Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Vidékiek is mehetnek a fogorvosi ügyeletre?

˝Szerintem, aki fizette a tb-t életében, az bárhol igénybe veheti a sürgősségi ellátást˝ - írja ikrényi olvasónk.


Olvasói kérdés

Múlt szerdán Győrben jártam idegsebészeti rendelésen, egyébként ikrényi rokkantnyugdíjas vagyok. Mivel épp a kontrollvizsgálat után – de nem amiatt – nagyon megfájdult a fogam, a győri sürgősségi ügyeletre mentem. Az ilyesmi borzasztó kínnal jár, de az orvos azt mondta, nem valószínű, hogy korábban még nem fájt ez a fogam, azaz kétségbe vonta a sürgősségi ügyeleti ellátás szükségességét és arról is beszélt, hogy a kezelés költségéről a számlát elküldi az ikrényi önkormányzatnak, mivel oda tartozom. Szerintem, aki fizette a tb-t életében, az bárhol igénybe veheti a sürgősségi ellátást.
Dr. Pék József kistérségi tiszti főorvos portálunkat arról tájékoztatta, hogy az olvasónk üzenetében leírtak alapján a sürgősségi ügyeletben dolgozó fogorvos a helyes és működő gyakorlatról tájékoztatta az ikrényi beteget, amikor a számla elküldését említette, ugyanis a győri fogászati ügyeletet a város önkormányzata saját bevételeiből finanszírozza. Az ellátás megszervezésekor – mintegy tíz évvel ezelőtt – a városvezetés felajánlotta a Győr környéki településeknek, hogy vegyenek részt a működtetésében. A környező községek polgármesterei azt a lehetőséget választották, hogy az illetékességi területükön élők ellátásakor a kezelési költséget kifizetik. Ezért küld számlát az ügyelet az adott település polgármesteri hivatalának.

A tiszti főorvos azt is megjegyezte, hogy a fog erős fájdalma a legtöbb esetben akkor jelentkezik, ha már annak oka korábban is érezhető tüneteket okozott a páciensnek. Leszögezte: a győri fogászati ügyelethez a környező községek lakói is fordulhatnak segítségért – az említett számlázási következményekkel –, de azt is tudnia kell mindenkinek, hogy csak valóban sürgős beavatkozást igénylő panaszok ellátására hivatott.

Olvasóink írták

 • 8. Goldmund 2010. augusztus 04. 12:55
  „"minek kell kiselőadást tartani a beteg részére, hogy Győr fizet vagy Ikrény, hol érdekli ez őt? Gyanítom azért, hogy érzékeltesse a "miheztartás" végett: magának nem itt a helye, most itten pluszban dolgozhatok."

  Lehet, hogy ha ezt nem mondja el, akkor meg utólag azon pampogna a beteg és az önkormányzat karöltve, hogy nem lett kellően tájékoztatva, micsoda jogsérelem érte, HŰ és HA.
  Egyébként ha szakmailag indokolt volt a sürgősségi ellátás, akkor nem pluszban dolgozott az orvos, hiszen Ikrényben nincs sürgősségi ellátás, tehát a betegnek ott volt a helye. Mondom: ha tényleg sürgősségi volt az ellátás, és gondolom, inkább ezen vitatkoztak össze.”
 • 7. elmagnifico 2010. augusztus 04. 08:13
  „Remélem, az ügyeletes orvost is , aki elküldte a hapit, őt is majd elutasítják, mondván, hogy nem sürgős az a foghúzás.. hogy gyulladjon be még a nyaka is a fogától... na igen Hippokratészi eskü.. nagyon sok orvos már nagyon régen, és nagyon gyorsan elfelejtette..”
 • 6. miracle 2010. augusztus 03. 13:29
  „Goldmund
  Talán azért, mert jó szokás szerint faluhelyen jó ha 2-3 órát rendelnek, ha egyáltalán.
  Igazából a probléma az, hogy minek kell kiselőadást tartani a beteg részére, hogy Győr fizet vagy Ikrény, hol érdekli ez őt? Gyanítom azért, hogy érzékeltesse a "miheztartás" végett: magának nem itt a helye, most itten pluszban dolgozhatok.”
 • 5. Goldmund 2010. augusztus 02. 21:58
  „Végül is nem a betegnek számláztak, hanem a lakóhelye polg.mesteri hivatalának. Elolvasva a cikket, én ebben nem látok kivetnivalót.
  Az, hogy a fogorvos szerint nem volt sürgősségi az ellátás, a beteg szerint meg igen, ez meg olyan szakmai kérdés, amit látatlanban senki nem tud eldönteni.

  Egyébként úgy tudom, fogorvosi ügyeletben nincs tömés, a fájós fogat csupán kihúzzák. Normális ember eleve nem akar egy hirtelen megfájdult fogtól ripsz-ropsz megszabadulni, ezért feltételezem, hogyha ügyeletre ment, annak megvolt az oka.

  Hopp! Most nézem, hogy SZERDÁN volt kontrollvizsgálaton, majd fogászati sürgősségi rendelésen az illető.
  Nem tudom, hány óra lehetett, de elég érthetetlen, hogy munkanapon miért nem a lakóhelye normál rendelésére ment.”
 • 4. admen 2010. augusztus 02. 18:08
  „Lehet jobb is, hogy nem látták el, mert ki tudja , hogy az ilyen komoly elhivatottsággal dolgozó orvosoknak nevezett nagyképű, a beteget le sem fütyülő sz*rháziak milyen szintű gyógyító munkát végeznek.Hippokratészi esküt ő nem tett, v beleírták már, hogy csak magánbetegeknek jó pénzért.... Kíváncsi lennék hogy a kedves jó édesanyját ellátja-e ügyeleti idő alatt, mert csak azt kívánom, hogy soha ne kapjon ennél se jobb, se rosszabb ellátást egyetlen hozzátartozója sem.”
 • 3. Margaret 2010. augusztus 02. 16:22
  „Egészségügyisként-fogászati asszisztensként-elítélem az elutasító fogorvosi(és más orvosi)hozzáállást!
  Nekünk az a dolgunk,hogy a bajba jutott(mindegy mióta lappang,húzódik a fog betegsége)pácienseken segítsünk korra,nemre,lakhelyre való tekintet nélkül!Én anno...sok évvel ezelőtt valahogy így értelmeztem a Hipocratesi esküt!”
 • 2. fióka 2010. augusztus 02. 14:06
  „köszönjük ezt a fantasztikus oktatást,remélem az ügyeletes orvosnak kihullik az összes foga esetleg Pék úr tarhatna egy csapatépítő tréninget azt elmagyarázhatná a kedves orvosoknak,hogy egyenlőre ők vannak a betegért és nem fordítva még ha ez nem is tetszik esetleg még a humánus hozzáállást és a tiszteletet is elmagyarázhatná egy-két ISTENNEK hit orvosának”
 • 1. miracle 2010. augusztus 02. 14:01
  „"A tiszti főorvos azt is megjegyezte, hogy a fog erős fájdalma a legtöbb esetben akkor jelentkezik, ha már annak oka korábban is érezhető tüneteket okozott a páciensnek. "
  Ilyen alapon nem is kell ügyelet, mindenki menjen fogdokihoz, amikor először jelentkezik egy 4 mp-es tompa sajgás.
  "csak valóban sürgős beavatkozást igénylő panaszok ellátására hivatott."
  Mi a sürgős? Fogászatban nyilván csak 1 dolog lehet - mivel belehalni nem lehet - ha iszonyúan fáj. Na , ezt hogyan fogja megmérni a fogorvos, hogy ez már az "iszonyú" kategória-e?
  Egyáltalán, Ikrényben van ügyelet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárőrséget szerveznek a börcsiek

A helyiek kezdeményezésére hamarosan polgárőrcsoport alakul Börcsön. Tovább olvasom