Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Zöldfejlesztések a zugszemét ellen

Rábapatona - Az illegális szemétlerakók megszűnését, a település környezeti állapotának látványos javulását várja Jutasi Kálmán polgármester a közeljövőben megnyíló hulladékudvartól és a Holt-Rába idén befejeződő rekultivációjától.

A hatékony környezetvédelemhez – a szervezeti és jogszabályi feltételek kialakítása mellett – elengedhetetlen a lakossági tudatformálás, a civil összefogás és az együttműködés a szolgáltatókkal, illetékes hatóságokkal. Ahogy Jutasi Kálmán polgármester szavaiból kiderült: Rábapatonán az önkormányzat folyamatosan nyomon követi, rendszeresen ellenőrzi és javítja a település környezeti állapotát.

Környezetvédelmi programjuk egyik időszerű eleme, hogy a községben a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás március elsején megkezdi a szelektív hulladékgyűjtést, illetve megnyitja azt a hulladékudvart, amelyet ügyfélkártyával lehet használni. Jutasi Kálmán elmondta, hogy a hulladékudvarban a nem veszélyes, kommunális hulladékot fogadják díjazás nélkül, amelynek odaszállításáról mindenki maga gondoskodik. A veszélyes hulladékok közül csak az elemeket és az akkumulátorokat, építési törmelékből pedig legfeljebb egy köbmétert lehet ott elhelyezni.

A Holt-Rába rekultivációjának első ütemében kitakarították a falu legszebb helyén található elmocsarasodott, szeméttel telerakott mederszakasz egy részét, ami Jutasi Kálmán polgármester szerint a jövő
A A Holt-Rába rekultivációjának első ütemében kitakarították a falu legszebb helyén található elmocsarasodott, szeméttel telerakott mederszakasz egy részét, ami Jutasi Kálmán polgármester szerint a jövőben hangulatos pihenőhely lehet. Fotó: H. Baranyai Edina

A rábapatonai zöldprogram másik fontos eleme a Holt-Rába rekultivációja. Az első ütem – pályázati forrásból, példás helyi összefogással – már befejeződött, vagyis ˝felszabadították˝, kitakarították a falu legszebb helyén található elmocsarasodott, szeméttel telerakott mederszakasz egy részét. Kivágták a felesleges nádat, ahol szükséges volt, feltöltötték, füvesítették a partot, megritkították az elvadult fákat. A munka hamarosan folytatódik, s eredményeként – az illegális szemétlerakó helyén – szépen parkosított területtel lesz gazdagabb a falu.

A polgármester mindkét fejlesztéstől a település és környékének arculatát ˝rondító˝ illegális szemétlerakók megszűnését, környezeti állapotának látványos javulását várja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden napra egy alma!

Több mint 1600 általános iskola alsó tagozatos diákjai kapnak heti rendszerességgel almát a nagy… Tovább olvasom