Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Vasilescu gazdaggá tette Győrt

Magyarország egyik legértékesebb, páratlan magángyűjteménye már látható Győrben, a Zichy-palotában.

Demján Sándor és Vasilescu János
Kivételes alkalom, amikor nem az ünnepelt, a születésnapos Vasilescu János, Magyarország egyik legértékesebb magángyűjteményének tulajdonosa kapott ajándékot, hanem ő tette gazdaggá Győr városát. Győrnek ajándékozta magángyűjteményét, tette ezzel közkinccsé és egyben közgyűjteménnyé.

Kivételes apropója lett pénteken annak az ünnepségnek, melyet Győrött tartottak a Magyar Kultúra Napja alkalmából az Esterházy-palotában. Miközben a művészetek jeles helyi képviselőiről megemlékeztek, egy kivételes aktusra is sor került. Vasilescu János, az ország egyik leggazdagabb, legértékesebb magánygyűjteményének tulajdonosa Győr városának ajándékozta több mint háromszáz, általa összegyűjtött festményét, grafikáját és szobrát.

Ország Lili valamennyi korszakának fontos művei fellelhetők a Vasilescu-gyűjteményben (képünk illusztráció)
Az ajándékozást rögzítő hivatalos iratok aláírása előtt Balogh József, Győr város polgármestere emlékezett meg a magyar kultúráról a Zichy-palota nagytermét zsúfolásig megtöltő közönsége előtt. Magyarként és győriként is büszkék lehetünk arra, hogy nálunk talált otthonra a kivételes és nagyértékű gyűjtemény – hangoztatta a polgármester, majd arról beszélt, hogy milyen fontos, hogy a 21. század elején ki-ki a maga lehetőségei szerint gazdagítsa kultúránkat. Győrben nem kevés azok száma; képzőművészeké, színház és balettművészeké, akik munkájukkal arra figyelmeztetnek bennünket, hogy kultúra nélkül az élet nem lehet teljes. Az egyesült Európában csak a kultúra ápolásával és gazdagításátval őrizhetjük meg nemzeti értékeinket. A Zichy-palotában most kiállított Vasilescu-gyűjtemény még nem teljes, a Zsinagóga felújítása után kerülhet majd végleges helyére.

Szólt a megjelentekhez Demján Sándor, a Vasilescu Alapítvány kuratóriumának elnöke is. Valamennyien uniós polgárok vagyunk, s Európa virágoskert – mondta. Arra kell vigyáznunk ugyanakkor, hogy ne legyen rózsakert. Minden nép kultúrája virágozhasson benne. Megőrizhessük benne a magunk kultúráját. A globalizáló világban soha nem volt olyan fontos vigyázni erre, mint éppen ma. A felelősség ebben mindnyájunké, de ezen belül megkülönböztetett a felelőssége a tehetős embereké és persze az államé. Minden elmaradás, a legcsekélyebb is olyan lenne számunkra, mint egy halálos gongütés.

Vasilescu János román létére vált magyar műgyűjtővé. A hetvenes éveiben járó férfi román fiatalemberként a II. világháború idején diplomataként tartózkodott hazánkban, magyar lányt vett feleségül és telepedett le Magyarországon. Feltaláló, üzletember. Hogy a XX. századi magyar képzőművészeti alkotásokból álló gyűjteménye az egyik legértékesebb és legfontosabb, az tudott volt, de hogy milyen kvalitásos alkotások birtokosa, az a Magyar Nemzeti Galériában rendezett kiállításán vált nyilvánvalóvá. Ország Lili valamennyi korszakának fontos művei fellelhetők a Vasilescu-gyűjteményben.  
Demján Sándor ezután a gyűjteményét közkinccsé tevő Vasilescu János felé fordulva mondta: – Tied a dicsőség... – Aztán elbeszélte, hogy amikor Vasilescu János vállalkozóként jól keresett, szerényebben élt, mint munkásai, mert a jövedelme szinte egészét a kultúrára költötte. Most, amikor az ötven négyzetméteres lakásából szállításra gyűjtötték a képeket, a magángyűjtő könnyes szemmel követett minden darabot, mintha gyermekétől búcsúzna. Az egész életét a magyar kultúra támogatására tette fel. – Őrizzék ezt a hatalmas értéket – mondta Demján Sándor a teremben lévő városvezetőkhöz fordulva. A már Győrbe került gyűjtemény kiállítását Bereczky Lóránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója nyitotta meg. Nemcsak Győr, hanem az egész ország szempontjából fontos, mondta. Szívesen fogadta volna a galériába, s irigyli is érte a várost, de végül is így is közkinccsé vált.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából az ünnepségen Wernerné Csordás Éva, az önkormányzat oktatási és kulturális biztosságának elnöke Győr jubileumi ezüst emlékérmét adta át Cziráki Lajosnénak, a Cziráki Lajos festőművész hagyatéka gondozójának, Falvai József klarinétművésznek, Nagy István fényképészmesternek, Radek Józsefnek, a Palatia Nyomda ügyvezető-igazgatójának és Ruppert István orgonaművésznek. Gáti Oszkár, a Győri Nemzeti Színház színművésze Győr Művészetéért díjat, Farsang Sándor festőművész és Panák József Győr Közművelődéséért díjat vehették át. Az ünnepségen Balogh József Vasilescu Jánosnak, Demján Sándornak, Bálint Péternek, a Vasilescu Alapítvány kuratóriumi titkárának és Kolozsváry Mariann művészettörténésznek Győr jubileumi ezüstérmét adta át. Az eseményen a város kulturális életében tevékenykedő huszonhat személy, úgy mint színművész, balettművész, népművelő, kórusvezető, zenekarvezető, prímás, könyvtáros, levéltáros jutalomban részesült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt árvát fogadott örökbe Győr

Az ingyenes jótékonysági koncerten 570 millió forint gyűlt össze a győriek adakozásából. Tovább olvasom