályának vezetője, Fodor Zoltán tájékoztatása szerint idén márciusban 7 napon adtak ki a hófúvás miatt riasztást. Nagy mennyiségű havazás miatt az ország valamely megyéjében 6 napon volt érvényben figyelmeztetés.

Mindezek mellett Nagy Andrea, az éghajlati osztály munkatársa felidézte azt is, hogy bár a március második fele igen télies volt, jóval átlag alatti napi értékekkel, a hónap első felében egy átlagosnál melegebb időszak is volt: 8-án csaknem 11 fokos országos középhőmérsékletet regisztráltak, a sokévi átlag 4 fokkal szemben.

Olvasóink írták

 • 3. Túrabakancs 2013. április 07. 16:38
  „Olvasva a meteorológiai szolgálat adatait nem látni mást, mind rekorddöntést rekorddöntés hátán.
  Ezzel szemben nem példa nélküli az idei tél-tavasz mi? Mi ez, valamilyen nyugtatás a met. részéről?
  Egyet elfelejtenek megemlíteni: egyfolytában a dunántúli /tehát nálunk/ térségben szinte FOLYAMATOSAN
  ilyen TARTÓS HIDEGET ÉS CSAPADÉKOT eddig még nem tapasztaltak az illetékesek, tehát azt mondani, hogy nem példa nélküli, több mint ferdítés! És még hol a vége? Április 20-a körül újabb lehűlés veheti kezdetét, melynek egyelőre az erőssége és tartóssága kérdéses, de valami készülődik.
  állampógár! /1/
  Otthon a monitor előtt valóban nem az. Voltál kint a határban mostanában? Vigyél magaddal csónakot ha kirándulni
  szeretnél, szükség lesz rá. Bár szerintem nem kirándulni, hanem megrándulni szoktál max.”
 • 2. győrikeksz 2013. április 07. 16:02
  „Nyilván az olyan otthon gubbasztó munkanélkülinek mint te állampógár nem volt brutális, de aki tette a dolgát és utaznia is kellett, annak brutális volt. 50 évente van ilyen borzalmas tavasz, reméljük ugyanennyi fog eltelni a következőig.”
 • 1. állampógár 2013. április 07. 14:19
  „Brutális mi? Gagyik vagytok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem látni a tavaszt - Max. 10 fok lesz

Kaphatunk esőt, és nyugaton a szél is erős lehet. Tovább olvasom