Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Vegyszerezett világ, hétköznapi mérgeink

A zöldek – így a Levegő Munkacsoport is – azért kampányol, hogy a gyártók termékeikből kötelezően váltsák ki azokat a vegyi anyagokat, amelyek károsak az egészségre.

Hazánkban az összes halálozás 15 százalékát a kemizáció okozza.

A mértéktelen vegyianyag-használat, a hétköznapi mérgeink ellen kampányolt csütörtökön Győrben a Levegő Munkacsoport (LMCS). A zöldek szerint a mesterséges anyagok megkerülhetetlenül jelen vannak életünkben.

– Élelmiszer-adalékokként ezeket esszük, műanyagként ezekbe csomagolunk, öltözködünk, irtószerekként ezek segítségével pusztítjuk el a ˝kártevőket˝, vízlepergető és égésgátló anyagként ezek könnyítik mindennapjainkat, de szennyező anyagként, melléktermékként is jelen vannak környezetünkben – említette érdeklődésünkre az LMCS programvezetője.

Simon Gergely felmérésekre hivatkozva elmondta: a manapság használt mintegy 100 ezernyi mesterséges anyag közül egy átlagos napon akár több ezerrel találkozhat szervezetünk. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a felhasznált anyagok egy része szervezetünkbe is bekerül, és többnyire génkárosító, rákkeltő, a hormon- és immunrendszert károsító hatású lehet, vagy hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához.

Simon Gergely elmondta: évek óta tiltakoznak a polikarbonát egyik, fejlődési rendellenességet okozó összetevőjének használata ellen, amely a Magyarországon forgalomban lévő legtöbb műanyag cumisüveg a
 Simon Gergely elmondta: évek óta tiltakoznak a polikarbonát egyik, fejlődési rendellenességet okozó összetevőjének használata ellen, amely a Magyarországon forgalomban lévő legtöbb műanyag cumisüveg alapanyaga. Fotó: Krizsán Csaba

– Hasonlóan ártalmasak az égésgátlók is, amelyek például a műszaki cikkekben, bútorokban és bizonyos ruházati cikkekben is megtalálhatók, és fejlődési rendellenességet, rákot, a nőknél meddőséget okozhatnak. Említhetném még a PVC-lágyítószereket is, amelyek – egy átfogó vizsgálat tanúsága szerint – mindannyiunk vérében kimutathatók és sok más mellett a férfimeddőség okozói – sorolta Simon Gergely programvezető.

A manapság használt mintegy 100 ezernyi mesterséges anyag közül egy átlagos napon akár több ezerrel találkozhat szervezetünk.
A Levegő Munkacsoport, hogy segítse a fogyasztókat, ˝Hétköznapi mérgeink˝ címmel egy brosúrát adott ki, amelybe összegyűjtötték, hogy a majd mindennap használt termékcsoportokban (például a bútorápolókban, vízkőoldókban, fertőtlenítőszerekben, levegőillatosítókban, samponokban, tusfürdőkben, dezodorokban, hajfestékekben, laminált bútorokban, élelmiszerekben) milyen káros anyagok lelhetők fel és azokat hogyan lehet egészségre ártalmatlan termékekkel, megoldásokkal kiváltani. (A kiadvány megtalálható a www.levego.hu honlapon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szólj rá apádra!

Győr - Elkezdődött a közlekedési és a környezetvédelmi minisztérium közös, európai uniós… Tovább olvasom