Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Vasárnapi túrák: évadzáró a Budai-hegyekben

November 8-án ismét kirándulást szervezünk: ezúttal a Budai-hegyek csodás tájain barangolunk. Az idei év utolsó kirándulásán útba ejtjük a Hűvösvölgyet és a Remete-árkot is.

"November második vasárnapján, 8-án még egy utolsó, nagy kirándulásra várjuk a természetbarátokat. Győrből 6 óra 33 perckor gyorsvonattal indulunk a vasútállomásról a Budai-hegyekbe.

A kirándulás tervezett útvonala: Hűvösvölgy – SС – Szépjuhászné – P – Feketefej – P – Vöröspocsolya – P+ - Remeteszőlős – K – Remete-szurdok – K – Ördögárok – K – Remete-kertváros – K – Mátyás király-emlékmű – S, KС – Hármashatárhegy – K – Fenyőgyöngye – K – Árpád-kilátó – Apáthy-szikla. A túra távja körülbelül 23 km, de több helyen van kiszállási lehetőség. Kérdéses, hogy végig tudunk-e menni az úton, mert már nagyon korán sötétedik" – mondta Béli László, a Vasárnapi Túrák vezetője.

A várható visszaérkezés Győrbe: 19.30 vagy 20.30 órakor. A teljes árú menettérti menetjegy 4320 forintba kerül, mely mellé még 2 darab BKV-menetjegyet kell váltani helyi járatra.

Népszerű kirándulóhelyeken

Nézzük – a teljesség igénye nélkül –, mire számíthatnak a természetbarátok ezen a túrán. A hűvösvölgyi Nagyrét a XX. század elejétől kezdődően kedvelt kirándulóhelye volt a budapestieknek. Kezdetben lakott területektől távol eső, kisebb erdei túrával elérhető helynek számított.
A század második felében a környék fokozatos beépítésének és a tömegközlekedési kapcsolatok fejlesztésének következtében egyre kevésbé számított elszigetelt területnek. Több más kirándulóhelytől eltérően sikerült megóvni a teljes körbeépítéstől, többé-kevésbé megőrizte eredeti hangulatát.

Az Apáthy-szikla a főváros egyik kiemelkedő dolomit képződménye. Körülbelül 30 m magas, csupasz szikla szirt, messziről látható. A sziklán jól tanulmányozható a karsztosodás és a hévizes kioldás folyamata. Nagyjából 6 hektáros területe védett. Növény és állatvilága a budai karsztbokor erdők és dolomit sziklagyepek jellemzőit viseli. Jelentős a budai nyúlfarkfüves gyepe közel 6000 egyeddel.

A Mountex-Vasárnapi túrák szervezői kellemes kikapcsolódást, mozgást kívánnak a természetbarátoknak vasárnap! Terveink szerint jövőre folytatjuk a nagysikerű túrasorozatot.


Felmerülő probléma, kérdés esetén

Észrevételeket a beli.laszlo@freemail.hu e-mail címre lehet küldeni, illetve a túra előtti estén a 96/320-894-es telefonszámon tud a Vasárnapi túrák vezetője válaszolni a felmerülő kérdésekre. 

Olvasóink írták

  • 1. fortuna54 2009. november 05. 17:44
    „Hüvösvölgyi nagy rét.1947-ben Rákosi elvtárs avatott,uttörönek.Sok szép emléket örzök,a budai hegyekröl,és a svábhegyi iskolárol.Ha tehetem mindig felkeresem a széb budát.Jánoshegy,normafa,disznófö,zugliget.Jó kirándulást kivánok a részvevöknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A másodrendű megyei főutak forgalmasabbak

A szűkebb haza közúthálózatának állapotáról és a jövő évi felújításokról is tájékoztató hangzott el… Tovább olvasom