Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Vivaldi léphet elő a kapualjból

Győr - Sorozatunk folytatódik, és miként eddig, most is arról faggattuk a ˝választottat˝: mit szeret, illetve mit nem szeret a folyók városában? A héten Pálfalvi A. János zeneszerző, zenetanár válaszolt.

Ízig-vérig győrinek vallja magát Pálfalvi A. János zeneszerző, zenetanár, aki hálája jeléül – Pusztai Zoltán költő verséhez – a város himnuszának dallamát komponálta. Elsősorban a megyeszékhely számára jelképes részeit szereti, ahová több évtizednyi töretlenséggel gyermek-, ifjú- és felnőttkorának emlékei, eseményei kötik.

– A különleges hangulatú barokk belvárosban, a Virágpiac, a Bécsi kapu tér, a karmelita templom környékén laktam, nőttem fel. Amikor arra járok, még ma is egyfajta gyermeki várakozás motoszkál bennem: hátha valamelyik régi kapualjból Vivaldi lép ki felém – említette a zeneszerző. – Hasonló érzés ragad el, mikor a Káptalandombon sétálgatok. Nagyon szeretem a Szent István korát idéző bazilikát, és a Szent László-hermát, amely Európa legszebb ilyen szakrális alkotása. Nagyot ugorva az időben még a Győri Balettet említeném, amely a város művészeti védjegye is lehetne.

Pálfalvi A. János
Pálfalvi A. János

Szeretem a három folyó találkozását is, de úgy gondolom: a folyók városaként emlegetett Győrben nagyobb hangsúlyt kaphatna a víz.

Lehet, hogy ebben a felsorolásban különösen hangzik, de nagyon szeretem Barsi Ernő és az áldott emlékű Timaffy László sajátos misszióját, amellyel a város, a megye népzenei anyanyelvét gazdagították.

Pálfalvi A. János a különleges hangulatú belvárosban, a Bécsi kapu téren sétálgatva várja, hogy valamelyik régi kapualjból hátha Vivaldi lép felé. Fotó: Bertleff András
Pálfalvi A. János a különleges hangulatú belvárosban, a Bécsi kapu téren sétálgatva várja, hogy valamelyik régi kapualjból hátha Vivaldi lép felé. Fotó: Bertleff András

 a sok vitát kavart Széchenyi térről vallja: rokonszenves harmóniában él együtt a céhes időket, a lőcsei fehér asszonyt idéző épületkaréj a XXI. századi gondolkodással. A Lloyd épülete viszont szerinte mielőbb jobb sorsot érdemelne.

– A sokszor emlegetett ˝élhetőség˝  miatt fontos, hogy a jövőben Győrnek minél több – a Püspökerdőhöz hasonló – ˝lélegző zöldje˝ legyen. Nagyon hiányoznak a nyugalmas parkok, ahogy ebben a gigantikus plázavilágban azok a bensőséges művészmozik is, ahol egyfajta mentsvárként, kóla és kukorica nélkül tud filmet nézni az ember, mint annak idején a Rába moziban. Szeretem a három folyó találkozását is, de úgy gondolom: a folyók városaként emlegetett Győrben nagyobb hangsúlyt kaphatna a víz.

 

Olvasóink írták

  • 1. adalfold 2009. szeptember 24. 19:26
    „szeretettel gondolunk vissza közép- és ált.iskolai óráinkra, kórus próbáinkra János bá´-val. Alsóőrtől kezdve Fehérváron át megannyi fellépésre, és arra az áhitatos zeneszeretetre mely személyéből áramlott felénk.
    Kívánok neki sok sok sikert, örömöt és hallgató gyermek/felnőtt fület, neki , városunk egyik közismert ,,ikonjának".

    köszönök/köszönünk mindent amivel szebbé, színesebbé tette és teszi életünket.
    adalfold”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatasorba állhatnak a magánbuszok Győr és Budapest között?

Napokon belül eldőlhet, hogy egy magántársaság indíthat-e járatokat a megyeszékhely és a főváros között. Jól járnának-e ezzel az utasok? Tovább olvasom