Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Üvegekben a levendula illata

Pannonhalma - A lila mezők virágából aranysárga olaj készül, s akik a levendulát aratják, párolják a pannonhalmi apátság gyógynövénykertészetében, úgy vélik, ez a legmegnyugtatóbb, a leginkább lélekvidító munkák közé tartozik.
A parfümalapanyagként is ismert levendula tömény illata már a várdomb tövéhez közeledve csábító. Itt aratják, főzik a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertészetében. A francia levendulával három hete végeztek, az angolt, az orvosi levendulát múlt héten kezdték sarlóval levágni.

Az aratók vigyázva a virágokra, sarlóval vágják el szárukat. A párlással fekete olajat nyernek a levendulából, csak szűrés után lesz aranysárga.
Az aratók vigyázva a virágokra, sarlóval vágják el szárukat. A párlással fekete olajat nyernek a levendulából, csak szűrés után lesz aranysárga.


Virágokat tettek félre bencés borecetbe, de a termés többségét pár órán belül üstökben megpárolták. Szecsődi Pál kertészetvezető is az egyik edényben állva taposta le a zöld-lila kupacokat – mivel fontos a tömörítés a főzés előtt – és arról beszélt, hogy a sok eső miatt idén kevesebb olaj nyerhető ki a növényekből, de várhatóan ezúttal is kiváló minőségű lesz.
Az apátsági kertészetben nemcsak a bencések levenduláját párolják, hanem a környékbeli kistermelőkét, sőt, az ország távolabbi részeiből ideérkező mennyiséget is. Egyre többen foglalkoznak ezzel a gyógyhatásáról ismert növénnyel, hogy saját céljaikra olajat tudjanak főzetni. Miközben ezt elmondta a kertészetvezető, a lila bokrok közé értünk, amelyeket méhek leptek el. Ez szerinte jó jel, azt jelzi, van olaj bőven a növényben. Az aratók vigyázva a virágokra, sarlóval vágják el szárukat. A helyes mozdulattal ez nem nehéz és nem is kell mélyre hajolni, mondta el Németh Tamás és Novák Péter, akik ebben különösen gyakorlottak. Azért szeretik ezt a munkát, mert közben vidám a hangulat és ez szerintük a levendulaillat nyugtató, lélekvidító hatásának is köszönhető.

Az üstöknél dolgozók pedig állítják, a levendula gőze jó a bőrnek, a hajnak, így az aratás és a főzés felér egy kozmetikai kezeléssel, egy aromaterápiával. A lepárlás emellett látványos, ma is úgy történik, ahogy hajdan a bencés szerzetesek kikísérletezték. Ezért azt tervezik, hogy a jövőben a turistáknak is megmutatják. Például azt, hogy az olaj – amely számos célra használható és bencés szappanokba is belekerül – a szűrés előtt egészen fekete, csak aztán lesz aranysárga. Minél sárgább, annál jobb.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arcus Temporum művészeti fesztivál Pannonhalmán

Pannonhalma - Leginkább kitartó bátorságára lehet büszke az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti… Tovább olvasom