Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

Vádlott nélkül valóban gyorsabb?

A büntetőeljárásoknak legfeljebb néhány százaléka válhat gyorsabbá attól, hogy márciustól az ismert helyen tartózkodó vádlott távollétében is tárgyalhatnak a bíróságok.

A törvény egyébként ezt csak akkor engedi, ha a bíróság tájékoztatására a vádlott az idézés láttán szabályszerűen lemond arról, hogy jelen legyen a tárgyaláson.

Márciustól elvileg az ismert helyen tartózkodó vádlott távollétében is tárgyalhat a bíróság, ezt azonban számos részletkérdés árnyalja, s végül biztosan nem mondhatjuk, hogy jelentősen felgyorsul az ítélkezés.

Ilovszkyné dr. Dobor Zsuzsanna, a megyei bíróság elnökhelyettese kérdésünkre úgy nyilatkozott: a változás az ügyek néhány százalékát érintheti. Tudni kell, hogy itt alapvetően az elsőfokú eljárásokról és azok körén belül is az ismert helyen tartózkodó vádlottakról van szó, hiszen az ismeretlen helyen tartózkodó vádlott esetében a büntetőeljárási törvény eddig is lehetőséget biztosított az eljárás lefolytatására a vádlott távollé-
tében.

Ilovszkyné dr. Dobor Zsuzsanna szerint valóban rendszeresen előfordul, hogy a vádlott beteget jelent az utolsó pillanatban, s szokványos kifogás az is a bíróság székhelyétől távol lakó vádlottól, hogy nincs pénze vonatra vagy nem kapott szabadságot. Az elnökhelyettes szerint egyébként ez sokszor életszerű is, nemrég például egy tiszalöki férfi arra hivatkozott, hogy egy napon belül nem tud megfordulni az otthona és Győr között. Épp ezért a jogalkotó valójában nem szigorításnak, hanem lehetőségnek szánta a változtatást, amellyel akkor lehet élni, ha a bíróság és a vádlott egyaránt így akarja.

Most jön ugyanis a lényeg. ˝A vádlottnak az idézést legalább nyolc nappal a tárgyalás előtt kell kézbesíteni˝ és az idézéssel együtt a bíróság tájékoztathatja őt a lehetőségről, de azzal csak akkor lehet élni, ha előzetesen bejelenti, hogy nem kíván jelen lenni a tárgyaláson. Vagyis abban az esetben, ha a vádlott se szó, se beszéd távol marad, nem tarthatnak tárgyalást, bár kidolgozatlan részletkérdés, hogy a többnapos bizonyítási eljárásnál elegendő-e egyszer nyilatkoztatni a vádlottat vagy pedig minden alkalommal újra kell élnie a jogával. Az elnökhelyettes szerint egy biztos: csak a gyakorlat során derülhet ki, hogy valóban gyorsul-e az ítélkezés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkanélküli-segély is inkasszálható

Olvasónk munkanélküli-segélyét illetékfizetési kötelezettség miatt inkasszálta az adóhatóság. Tovább olvasom