Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Vízminőség: hétből két fürdőben volt gond a megyében

Befutottak a nyitás utáni első közegészségügyi strandellenőrzések eredményei, a kilenc megyei idényjelleggel (is) működő fürdőből hétben volt vizsgálat.

A vízminőség két esetben nem felelt meg az előírásoknak, az egyik helyen az üzemeltető maga intézkedett, a másik helyen pedig a hatóság rendelte el a szükséges lépéseket.

A szezonkezdet óta a lipóti, a petőházi, a hegykői, a győri, a kapuvári és két soproni fürdő esett már át a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének ellenőrzésén. A vizsgálatokat a kistérségi intézetek végezték. A lajstromból már csak kettő van hátra, a győrújbaráti gyermektábor és a hegykői termálfürdő.

A víz minőségével két strandon volt probléma. Az egyik esetben a hatóság írta elő az intézkedést, a másik esetben azonban rögtön sikerült orvosolni a bajt a fertőtlenítőszer-adagolás módosításával.

Dr. Fehér Katalin megyei tisztiorvos a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a vízminőség nem csak a fürdőn múlik, a vendégek érdeke, hogy tisztálkodjanak strandolás előtt, használják a zuhanyt, a lábmosót és ne tartózkodjanak egyszerre túl sokan a vízben.

Minden medencének van egy terhelhetősége, ha többen használják, az uszodamester korlátozhatja is a hűsölni vágyók számát.

A vízminőség ellenőrzése nem csak a népegészségügyi szerv dolga, minden fürdőnek érdeke és jogszabályban előírt kötelezettsége a rendszeres laborvizsgálat.

Sajnos, a hatályos rendelet nem teszi kötelezővé az eredmény megküldését a hatóságnak, ellentétben a természetes fürdőkkel, ahol az adatok nyilvánosak. Ennek ellenére van olyan strand, amely – jogszabály nélkül is – elérhetővé teszi vízminőségi adatait a fürdőzők számára.

Bár az idei nyáron még nem volt szükség rá, jó tudni, hogy a népegészségügyi szerv soron kívüli vizsgálatot is kezdeményezhet panasz esetén – egy-egy betegség fürdőeredetét nehéz bizonyítani, az azonban korábban is előfordult, hogy valaki jelezte a kistérségi intézetnél, ha úgy vélte, nem takarítanak megfelelően a fürdőben, vagy egyéb problémát, szabálytalanságot vélt felfedezni.

A tisztiorvos végezetül arra intett: a gyógymedencék vize gyógyhatású, azonban nem egészséges órákig üldögélni benne. A szökőkutakat pedig senki ne használja közfürdőként, vegyszereket (például algamentesítőt) tartalmazhatnak, ráadásul nincsenek közegészségügyi ellenőrzés alatt.

Ez is előírás: Uszodamesternek kell felügyelnie minden 120 centiméternél mélyebb medencénél. Két medencénél egyidejűleg csak akkor teljesíthet szolgálatot valaki, ha a két vízfelület együttesen nem haladja meg az ezer négyzetmétert, illetve nincs öt méternél nagyobb távolság a medencék között és mindkettő jól belátható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg videón, milyen az élet a győri Aranyparton!

Napsütötte bikinis csajok, söröző pasik, jó kedvű gyerekek - röviden így lehetne lefesteni a győri Aranypartot a kánikulai melegben. A víz azért lehetne jobb is - hallottuk a strandolóktól. Tovább olvasom